V.K. u Nakon predavanja

100 studenata dokazalo: Za snažniji i produktivniji mozak dovoljno je samo – pomirisati kavu

Kava kao 'crno zlato' u životu mnogih dio je važnog svakodnevnog rituala ispijanja šalice ovog napitka. Ako pak niste ljubitelj pijuckanja kave, dobra je vijest da njene benefite možete osjetiti i mirisanjem!

2. kolovoza 2021 17:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U umjerenim količinama, benefiti konzumiranja kave su mnogostruki, a svakim danom i svakim novim istraživanjem, ovo se potvrđuje i širi. Prema novim istraživanjima Instituta za tehnologiju "Stevens", sam miris kave vam može povećati produktivnost!


>>>Kafići krcati, predavaonice zjape prazne: Je li politika zaboravila studente?<<<


Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal od Environmental Psychology" ističe skrivenu snagu mirisa, uz naglasak da i sam miris kave, bez konzumacije napitka, može poboljšati kognitivne sposobnosti, snagu mozga i povećati produktivnost, piše ultra.ba.


>>>'Hoćete li popiti kavu ili čaj?' I još 5 TRIK-PITANJA koja će vam postaviti budući poslodavci<<<


Dvije skupine studenata


Istraživački tim podijelio je 100 studenta poslovanja u dvije grupe i svaka grupa je odgovorila na 10 ispitnih pitanja. Jedna grupa polagala je test u sobi obogaćenoj mirisom kave, a druga grupa rješavala je test u sobi bez mirisa kave. Konačni rezultati pokazali su da je grupa u sobi koja je mirisala kavu imala znatno bolje rezultate od grupe bez mirisa kave.


"Miris kave pomogao je ljudima da bolje odgovaraju na analitičke zadatke, što je bilo zanimljivo", izjavila je glavna autorica istraživanja, Adriana Madzharov.


>>>Svoju kavu volite crnu, gorku i jaku? Oprez – možda u vama 'čuči' psihopat<<<


Autorica istraživanja poručila je poslodavcima da mogu praktično iskoristiti mogućnosti u smislu suptilnih mirisa kave u radnim prostorijama, koji mogu utjecati na kreiranje novog i drugačijeg okruženja, raspoloženja, ali i produktivnosti zaposlenih.


izvor: ultra.ba

Još vijesti