Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Ne, niste jedini: Zablude koje svi imamo o ljetu nakon fakulteta!

Akademska godina traje zauvijek, ili nam se tako barem čini. Ipak, imamo par mjeseci mira, i to onih ljetnih. Ovisno o tome koliko ste ispita riješili i kada, možete biti slobodni već u lipnju i odmarati sve do listopada. S druge strane, može vam se desiti i da imate tek mjesec i pol odmora, ali u svakom slučaju - ljetne dane ste slobodni raditi što hoćete.

23. srpnja 2019 15:20
Ne, niste jedini: Zablude koje svi imamo o ljetu nakon fakulteta!

Ne, niste jedini: Zablude koje svi imamo o ljetu nakon fakulteta! Foto: MojFaks

Uvijek imamo velika očekivanja o slobodnom ljetu, pa već nakon proljetnih praznika počnemo razmišljati o tome što ćemo sve raditi preko ljeta. O neprospavanim noćima, koncertima koje ćemo posjetiti i ljetnim ljubavima. No, kako to već inače biva, ljeto dođe i prođe, a nismo ništa od toga radili. Osim tih klišejastih, za koje već unaprijed gotovo pa očekujemo da se ne ostvare, postoje neke stvari koje samo studenti priželjkuju za svoje ljeto, a na kraju se ni te ne ostvare.

Među prvim stvarima koje priželjkujemo jest odmor. Odmor od obaveza, odmor od razmišljanja, ukratko odmor od života. Nažalost, to je prva stvar koju ne dobijemo. Većina studenata mora pronaći ljetni posao kako bi odradili sezonu, a svi koji su radili sezonu (ili ju trenutno rade) znaju da je to daleko od odmora. Uz ono očito, a to je radno vrijeme, još jedna stvar koja sprječava sezonce od odmora jest činjenica da nemaju nikada vremena za sebe, a to nas dovodi do druge točke.

Rijetko tko je te sreće da preko godine živi sam. Od preživljavanja u tri metra kvadratna u studentskim domovima, ili do sobe u dvosobnom stanu, suživot s cimerima zna biti umarajuć. Možete se voljeti koliko god hoćete i biti najkompatibilniji, ali svima treba mir. Oni vikendi kada druga osoba ide doma su nam najdraži i unaprijed znamo kako ćemo ih provesti - doma. Nije bitno jesmo li sami ili u društvu, znamo da smo taj vikend u sobi/stanu. Čak i da ne idete na sezonu, teško da ćete izbjeći život sa svojom obitelji... A to je borba za sebe.

Foto: Freepik

Treća stvar koja nam treba nakon naporne godine na faksu jest druženje s prijateljima koje nismo vidjeli tjednima zbog muke zvane ispitni rokovi. Dok su rokovi radimo velike planove, što ćemo sve raditi i gdje ćemo sve ići. Ali, kada dođe trenutak koji smo iščekivali, istina je da se rijetko kada bilo koji od tih planova realizira. Svi odu doma i raštrkaju se, a većina nađe i posao pa je gotovo pa nemoguće uskladiti rasporede.

Ono što ne volimo kod studentskog života jest manjak novaca cijelo vrijeme. Vaganje svake lipe kako bismo skupili za otići na burek u menzu, borba oko plaćanja doma i švercanje tramvajima i busevima. Dodajte u sve to i činjenicu da su studentski prioriteti takvi da alkohol često ima prednost nad hranom, a kupovanje knjiga i skripti nas kad tad sustigne, i jasno vam je da se često dogode neugodne situacije. Odlazak doma bi trebao biti vrijeme kad bismo trebali napokon ne brinuti oko besparice, no dok ne sjedne prva plaća sa sezone (ako uopće sjeda)... kritično je. Odjednom nemamo novce za sve izlaske i roditeljima nije jasno kako nam upravo to može biti prioritet, niti koliko možemo potrošiti na to...

Foto: Pixabay

Ali stvar koja nam najviše znači i kojoj se najviše veselimo jest zaboravljanje na postojanje faksa. No to rijetko kome uspije. Ili se radi o onom jednom ispitu koji nam je ostao za deveti mjesec i cijelo vrijeme nam je tu negdje, u pozadini, ili se radi o tome da je svima ostalima ostalo nešto i onda nas oni
podsjećaju na fakultet.

Ana Šoda
Foto: Unsplash