Mojfaks.hr u Postani student

OVAKO će se pisati OBAVEZNI PREDMETI na 'državnoj': Ispiti A i B razine prvi put u RAZLIČITO VRIJEME zbog manjeg rizik zaraze!

U ponedjeljak, 11. svibnja počinje škola za niže razrede, a u svakom razrednom odjelu smjet će biti najviše deset osoba, s učiteljima. Promjene u sustavu školstva u Novom danu komentirao je Marko Košiček, savjetnik ministrice Blaženke Divjak.

2. svibnja 2020 14:05
OVAKO će se pisati OBAVEZNI PREDMETI na 'državnoj': Ispiti A i B razine prvi put u RAZLIČITO VRIJEME zbog manjeg rizik zaraze!

OVAKO će se pisati OBAVEZNI PREDMETI na 'državnoj': Ispiti A i B razine prvi put u RAZLIČITO VRIJEME zbog manjeg rizik zaraze! Foto: MojFaks

U jednom razrednom odjelu će moći biti deset osoba, s učiteljem ili učiteljicom. Ni škola se preko noći ne može otvoriti i vratiti na staro, objašnjava Košiček za N1 televiziju.

Objasnio je da su propisane higijenske mjere: pranje ruku, dezinfekcija pri ulasku..., važno je da se devet učenika i učitelj ne miješaju s drugima, a što se tiče preporuke da svaka učionica ima toalet i izlazak na terasu, ona se odnosi na vrtiće. "Upute samo treba čitati s razumijevanjem", dodaje.

Uskoro će objaviti i epidemiološki okvir za polaganje državne mature, koja će biti od 8. do 29. lipnja, kada će se polagati obavezni predmeti.

Manji broj pristupnika - manji epidemiološki rizik


"Epidemiolozi su procijenili da su najveći rizik predmeti koje polažu svi - hrvatski jezik, engleski jezik i matematika. Njihov prijedlog je da se odvoje, pišu u različite dane... Prvi put ćemo u različito vrijeme imati pisanje A i B razine obaveznih ispita", otkrio je Košiček, objasnivši da bi to upola trebalo smanjiti broj pristupnika maturi istodobno, s 30-ak tisuća na 15 tisuća i tako smanjiti rizik od zaraze koronavirusom.

"Zahtjevi za pisanje mature su strogi, razmak između klupa je inače metar, sad će se i povećati... Početak ispita sada će biti pomaknut", kaže, objasnivši da je do sada to bilo u 9 sati ujutro, što, zbog trenutačne situacije, neće biti moguće i ove godine.

L.B./izvor: N1
foto: Facebbok@Algebra drzavna matura

Još vijesti