Mojfaks.hr u Postani student

Dva pitanja na državnoj 'zapalila' maturante: I ove godine učenici dobili zadatke koje nisu znali riješiti

Pisanjem testa iz hrvatskog jezika A razine jučer je počela državna matura. Kao i svake godine, neka su pitanja zbunila i razljutila maturante...

9. lipnja 2020 12:32
Dva pitanja na državnoj 'zapalila' maturante: I ove godine učenici dobili zadatke koje nisu znali riješiti

Dva pitanja na državnoj 'zapalila' maturante: I ove godine učenici dobili zadatke koje nisu znali riješiti Foto: MojFaks

Prvom ispitu na maturi jučer je pristupilo oko 20 tisuća pristupnika, a prema izjavama maturanta Tome Galića iz V. gimnazije \'Vladimir Nazor\' u Splitu, dva pitanja na testu iz hrvatskog jezika na višoj razini "zapalila" su društvene mreže.

...\'Dan D\' za maturante: Više od 32 tisuće učenika danas započelo s rješavanjem državne mature...


"Društvene mreže su gorjele zbog dva pitanja - pitanje 33, ako se ne varam, oko ludističke književnosti i pitanje vezano za gramatiku oko prefiksa eko", kazao je maturant Galić gostujući sinoć u emisiji Otvoreno na HRT-u. Što se tiče pitanja oko ludističke književnosti, Galić kaže da je to gradivo drugog polugodišta 4. razreda, ludizam se spominje uz Ivana Slamniga. U odnosu na prošle godinu, ove godine ne vrednuje se sadržaj obveznih predmeta drugog polugodišta 4. razreda.

Nakon što su se maturanti požalili na pitanje oko ludističke književnosti, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, izdao je priopćenje u kojem je navedeno da se ludistička poetika i ludizam kao pojmovi spominju i u ostalim razredima, a ne samo u četvrtom.

...32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti...


"Kako je moguće da vrhunska gimnazija kao V. gimnazija u Splitu nije do 4. razreda, i to do drugog polugodišta, spomenula ludističku književnost", upitao je maturant Galić Ivanu Katavić, ravnateljicu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

"Jedino sada mogu odgovoriti maturantu da je ovdje bila riječ o stilskoj figuri, a ne toliko Slamnigovo pjesništvo", rekla je Katavić dodajući da se o ostalim upitima za taj zadatak može govoriti nakon 48 sati, kad će maturanti dobiti odgovore na oba pitanja.

Ove godine maturanti su imali više vremena


Splitski maturant Galić najnapetiji je zbog eseja koji se piše u srijedu. Međutim, on smatra da se državna matura nije trebala odgoditi za jesen te da su maturanti, zbog situacije s koronavirusom, imali više slobodnog vremena da se pripremaju za maturu. 

Dr. sc Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu smatra da je politika dosta kriva za sve što se dogodilo maturantima. Kako je u gostovanju u emisiji Otvoreno kazao, ne postoji komunikacija između Ministarstva i Rektorskog zbora. 


...Snažna poruka maturantima! Ove savjete morate pročitati: \'Budite ponosni, jedina ste generacija koju je snašlo ovoliko problema...\' A evo i par trikova za prolaz na maturi...


"Smatram da su i jedni i drugi odgovorni što mladi ljudi nisu ranije imali informacije vezano uz to kada će biti ti ispiti, što će se točno polagati i gdje", kazao je Jokić. 

Splitskom maturantu rekao je da je svaka generacija imala svoj zadatak iz hrvatskog koji nije znala riješiti, ali i poručio da treba ukazivati na te pogreške.

A.Z.
izvor: vijesti.hrt.hr
foto: MojFaks
Još vijesti