L.B. u Nakon predavanja

'Zahvaljujući nama si stekla diplomu!': Diplomirala u roku, štedjela tijekom faksa, a roditelji je tretiraju kao krpu

Roditelji su studentima najveća podrška – kako moralna i emocionalna, tako i financijska. No, neki ovu podršku nikada ne zaborave, dapače. Trebaju li studenti biti vječno zahvalni roditeljima jer su ih školovali ili je to dužnost roditelja?

28. svibnja 2021 14:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Recentno istraživanje EUROSTUDENT-a pokazalo je da su roditelji izvor broj jedan kad govorimo o financijskoj podršci studentima, a u prosjeku 36 % studenata živi s roditeljima ili skrbnicima. Na stranu studentski poslovi i stipendije, upravo su roditelji izvor pomoći kojemu se okreće baš svaki student tijekom stjecanja diplome, a roditelji pomažu koliko mogu, u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.


Među studentima ima razlika i u načinu kako tu pomoć percipiraju – neki smatraju da su roditelji dužni pomagati, a nekad i neodgovorno troše sredstva koja im roditelji uplaćuju na račun, a drugi pak gledaju svaki kunu i kako njome raspolažu. Ovo su naravno samo dva ekstrema između kojih je mnoštvo raznovrsnih obiteljskih odnosa, jer je svaka obitelj jedinstvena.


>>>Kako je studirati u Hrvatskoj? Sve manje studenata bira studij u Zagrebu, a mjesečno raspolažu s oko 3000 kuna...<<<


No, kako se jedna anonimna studentica požalila na stranici Ispovesti, njena savjesnost u raspolaganju financijama nije naišla na odobravanje od strane njenih roditelja. Dapače, nakon svega ima osjećaj da bi ju više cijenili da je nesmotrenije trošila njihove novce.


Osuđivala one koji se provode, a na kraju roditelji osuđuju nju


Kako kaže, uvijek je osuđivala one studente kojima roditelji daju novac za studiranje, a oni se provode u gradu, padaju ispite, ponavljaju godine.


"Ja sam gledala da završim u roku, nijedan ispit pala, nijedna ponovljena godina, stipendija, diplomski u roku, nije moj faks koštao roditelje ukupno 500e... Sad me roditelji tretiraju kao krpu neku, ponižavaju, žao mi što nisam bila kao ovi spomenuti, bar bih proživjela život, a ne samo buljila u knjigu", napisala je ova nesretna studentica.


Nažalost, u komentarima joj se pridružilo još pratitelja ove stranice sa sličnim iskustvima.


"Studirala sam na budžetu i radila svo vrijeme, nisu imali nikakvih troškova oko mene (za hranu, račune itd.), osim što sam za to vreme živjela u njihovom stanu i opet mi prebacuju kako su me izdržavali i kako sam zahvaljujući njima stekla diplomu. Možda sam trebala još i da im plaćam stanarinu za sobu, stvarno ne znam", glasi jedan od komentara.


"Da te utješim. Studiram 5-u godinu, pri kraju sam studija. Od toga 4 godine sam radila i financirala sama, a jednu moji (tata najviše, mama i deda). I moj otac stalno potencira kako on mene školuje, i planira kako ću ja, kad počnem raditi, nositi plaću u kuću. I kako sam ja njemu dužna što je on mene školovao", piše još jedna studentica.


Studenti koji ne dužu glavu iz knjige kasnije su nezadovoljni?


No, neki pak upozoravaju da je tolika žrtva tijekom studija – izvor nezadovoljstva kasnije u životu.


"Uvijek sam osuđivala one koji ne dižu glavu iz knjige, ne izlaze, plaču kad upišu manje od 5, jer po pravilu izrastu u nezadovoljne ljude, neiskusne, bez socijalne inteligencije, ne znaju kako zamoliti za pomoć, niti pomoć znaju ponuditi, užasni su timski igrači, a nije da sa zapošljavanjem prođu bolje od prosječnih. Djeco, molim vas, živite život dok ste na fakultetu, i molim vas naučite se balansu u životu. Spasit će nas sve", mišljenja je ova pratiteljice grupe.


Roditelji su dužni školovati i uzdržavati djecu?


No, ima i onih koji vide obavezu, što se roditeljstva tiče, da školuju djecu i da im budu "na grbači" dok se ne osamostale.


"Nije mi jasno konstantno pljuvanje studenata koji su 'i dalje na grbači' roditeljima. Pa pobogu, nisu djeca birala da se rode. Ako si napravio djecu, onda ih nahrani, obuci i i školuj. Neki studenti ne stižu raditi i studirati, jer recimo imaju obavezna predavanja, dok drugi stižu, jer ih nemaju. Drugo -ponavljanje godine i padanje ispita nije ništa loše, na greškama se uči, neke te ojačaju. Sve je to ŽIVOT", mišljenja je pak ova osoba.


No, većina je ipak složna oko jedne stvari – nakon diplome rijetko će vas tko pitati koliko ste dugo studirali. Zbog toga je bitno tijekom studija postići balans između učenja i fakultetskih obaveza i druženja s kolegama i vršnjacima, jer ipak je i to sastani dio studentskog života, zbog čega vam na tome roditelji ne bi trebali zamjeriti.

Još vijesti