Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Motivacijsko pismo bez po' muke: Uz ovih par savjeta lako do svakog posla, prakse ili Erasmusa

Studenti i mladi općenito često se susreću sa slanjem životopisa i molbi, a tu se uvijek nađe i motivacijsko pismo s kojima mnogi imaju problema. Ponekad je teško pretočiti svoju želju za poslom, Erasmusom ili praksom u kratko 'pismo' i zato trebamo naučiti kako se ono piše.

31. ožujka 2017 14:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prilikom pisanja prvog vlastitog motivacijskog pisma kojeg sam upućivala jednoj domaćoj medijskog izdavačkoj kući nisam znala odakle bih uopće krenula. Bila sam studentica treće godine novinarstva i htjela sam sudjelovati u projektu za studente u organizaciji Styrije te nisam bila sigurna što bi sve u tom motivacijskom pismu trebalo pisati.

No, motivacijsko pismo ne piše se samo za posao ili sudjelovanje u projektu, ono je glavna zvijezda studentskih prijava na Erasmus, praksi, stipendija ili prvog posla. Baš zato što "druga strana" želi saznati koja nam je glavna motivacija prijave ovaj se dokument zove motivacijsko pismo, a brojnim studentima zadaje glavobolje jer ne znaju kako ga dobro napisati. Normalno je imati sumnje jer nismo sigurni trebamo li napisati stvarnu motivaciju koja počiva otprilike na tri rečenice jer ju riječima ni ne možemo opisati ili trebamo pretjerivati, tvrtku/program dizati na pijedestale i glorificirati.

...\'Pumpaju\' životopis: hobiji s kojima ćeš se lakše zaposliti...


...Kraljica stažiranja i stručne prakse savjetuje kako dobiti staž koji god poželite...


Kako biste i sami napisali svoje prvo ili sljedeće motivacijsko pismo s malo manje problema, ovdje su savjeti koji će vam olakšati cijeli proces.

Motivacijsko pismo za praksu/posao


Gotovo svi savjeti s interneta govore o tome da bi motivacijsko pismo trebalo raščlaniti na tri dijela, a to su uvod, središnji dio i zaključak. Ovo nas mahom baca u školske klupe kada smo pisali zadaćnicu ili esej pa bismo tome tako mogli i pristupiti, ali iskreno, bez dodatnog uljepšavanja.

U uvodu bi valjalo napisati zašto pišemo motivacijsko pismo, a početak treba biti formalan i početi s "Poštovani...". No, valjalo bih odmah prijeći na stvar bez okolišanja pa odmah u uvodu napisati zašto se javljate na tu praksu ili posao. Važno je reći da motivacijsko pismo ne treba sadržavati informacije koje se nalaze i u životopisu nego se vodite glavnom mišlju: zašto sam ja baš dobar kandidat za tu praksu ili posao? Isto tako u uvodu mora stajati gdje ste vidjeli oglas za praksu ili kako ste čuli za tvrtku i slično. Budući da su uvodi uglavnom isti, razmišljajte kako ćete se u uvodu odmah istaknuti.


Izvor: Pixabay

Vođeni spomenutom mišlju u središnjem dijelu motivacijskog pisma istaknite najbolje primjere vaših radnih iskustava ili prethodne prakse jer to će pokazati vaše prethodno iskustvo, ujedno i sposobnosti. Pokažite da poznajete tvrtku u kojoj želite odraditi praksu ili dobiti zaposlenje te pokažite da se razumijete u područje na koje se prijavljujete i da pratite kretanja na tržištu. K tome, možete navesti neke probleme s kojima se struka susreće i spomenite kontakte koje imate.

...Kako (ne) odbiti potencijalnog poslodavca?...


...Iskreni životopis: \'Što ne znam, naučit ću - nisam debil\'...


Možda vam se neće činiti kao važno, ali u motivacijskom pismu naglasite kako biste voljeli doći na intervju kada je baš o tom poslu ili praksi riječ jer i to na neki način pokazuje vašu motivaciju.

Kada govorimo o motivaciji za rad ili praksu baš u toj tvrtki u zaključnom dijelu pisma treba posebno naglasiti svoju motivaciju. Vrlo lako objašnjavanje vlastite motivacije može krenuti putem floskula, a na to treba pripaziti i izbjegavati ih. Ako ste se sami odlučili prijaviti za tu praksu onda i znate koji su vaši motivi te ih ne trebate izmišljati ili surfati internetom da ih pronađete. Dobro razmislite!

"U motivacijskom pismu potrebno istaknuti sve što je osoba uložila u sebe, od školovanja, demonstratura, raznih tečajeva i edukacija, stranih jezika pa i stipendija koje podupiru tezu o izvrsnosti. Također, potrebno je specificirati koja područja ili teme osobu zanimaju. Jako je važna osobna motivacija, iako ju je moguće iščitati iz životopisa, treba ju dodatno naglasiti, zašto se prijavljuje baš na taj posao, što dobiva tim radnim mjestom itd.. Ako osoba u trenutku pisanja motivacijskog pisma radi na nekom projektu, dobro je navesti o čemu je riječ jer se iz toga vidi da konstantno radi i uči", savjetuje studentica kroatistike Maja koja je napisala podosta motivacijskih pisama.

Kratki dodatni savjeti:


- ne zaboravite u motivacijskom pismu navesti svoje kontakt podatke!

- uvodni dio mora pobuditi zanimanje primatelja pisma i zato bi sadržaj trebao biti zanimljiv, i kako smo već naveli: pokušajte se istaknuti odmah u uvodu!

- tekst bi trebao direktan, bez previše okolišanja i vrlo važno: gramatički ispravan! Provjerite gramatiku i pravopis u nekom od programa ili online na ispravi.me

- motivacijsko pismo ne bi trebalo biti dulje od jedne stranice

- svaki puta pišite novo motivacijsko pismo i nemojte ići linijom manjeg otpora koja se zove copy/paste


Izvor: Pixabay

- pišite pismo u nekoliko odvojenih ulomaka i "podebljajte" ono važno što želite osobito istaknuti

Čak i ako poslodavac ne traži motivacijsko pismo uvijek ga je dobro napisati jer ono je zapravo dobra prilika da se predstavite u što boljem svjetlu i da odmah znaju s kim "imaju posla". Osobito je motivacijsko pismo važno za studente jer nemaju puno iskustva i možda nemaju što niti staviti u životopis pa motivacijsko pismo može biti tu umjesto CV-a.

Motivacijsko pismo za Erasmus


Prijava za Erasmus koji pruža priliku da provedete semestar na fakultetu u nekoj drugoj državi uglavnom sadrži i motivacijsko pismo. Ovo je specifična situacija jer se ne obraćate nekoj firmi gdje biste htjeli biti praktikant nego sveučilištu na koje se prijavljujete. Neke studente uhvati panika pa ne znaju što bi sve trebali "natrpati" u pismo, ali ništa ne brinite jer radi se o jednostavnijim stvarima i ne radi se o prijavi za posao. Kada govorimo o Erasmusu, govorimo o školovanju ili odrađivanju prakse u drugoj državi pa se zato odmah u početku morate predstaviti.

Ono što biste trebali opisati je koji su vaši akademski interesi, što vas posebno interesira kada je o području vašeg studiranja riječ te zašto vam je to osobito zanimljivo. Nakon toga napišite koji su razlozi za vašu prijavu za natječaj mobilnosti – je li to vaš interes prema kulturi određene države, je li to vaša želja za studiranjem baš na tom stranom sveučilištu ili bilo što drugo što čini vaš vlastiti razlog.

...Diploma u ruci, a iskustva ni za lijek? Postoje načini da ipak dobiješ posao u struci!...


...6 bizarnih životopisa i što možete naučiti iz njih...


Sljedeće što trebate jest napisati koja su vaša očekivanja od Erasmus programa, što mislite da ćete time naučiti, dobiti, kako će to utjecati na vaše daljnje školovanje ili karijeru i slično. Osim vlastitih očekivanja, u pismo stavite potencijalnu vrijednost i rezultate koje mislite ostvariti tijekom boravka u stranoj zemlji. Primjerice, možete navesti da će vam to koristiti u nekim budućim projektima koje planirate, tim načinom ćete bolje razviti komunikacijske i druge vještine itd.


Izvor: Pixabay

"Prijavila sam se za Erasmus u Poljskoj, točnije u Krakowu. Nisam bila sigurna što napisati u motivacijsko pismo pa sam se vodila onom: \'što iskrenije to bolje\'. Studiram povijest i engleski jezik pa sam u tom smjeru i odlučila napisati motivacijsko pismo. Istina je da postoji kostur toga kako bi ono trebalo izgledati pa tako u uvodu pišeš zašto se javljaš, što studiraš, ali uistinu treba napisati iskren razlog. Moj razlog je bio jer mi se Poljska oduvijek sviđala, kako studiram povijest učila sam puno o Drugom svjetskom ratu i SSSR-u pa bih htjela posjetiti sve zemlje koje su bile u Savezu. Poljska me privukla za Erasmus jer je Krakow manji grad, lijep je i znala sam da ću se u njemu izvrsno snaći. Osim toga, malo sam proučila sveučilište na koje se prijavljujem pa sam napisala zašto me i ono privuklo te što me osobito zanima kada je riječ o kolegijima. Naravno, napisala sam i zašto mislim da bi mi Erasmus baš na tom sveučilištu koristio. I dobila Erasmus tako da mislim da su ovo korisni savjeti", kaže studentica Josipa koja je na drugoj godini fakulteta iskoristila ovaj programu mobilnosti.

Ono što treba zapamtiti jest da ne treba bježati od motivacijskog pisma jer kao što smo već i rekli, ono je tu da stvori kompletniju sliku o vama i o onome što želite i tražite na određenom poslu, praksi ili na Erasmusu. Motivacijsko pismo vam može više pomoći  nego odmoći i zato ga pišite pažljivo i obratite pažnju na detalje.

Ivana Petrić
foto: Pixabay