L.B. u Nakon predavanja

Zbog navale studenata na sveučilište nude im smještaj u gradu udaljenome 20 kilometara

Jednokrevetne sobe već su 'pretvorili' u dvokrevetne, ali ni to nije dovoljno.

14. listopada 2021 13:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon neviđenog priljeva uspješnih maturanata koji su 'upali' na Sveučilište u Bristolu, studenti kojima je ovaj izbor bio alternativan, a ne prvi, u procesu dodjele smještaja suočeni su s neprivlačnom opcijom.


S obzirom da su smještajni kapaciteti Sveučilišta popunjeni, neki se brucoši susreću s opcijama unajmljivanja privatnog smještaja u ovome gradu ili pak smještaja u obližnjem gradu Bathu udaljenome oko 20 kilometara od grada u kojem će studirati.


Odabrao jednokrevetnu sobu, dobio dvokrevetnu i dijeljenu kupaonicu


"Odabrao sam Bristol kao prvi izbor", govori jedan brucoš za Epigram. "Prijavio sam se i za smještaj prvi dan kad sam mogao, danima sam istraživao sve smještajne opcije i odabrao top devet odabira – sve jednokrevetne sobe. Javili su mi da sam ostvario pravo na dvokrevetnu sobu s kupaonicom koju dijelim s još šestero studenata", kaže.


>>>Umirovljenica otvorila privatni dom u TOP zagrebačkom kvartu za studente: Sve su sobe pune – provjerite zašto<<<


Dodaje da, ako pogledate stranicu smještaja Sveučilišta, ovakav smještaj uopće nije u ponudi zbog čega pretpostavlja da su jednokrevetne sobe jednostavno "pretvorili" u dvokrevetne tako što su u njih dodali krevet.


171 funta tjedno za stan u drugom gradu


Na stranicama Sveučilišta napominju da studentima koji nisu zadovoljni smještajem nisu u mogućnosti ponuditi alternativu zbog visoke potražnje.


Jedan je student dobio garanciju na smještaj u dvokrevetnoj sobi u vlasništvu Sveučilišta po cijeni od 160 funti tjedno, što je odbio. Jedina alternativa ona je smještaja u gradiću Bathu. Studenti su ovom opcijom jako nezadovoljni jer osim što plaćaju 171 funtu tjedno, stanuju i u drugome gradu od onoga u kojem studiraju.


Kako bi doskočili ovome problemu, Sveučilište u Bristolu nekim je studentima ponudilo financijsku "injekciju" ako odgode upis na studij ili u višu godinu do iduće godine. Ukupna svota koju nude studentima koji bi na ovo pristali iznosi 11 tisuća funti, dio za smještaj, a dio za subvenciju školarine. Također im nude i garanciju na sveučilišni smještaj u akademskoj godini 2022./2023.


>>>Nikad veća navala na ovaj faks: Brucošima nude novac i smještaj, ali samo ako upišu studij sljedeće godine<<<


Studenti su izrazili i zabrinutost zbog subvencije u iznosu od 500 funti koje Sveučilište nudi studentima koji putuju u Bristol. Ovaj iznos, tvrde, jedva pokrije trošak prijevoza vlakom, a napominju da do željezničke stanice hodaju i u vlaku provedu do sat vremena u jednome smjeru.


Mohammed, student računalnih znanosti, tvrdi da bi ovakav način stanovanja mogao imati određene benefite za starije studente, ali ne i za brucoše. "Putovanjem do faksa na dnevnoj razini, ili vlakom ili dugom šetnjom do autobusa, neizbježno će potrošiti vrijeme za druženje s kolegama i učenje, zbog čega će ovaj oblik stanovanja imati posljedice na akademski uspjeh, ali i mentalno zdravlje", smatra.


izvor: epigram.org.uk

Još vijesti