V.K. u Nakon predavanja

Zagrebački studenti o energetskim pićima i nuspojavama: 'Sjeo sam u kut sobe i plakao…' Liječnica upozorava: To nisu 'juhice' i ne treba ih nikad piti

Smrt 13-godišnjaka koja je šokirala cijelu Hrvatsku javnost pokrenula je mnogo pitanja tijekom posljednjih nekoliko dana od kojih su najvažnija treba li zabraniti prodaju energetskih pića maloljetnicima i koliko su zapravo svjesni potencijalnih nuspojava konzumacije ovog pića?

8. lipnja 2021 18:24
energetska pića

energetska pića Foto: Shutterstock

Uz maloljetnike, studenti su još jedna demografska skupina čiji pripadnici rado konzumiraju kofein, posebice tijekom ispitnih rokova ili perioda snažnije opterećenosti fakultetskim obvezama. Jedan od izvora kofeina koji je moguće kupiti u bilo kojoj trgovini jest i limenka energetskog pića. Zbog toga je od velike važnosti o ovoj temi informirati upravo studente među kojima smo odlučili provjeriti jesu li ovakva pića dio njihove svakodnevice i u kojoj mjeri.


Nedavno smo pisali o slučaju 21-godišnjeg studenta iz Velike Britanije koji je zbog prevelike konzumacije energetskih pića hospitaliziran zbog zastoja srca, pri čemu su liječnici razmišljali čak i o transplantaciji organa. Podsjetimo, tijekom dvije godine svaki je dan popio četiri limenke od 500 mililitara energetskog pića. U svakoj limenci nalazi se i 160 miligrama kofeina. U bolnici je proveo 58 dana, uključujući i vrijeme na intenzivnoj koje je opisao kao "traumatično".


>>>Studentu otkazalo srce zbog energetskih napitaka – u bolnici proveo 58 dana<<<


Zbog mješavine energetskog napitka i alkohola mijenja se "kemija" u mozgu


Ovaj se događaj odvio nakon rezultata neovisnog istraživanja Sveučilišta u Cardiffu u kojemu je sudjelovalo 176 tisuća školaraca u dobi od 11 do 16 godina u periodu od 2013. do 2017. godine. Istraživanje je pokazalo da čak 6% učenika energetska pića konzumira na svakodnevnoj bazi – što je očito trend koji se nije mnogo mijenjao u međuvremenu.


Uz spomenuto, pisali smo i o zabrinjavajućem istraživanju o vrlo popularnom miješanju energetskih pića s alkoholom (votkom), posebno tijekom izlazaka vikendima. Ono je pokazalo da ispijanje takve mješavine ima jednak učinak kao da ste konzumirali kokain te da je čak i opasnije po vaše zdravlje. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Purdue tijekom kojega su znanstvenici uspoređivali posljedice na organizam dviju skupina laboratorijskih štakora - jedne kojoj su ubrizgali kokain, a drugoj mješavinu energetskog pića i alkohola.


>>>Ne miješaj na brucošijadama: Kombinacija alkohola i energetskih pića opasnija je od ove droge<<<


Primijetili su da je ponašanje štakora obaju skupina jednako, a ono što ističu jest to da se kombinacija energetskog pića i alkohola čak pokazala opasnijom zbog posljedice stvaranja proteina FosB koji mijenja kemijski balans u mozgu.


Studentska iskustva: "Sjeo sam u kut sobe i plakao"


Koliko energetskih pića konzumiraju studenti i kada te jesu li svjesni posljedica i nuspojava koje podrazumijeva konzumacija ovog pića, samo su neka od pitanja koja smo postavili našim sugovornicima u namjeri da provjerimo na koji način oni konzmumiraju energetska pića. Iskustva su raznolika - od onih koji ih piju svakodnevno do onih koji u njima "uživaju" rijetko ili samo u situacijama kad im je potrebno više energije ili dulji period koncentracije.


Student 3. godine novinarstva, Petar, često konzumira energetska pića. "Pijem ih gotovo svaki dan. U danu sam ih najviše popio tri komada", kaže za MojFaks. "Nuspojave sam osjetio dosta puta, srce mi počne lupati brže, ruke mi se tresu, ne mogu biti miran", objašnjava kako se osjeća kad krenu nuspojave od prekomjerne konzumacije.


"Zna se dogoditi i da do 5 puta mjesečno osjetim sve nuspojave! Ali ne, nije me strah, svjestan sam što konzumiram", tvrdi. Kao i nekolicina drugih, Petar pije energetska pića prije treninga i teretane jer su obogaćena velikom količinom šećera i kofeina koji na jedan period daju osjećaj budnosti. "Pijem ih uvijek prije odlaska u teretanu, to me dodatno 'nabrije' za trening. Također ih pijem zbog koncentracije, da me drži budnim i koncentriranim kad učim“, kaže nam.


Matej, brucoš FER-a, uz njih vezuje negativno iskustvo. "Ne pijem ih previše, ja bi rekao 3-5 puta u mjesecu, najčešće za vrijeme ispita, ali ne mora značiti. Imaju mi dobar okus pa, eto", kaže.


Najveća količina koju je popio u jednome danu, tvrdi, jest 500 ml. Osvrnuo se i na doživljaj nuspojava koje su uslijedile nakon pretjeranog konzumiranja ovog pića. "Kad sam imao nekih 16-17 godina, pio sam tu večer jedno veće energetsko piće dok sam igrao igrice na kompjuteru. Nakon pola sata sam dobio tahikardiju, toliko me glava zaboljela i bilo mi je jako loše. Nisam mogao ni nastaviti igrati, sjeo sam u jedan kutak u sobi i plakao, jer se nisam osjećao dobro. Otada više ne pijem taj brend energetskog pića i nakon svega sam samo otišao spavati", priznaje nam, iako dodaje da je ipak nastavio s konzumiranjem drugih proizvođača ovakvih napitaka dostupnih na našem tržištu.


"Tješim se da je to u redu jer je bez šećera"


M.P., student završne godine programiranja na Algebri spominje kako konzumira energetska pića samo za vrijeme izlazaka, kada radi noćne smjene na poslu ili dok uči. Iako mu je najveća količina bila 7 dcl pića, kaže kako nije nikada osjetio nuspojave. "Posljedice znam po prilici, to jest, znam da ne može biti ništa dobro i da je vezano za srce. Nisam preduboko išao u to jer ne konzumiram tako puno pa me to ne zabrinjava", govori nam.


Njegov kolega I.M., student treće godine računarstva, ovim se napitcima "okreće" kad ga pritisne neki rok. "Pijem kada radim neki studentski posao u noćnoj smjeni, ukoliko imam neki 'deadline' na faksu pa znam da ću spavati samo par sati ili prije nekog dobrog partija", pojašnjava.


M.D.V., student na četvrtoj godini FER-a, pije energetska pića u prosjeku triput tjedno i sam smatra kako je to možda malo previše, no kako nam kaže, sad dolazi vrijeme rokova pa vjeruje da će se i količina povećati. "Često popijem jedan u izlasku da me drži budnim, često kad učim, prije teretane i treninga nekad", kaže nam.


Ponekad je uzimao i "pre-workout" u zamjenu za energetsko piće i obratno. "Ne volim okus kave pa mi je ovo alternativa, ali sebe tješim s tim da barem pijem one bez šećera“, pojašnjava za MojFaks. Kako se uskoro bliže rokovi, kaže kako nema nikakvih problema te da za vrijeme ispita popije i do tri limenke u danu, ali to baš na noć prije ispita.


S obzirom na količinu koju konzumira, upitali smo ga je li upoznat sa svim nuspojavama prekomjerne konzumacije ovih pića. "Istražio sam dosta o tome i uglavnom su posljedice zbog velikog unosa šećera. Tako da ne tražim alternativu kad je okus odličan, a i ne pijem ih bez razloga, nego si uvijek nekako opravdam kao treba mi koncentracije ili da budem dugo budan", priznaje nam.


"Ako mi netko linka neko istraživanje na Pub-medu ili negdje da me uvjeri da je kava puno zdravija napravio bih 'switch'. Uzimao sam prije i čiste kofeinske tablete, ali su energetska pića finija", komentira. "Taj miris, plus okus i placebo bude, a od kave brzo žute zubi, pa je to još razlog manje da je pijem kao prije", pojašnjava za kraj, iako napominje da zna da ni energetska pića nisu najbolja za zube zbog velike količine šećera.


Energetska pića nisu 'juhica' i liječnici ih nikada ne bi preporučili mladima


U razgovoru sa studentima koje smo za tu priliku kontaktirali, jasno je da popriličan broj njih za ovim napitcima poseže za vrijeme ispitnih rokova, no neki tvrde da ih konzumiraju redovito, unatoč povremenim neželjenim učincima koje ponekad osjećaju. Stoga smo porazgovarali i sa liječnicom specijalisticom školske medicine, voditeljicom Odjela za zaštitu zdravlja studenata Službe za školsku i adolescentsku medicinu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", doc. dr. sc. Verom Musil, dr. med.


"O konzumaciji energetskih pića među djecom, adolescentima i studentima, uglavnom saznajemo iz medija. U svakodnevnom radu kao liječnici, rijetko imamo ta saznanja. U pojedinim slučajevima, ukoliko postoje zdravstvene teškoće, u smislu umora, slabosti ili pak ubrzanog rada srca, znojenja, nemira, može im se postaviti pitanje o konzumaciji, kako kave, čaja, tako i energetskih pića. Ja osobno u svom dosadašnjem radu s djecom školske dobi i studentima, nisam imala iskustva vezano za ozbiljnije zdravstvene probleme povezane s konzumacijom energetskih pića", govori nam Musil.


Doktorica se osvrnula na naš komentar o tome kako studenti puno više posežu za energetskim pićima, posebice u periodu intenzivnog učenja. Smatra da je ovo nepoželjno i nezdravo. "Energetska pića se ne preporučuju za konzumaciju u bilo kojim okolnostima. Mi liječnici to nikada ne bismo preporučili", napominje za MojFaks. "Energetska pića nisu 'juhica' koja se može samo tako konzumirati bez nadzora ili vođenja računa o tome. Ona definitivno nisu preporučljiva za konzumaciju u bilo kojim okolnostima", odlučno tvrdi potaknuta iskustvima studenata, naših sugovornika.


Postoji zdravija alternativa


Na pitanje za stručni savjet, kako da studenti održe koncentraciju na optimalnom nivou tijekom duljeg vremenskog perioda, a da to nije nužno konzumiranjem napitaka s kofeinom, Musil savjetuje mnogo zdraviju alternativu. "Studenti koji sada imaju pojačane zahtjeve za učenjem, trebaju prije svega dovoljno odmora i dovoljno sna, zdravu prehranu i dovoljnu količinu tekućine, odnosno vode. Svi drugi napitci, uključujući i energetska pića, mogu  dovesti i do prekomjerne tjelesne mase. Pa prema tome, od tekućine se preporučuje samo dovoljna količina vode jer dovoljna hidratacija pomaže pri boljem učenju. Također, ne treba zaboraviti i umjerenu tjelesnu aktivnost. Normalno da za vrijeme učenja za ispite studenti nemaju dovoljno vremena na raspolaganju za bavljenje tjelesnom aktivnošću, ali bi trebalo nekoliko puta tijekom dana prošetati ili se baviti nekim sportom rekreativno, jer to puno bolje pomaže za kondiciju i za učenje nego konzumacija energetskih pića, čaja ili kave. Upravo u stanjima stresa bi se trebala izbjegavati konzumacija tih napitaka, jer to dovodi do iscrpljivanja organizma, smanjene potrebe za snom, a sve to onda dovodi i do lošijeg akademskog uspjeha", poručuje doktorica.  

S obzirom na činjenicu da se u energetskim pićima nalazi velika količina šećera i kofeina, logično je da konzumacija istih loše utječe na organizam u cjelini. "Ne mislim reći da će se svakome pogoršati zdravlje odmah nakon konzumacije energetskog pića, ali s obzirom na do sada navedeno, najbolje ih je u potpunosti izbjegavati", govori nam.

Naša sugovornica osvrnula se i na slučaj 13-godišnjaka koji je šokirao Hrvatsku, ali i činjenicu da je i mala količina dovoljna da izazove probleme kod konzumenata. "Ne postoji dozvoljena granica, odnosno količina  energetskog pića da se dogode neželjene reakcije. Netko može odreagirati nakon konzumacije samo jedne, manje količine energetskih pića, posebice ako već ima zdravstveni problem. S druge strane, netko će reagirati tek nakon veće količine. Ovo spada u kategoriju gdje se ne mora nužno zloupotrijebiti veća količina kako bi naštetila nekoj osobi. Možda bi regulacija dostupnosti energetskih pića zaustavila ovakve slučajeve gdje maloljetna djeca mogu doći do njih u slobodnoj prodaji i cjenovno su relativno povoljna", smatra Musil.


Anketa pokazala da većina ipak ne pije ovakve napitke


Proveli smo i anketu u Facebook grupama većih zagrebačkih studentskih domova u kojima je većina studenata ipak odgovorila da nikada ne konzumiraju energetska pića, a manji dio njih samo za vrijeme priprema ispita.


Zanimljiva je statistika kako u sva tri studentska doma (Stjepan Radić, Cvjetno naselje i Lašćina) većina studenata bira opciju da NIKADA ne konzumiraju energetska pića. Na takozvanoj Savi njih je skoro 1000 reklo da nikada ne pije, dok se 238 studenata s Cvjetnog naselja i 85 sa Lašćine pridružilo svojim kolegama u odgovorima. Od ostalih odgovora, na Lašćini je njih 23 reklo kako pije ova pića za vrijeme pripreme ispita dok su studenti iz druga dva doma ipak bili za odgovor: više puta godišnje.


anketa, Sava, energetska pića anketa, Sava, energetska pića Foto: Screenshot


Foto: screenshot via Facebook@"studentski dom Stjepan Radić - Sava"


Ispod ankete se pronašlo i nekoliko zanimljivih komentara.anketa, sava, komentari anketa, sava, komentari Foto: Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@"studentski dom Stjepan Radić - Sava"

Anketa, sava, komentari Anketa, sava, komentari Foto: Freepik

Foto: screenshot via Facebook@"studentski dom Stjepan Radić - Sava"


komentari, anketa, sava, energetska pića komentari, anketa, sava, energetska pića Foto: Freepik

Foto: screenshot via Facebook@"studentski dom Stjepan Radić - Sava"

Na Facebook grupi "ekipa s CVJETNOG" studenti su glasali slično kao i njihovi kolege sa "Save".


anketa, komentari, Cvjetno naselje anketa, komentari, Cvjetno naselje Foto: Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@"ekipa s Cvjetnog"

Studenti sa studentskog doma "Lašćina" generalno se slažu sa svojim kolegama.


komentari, energetska pića, anketa komentari, energetska pića, anketa Foto: Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@"SD Lašćina"

Na temelju ankete dakle, ali i iskustva naše sugovornice doc. dr. sc. Vere Musil dr. med., a koja se dosad nije susrela s ozbiljnijim slučajem nuspojava nakon konzumiranja energetskih pića među studentima, može se zaključiti da ova demografska skupina ipak ne konzumiraju energetska pića u pretjeranim količinama niti prečesto te da je većina njih ipak upoznata s rizicima koja podrazumijeva konzumiranje ovakvih pića.


No, kako to pokazuju primjeri sugovornika kojima su energetska pića ipak odabir kad moraju imati više energije u suočavanju sa dnevnim obavezama ili pak ispitnim rokovima, konzumenata u ovoj demografskoj skupini ipak ima. Upravo iz tog razloga treba naglasiti da je poželjno, kako struka naglašava, iskušati zdraviju alternativu - vodi (hidratiziranju organizma), snu i umjerenoj tjelesnoj aktivnosti, kako biste bili što odmorniji i uspješniji na nadolazećim ispitima.


Također treba ponoviti da nuspojeve i neželjeni učinci ispijanja ovakvih napitaka ne nastupaju nužno nakon velike količine, posebice u slučaju već postojećih zdravstvenih problema. Zbog svega ovoga, liječnici ovakva pića nikada ne bi preporučili studentima, ni u kojim uvjetima.