Mojfaks.hr u Nakon predavanja

Znaju li čemu služe metla i krpa za čišćenje? Muški studenti otkrili su nam jesu li na 'TI' s kućanskim poslovima

Muški studenti i kućanski poslovi? Hmmm, provjerili smo navike studenata u obavljanju kućanskih poslova. Obavljaju li ove takve poslove učestalo i jesu li 'čistunci' ili samo kad se sjete?

13. veljače 2020 16:08
Znaju li čemu služe metla i krpa za čišćenje? Muški studenti otkrili su nam jesu li na 'TI' s kućanskim poslovima

Znaju li čemu služe metla i krpa za čišćenje? Muški studenti otkrili su nam jesu li na 'TI' s kućanskim poslovima Foto: MojFaks

Svaki se student, pri odlasku iz rodnoga mjesta u novi odabrani studijski grad, susreće s raznoraznim promjenama i usvajanjem novih životnih navika. Jedna od važnijih svakako je obavljanje kućanskih poslova. Studenti koji žive u domu znaju da zajedničke prostorije moraju održavati čistima i urednima da bi ostvarili sukladan odnos s ostatkom sustanara u domu. Studenti podstanari pak na čišćenje utroše nešto više vremena jer, osim veće kvadrature stana, stan zahtijeva znatnije i učestalije obavljanje generalnih čišćenja. 

...Revoltirani student objavio fotografiju prljavog umivaonika i pozvao kolege na red: \'U domu se da živjeti, ali ne ovako\'...


Pravila oko podjele muških i ženskih kućanskih poslova ovdje ne postoje. Za sve vrijede ista pravila i svatko je zadužen da svoj prostor održava urednim i čistim te da ne dovodi egzistencijalnost ostalih sustanara i cimera u neugodnosti. 

Samo 12% muškaraca u Hrvatskoj obavlja kućanske poslove u odnosu na 62% žena


Ipak, jedna nas je činjenica zatekla. Prema Državnom zavodu za statistiku i podacima iz 2016. godine, objavljeno je kako samo 12 posto muškaraca u Hrvatskoj svakodnevno obavlja kućanske poslovne u usporedbi sa 62 posto žena. U svim ostalim državama članicama EU veći je udio žena koje obavljaju kućanske poslove.

Upravo smo iz tog razloga priupitali mušku populaciju među studentima o njihovim navikama čišćenja i obavljanja kućanskih poslova. Naravno, pridjev \'kućanski\' moramo prilagoditi studentskome rječniku stoga kućanskim poslovima možemo slobodno nadjenuti ime - podstanarski/domski poslovi čišćenja. Jasno nam je svima zašto.
 
Nedavno je u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao jedan student objavio zanimljiv oglas za posao u kojem 3 cimera traže čistačicu koja bi jednom do dva puta mjesečno počistila njihov stan od 130 kvadrata. 

"Živim u stanu s 2 cimera, a kako nam je draže ležati na kauču i drobiti čips po podu nego čistiti, trebamo pripomoć u borbi protiv prašine (s čipsom nemamo problema, pojedemo i mrvice s poda ak je čisto)", napisao je student u objavi koja je u kratkom roku sakupila enorman broj lajkova.

Kontaktirali smo studenta koji je objavio oglas, no do trenutka objavljivanja ovoga teksta, nije nam se povratno javio. 


foto: Freepik@pressfoto

Mora biti čisto, ali ne i 100% pedantno


S obzirom na to da su primorani, studenti su vješto prihvatili činjenicu da je obavljanje kućanskih poslova osnovna radnja kako bi što lagodnije živjeli u vlastitom prostoru.
 
Student anglistike, Jura podijelio je s nama nešto više o vlastitim navikama čišćenja te otkrio na koji način on i njegov cimer funkcioniraju što se tiče kućanskih poslova: "Moje osobne navike u čišćenju stana su relativno konzistentne, jedan dan ništa ne čistim, a jedan dan u tjednu čistim, obično je to subota koja je rezervirana za temeljitije čišćenje kupaone i kuhinje. Obojica čistimo te male stvari kada se nakupe, dok bi podijelili uloge za generalno čišćenje kupaone i kuhinje, a to bi radili svakih deset dana", govori nam Jura koji smatra da je čišćenje važno, ali ne mora biti sve pedantno očišćeno i uređeno. Dogovaranje s cimerom oko kućanskih poslova uvijek je bilo jednostavno i držali su se plana, naizmjence bi čistili stan; dok bi cimer čistio kupaonu, on bi čistio kuhinju i tako ukrug svakih 10 dana. 

...Higijenski užasi u zagrebačkim domovima: I teti čisti dozlogrdilo pa poručila djevojkama #budicura...


Slično iskustvo ima i student Alen koji svoj podstanarski stan dijeli s cimerom. Dok se student Jura i njegov cimer drže dogovara i planova, Alen i njegov cimer nemaju izričiti dogovor oko čišćenja, već se samovoljno i spontano prihvate posla. 


foto: Freepik@whatwolf

"Nemamo neki strogi dogovor, nego tko što uzme, a to obično bude podjednako. Naravno, to se odnosi na zajedničke prostore – hodnik, kuhinja i kupaonica. Posuđe nam je gotovo uvijek čisto, rijetko kad se ostavlja, a pod usisavamo jednom tjedno. Prašinu i prozore možda malo rjeđe čistimo nego što bismo trebali. Kupaona je možda najproblematičnija jer za to obično treba malo više volje, ali opet, ne tjeramo jedan drugog, obično znamo tko je zadnji što radio, pa ovaj se drugi samovoljno prihvati posla", govori nam Alen te nadodaje da smatra da bi ipak mogli malo češće oprati prozore i obrisati prašinu jer se takvi \'veći\' pothvati lako zanemare. 

\'Svaki tjedan brišem prašinu i perem podove\'


Student Toni trenutno živi sam, ali se drži svojih tjednih planova čišćenja. Jednom tjedno čisti stan i smatra da se uvijek može bolje i više tome posvetiti jer je bitno u kakvom okruženju se živi. "Veća pozornost je na usisavanju, a manja na pranju podova, prozora i kućanskih elemenata. Ne žudim za prevelikom čistoćom", priznao je Toni. Sličnu situaciju dijeli i Fran, no on nema problema s pranjem podova. "Volim da mi je stan čist. Svaki tjedan brišem prašinu i očistim i operem podove", govori on. 

Naši su sugovornici podijelili gotovo sva pozitivna iskustva te nisu izražavali negodovanje ili pak odbojnost prema temi kućanskih poslova. Vjerujemo da je slična ili ista situacija i kod ostatka muške ekipe. Sudeći prema njihovim izjavama, da se u obzir uzima i studentska populacija vjerujemo da bi postotak Zavoda za statistiku, što se tiče muškaraca i njihovih navika u obavljanju kućanskih poslova, znatno porastao. 

V.S.
Foto: Freepik

Još vijesti