Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Dolaze studentice, direktorice, profesorice: Student kriminalistike Ante djevojke podučava samoobrani

Tečaj samoobrane nije ništa novo, ali očito je potražnja za time porasla s obzirom na to kakve se sve tragedije i nasilje događaju. Mladi i stariji mahom upisuju radionice samoobrane, a jedan policajac, ujedno i student kriminalistike, održava takve tečajeve za ženski dio populacije.

17. kolovoza 2017 14:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U jesen ove godine navršit će se tri godine od kada je, s malim prekidima, 30-godišnji Ante Goleš, policijski službenik Interventne policije PU međimurske počeo provoditi edukacijske radionice samoobrane za žene. One se momentalno odvijaju u Fitness sudio FitLife i Aquila fitness centru u Čakovcu te rekreacijskom centru DG-Sport u Prelogu, piše eMeđimurje.


Ante sa svojim polaznicama... izvor: eMeđimurje

Ante je nakon završene srednje škole upisao Policijsku akademiju u Zagrebu. Već 9 godina radi kao policijski službenik Interventne jedinice policije PU međimurske, piše eMeđimurje.

Kroz ruke studenta kriminalistike prošlo je preko 150 žena koje su se htjele naučiti braniti


Od 2013. do 2015. godine sudjelovao je na regionalnim i međunarodnim natjecanjima u pokaznim vježbama iz tehnika fizičkog sprječavanja nasilničkog ponašanja, a osim toga, Ante je i student kriminalistike.


Antine polaznice su uglavnom studentice, profesorice, psihologinje... izvor: eMeđimurje

"Sudjelovao sam tri godine zaredom na otvorenim prvenstvima Policijske akademije u svladavanju policijskog poligona pješačkih prepreka. 2015. godine zajedno s kolegom proglašen sam putem vašeg portala za Naj policajca PU međimurske Od 2014. godine dio sam tima koja predstavlja PU međimursku na raznoraznim natjecanjima iz samoobrane. Student sam kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. U veljači ove godine završio sam tečaj, gdje sam stekao zanimanje instruktor fitnesa u teretani. Od 2011. godine sam aktivni član Judo kluba Zrinski u Čakovcu", otkrio je Ante za eMeđimurje.

...Skromna, borbena i naša: kraj boksačice Darie sve se prijateljice osjećaju sigurno...


Antina edukacija žena počela je 2014. i to na prijedlog fitness trenerice Ivane Posavec koja mu je predložila, budući da Ante trenira borilačke sportove, da napravi radionicu samoobrane za žene u njezinom studio. Odaziv žena na radionici je bio odličan i tako se zapravo rodila ideja da se Ante u sve to uključi. Osobno, Ante najviše preferira udaračke tehnike i tehnike oslobađanja od hvatova jer smatra da su to najbitniji elementi u samoobrani za žene.

...Samo za najhrabrije: egzotični sportovi kojima se možeš baviti u Zagrebu...


"Vježbe koje provodim na radionicama uzete su iz raznih borilačkih vještina. Od udaračkih tehnika iz boksa i Krav mage, izvođenje poluga na zglobovima ruku iz aikida, te raznoraznih tehnika oslobađanja od zahvata i rušenja na pod iz juda. Isto tako na zagrijavanju radimo vježbe koje potiču eksplozivnost i izdržljivost kao što su kratki sprintovi, brza promjena smjera kretanja, skakanje preko vijača, marinci, čučnjevi sa skokovima i druge vježbe. Po mojoj procjeni kroz radionice koje su se odvijale u Čakovcu, Prelogu, Donjem Kraljevcu i Zadru prošlo je više od 150 žena", prepričava Ante.



Ante tvrdi da žene jako dobro prihvaćaju tehnike koje im se pokazuju, jer se na radionicama pobija onaj stereotip da je žena slaba i da se ne može osloboditi ako je uhvati jači muškarac. Djevojke vježbaju tehnike za koje je bitna eksplozivnost i snalažljivost.

Tečajeve samoobrane najčešće pohađaju studentice, profesorice, direktorice, psihologinje...


U samoobrani kao i ostalim borilačkim vještina, latinska izreka da je ponavljanje majka mudrosti, je nepisano pravilo broj jedan. Ante otkriva da za to trebaju mjeseci ponavljanja istog pokreta. To ovisi od osobe do osobe. Kada je o polaznicama riječ, kaže da je najviše visoko obrazovanih žena, a često se tu nađu i studentice.

...Ima li tko jači? Varaždinka Anja prva na rang listi Kineziološkog fakulteta u Zagrebu...


"Radionice samoobrane polaze većinom žene raznih obrazovnih profila, ali najviše ima žena s visokom stručnom spremom, odnosno, VSS. Od psihologinja, profesorica, direktorica firmi, socijalnih radnica, studentica...", kaže Ante.

Najbolja prevencija nasilja nad ženama je podizanje svjesnosti da nasilje zapravo postoji. Na radionicama ne rade samo fizički načini obrane, već se govori i educiraju žene na koje preventivne načine izbjeći moguće napade, drži Ante.


Izvor: eMeđimurje

Cijeli članak o ovom studentu te ujedno i policajcu te njegovim korisnim tečajevima samoobrane možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: eMeđimurje
foto: Facebook@Krav maga Zagreb

Još vijesti