L.B. u Nakon predavanja

Zanimljiva rasprava: Trebaju li vas drugi častiti kad izlazite jer ste 'student bez para'?

'Hvala im jer znaju kako je biti student...'

21. prosinca 2021 16:04
plaćanje, račun

plaćanje, račun Foto: Shutterstock

Činjenica je da je studentski budžet poslovično "tanak" te mu uvijek dobro dođu "podebljanja", bilo u vidu stipendije, financijske injekcije s računa roditelja ili pak povremeno obavljanje studentskih poslova.


Svakom se studentu zasigurno barem jednom dogodilo da mu je netko platio piće ili ručak baš zbog ove općepoznate financijske situacije studentske populacije. No, treba li ovo očekivati od prijatelja i poznanika koji privređuju i rade, dok ste vi još uvijek na fakultetu?


>>>Napucao ju dečko jer ima diplomu i veću plaću: 'Oprosti frajeru što sam sposobnija od tebe…'<<<


O ovome se razvila zanimljiva rasprava na popularnome portalu Ispovesti, na kojemu je jedan student podijelio koliko je zahvalan takvim osobama, koje "znaju kako je biti student".


"Kad god izađem sa ljudima koji nisu studenti na piće, uvijek oni plate, uz izgovor 'Ti si student'. Hvala im što poštuju to, i znaju kako je biti student. Sutra kad se zaposlim planiram sve te ljude zvati na jednu veliku večeru, čisto onako da im kažem 'Onaj student sad radi i živi samostalno, jednim djelom i vaše zahvalnosti'", napisao je.


Njegovu emociju zahvalnosti dijele i neki drugi čitatelji kojima ovakva gesta ne predstavlja problem niti dubiozu. "Ja sam najzahvalnija kada to naprave prijatelji koji su godinu-dvije stariji od mene i rade", priznala je jedna čitateljica ove ispovijesti.


>>>Tužna ispovijest studenta koji je odustao od faksa jer nije bio sretan: 'Svaki dan mi je siv, bez optimizma, smijeha…'<<<


Drugi su pak čestitali na činjenici da autor ispovijesti shvaća koliko mu pomažu osobe koje ga časte u periodu kad ne raspolaže većom svotom novca, te da im planira vratiti istom mjerom jednom kad se zaposli. No, nisu svi bili jednakog razmišljanja.


Kad si student nije sramota reći da nemaš novca?


Neki bi pak voljeli da se ovo suosjećanje onih koji zarađuju više nastavi i nakon što se ovjenčamo diplomom, ali, kako tvrdi, nitko više nema razumijevanja, a i postane sramotno reći da nemaš novca. "Uf, al' nekako dok sam bila student, što zaradim to je za mene i za džeparac. Sad kad imam svoju obitelj i radim, nemam ništa samo za sebe. Plus dok sam bila student bilo mi je normalno da kažem da nemam para. Nitko oko mene nije imao, pa smo se nekako krpili. Sad je glupo. I moram sve ispoštovati, svadbe, rodjendane, babinja, sve se očekuje. E da mi je da mi netko kaže 'aj nemoj ti, mladi ste, gradite obitelj, imate malu djecu'", piše druga pratiteljica ove stranice.


Ima i onih koje bi ovakva gesta uvrijedila


Bilo je naravno i onih koje ovakva gesta uvrijedi i koji bi ih radije izbjegli. "Iako sam student, meni je bezveze da me bilo 'ko časti, nebitno da li je student ili radi. Ja sam uvijek za to da svatko plati svoj dio", piše ovaj čitatelj.


"Meni se isto desilo par puta, ali mene to ipak uvrijedi. Ako sam student nemoj me žaliti. Imam za kave ako sam došla na kavu", smatra pak ova djevojka.


"Svaka njima čast, poštujem to, ali imaj malo i ti obzira. Ako si student i nemaš para onda nemoj ići na pića non-stop, ako znaš da su takvi i da će htjeti da plate. Ajde da me časte jednom, dva puta, ali da non stop prihvaćam jer sam student, ne dolazi u obzir. Ne morate se viđati u kafiću. Kad imaš neki dinar počasti ih makar espresom od 150 din, majku mu", također je na tragu ovog razmišljanja i ovaj mladić.


>>>Roditelji ju omalovažavaju jer je frizerka i nema fakultet: 'Ja sam sramota, a sestra ponos obitelji samo zbog – diplome'<<<


"Zašto bih ja financirala nekog studenta, jednom plaćam ja jednom netko drugi. Onaj tko ima obraza i nema novaca taj neće ići na kave, taj neće prihvaćati da mu netko drugi plaća. Nisam je hodajući bankomat! Ako nemaš novaca možemo se družiti kod tebe doma", smatra ova čitateljica.


"Bankrotirat ću odmah po pronalasku posla…"


Ima i onih koji se brinu jer će, ako požele počastiti sve koji su njih častili tokom faksa, bankrotirati! "I meni to rade, al' kako da ja isplatim s jednom večerom 10 kava. Bankrotirat ću odmah po pronalasku posla, dok počastim sve po redu", smatra pak ova osoba.


Časte li i vas prijatelji i poznanici koji rade, jer ste student?