Mojfaks.hr u Postani student

NIŠTA OD MATURE PRIJE LJETA? Obilježena generacija: 'Ovogodišnje maturanate treba ocijeniti drugačije od ostalih'

Školska godina 2019.2020. zasigurno će ostati zapamćena. Prvo je početak godine obilježio štrajk prosvjetara koji je trajao 36 dana, da bi se već u trećem mjesecu situacija za učenike i srednjoškolce ponovno zakomplicira zbog epidemije koronavirusa...

30. ožujka 2020 15:02
NIŠTA OD MATURE PRIJE LJETA? Obilježena generacija: 'Ovogodišnje maturanate treba ocijeniti drugačije od ostalih'

NIŠTA OD MATURE PRIJE LJETA? Obilježena generacija: 'Ovogodišnje maturanate treba ocijeniti drugačije od ostalih' Foto: MojFaks

Nastava je ponovno obustavljena na najmanje mjesec dana (do 19.travnja), a kraj ožujka donosi prognoze o izvanrednim uvjetima koje bi, prema izjavi ministra zdravstva Vilija Beroša, mogle potrajati i do lipnja. Ako stanje u državi ostane takvo, hoće li i kakvih promjena biti po pitanju državne mature?

...Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli...


Maturanti su od Ministarstva znanosti i obrazovanja dosad zatražili tri izmjene na maturi, a nakon toga pokrenuli su i Peticiju za ukidanje držane mature

Do danas, Peticija je skupila skoro 10 tisuća potpisa. Međutim, na razloge maturanata poput onoga da održavanje online nastave nije dovoljno dobro izvedeno, da su zbog novonastale situacije pod stresom te da je po njima najbolja opcija upis na fakultete na temelju prosjeka ocjena ili prijemnih ispita – nisu naišli na odobravanje kod studenata. 

Starije i buduće kolege, Peticiju maturanata u najvećem broju nisu potpisali jer, kako su za portal MojFaks rekli, Državna matura nije toliki bauk te je najbolja opcija vrednovanja znanja. Međutim, kroz razgovor sa studentima koji su odbili potpisati Peticiju, nekolicina je izrazila mišljenje da su, s obzirom na novonastalu situaciju, ipak potrebne određene promjene po pitanju održavanja i izvođenja ovogodišnje državne mature. 

...Studenti bacili \'hejt\' na peticiju maturanata: \'Ionako nemaju pametnijeg posla nego učiti, a i matura je prelagana...\'


Studentica Helena smatra da se matura ne treba ukinuti, ali bi idealno rješenje bilo njeno pomicanje. "Odgađanje mature (npr. na 7. mjesec) i provođenje mature samo s gradivom 1., 2. i 3. razreda. Tako bi učenici mogli bez stresa ponavljati gradivo koje su već odradili. No, i dalje ostaje pitanje dostupnosti materijala - može li maturant sada kupiti priručnik za maturu/skripte ako još nije? Može li posuditi materijale iz knjižnice kao što je možda planirao? Provode li se i kako pripreme koje je planirao ili čak i počeo pohađati? U najmanju ruku treba odgoditi maturu za bar tih mjesec dana kako bi se maturantima dalo dodatno vrijeme za spremiti se (i naučiti i psihički se spremiti) za ispit koji im je najvažniji i najstresniji koji su dosad imali", govori nam Helena. 


Je li ova generacija maturanata posebna?


Jedan od komentara za nepotpisivanje Peticije stiže od Luke koji je napisao da su za ukidanje mature oni koju ju nisu dobro napisali i oni kojima se za istu ne da učiti. I on navodi, kako bi neke promjene ipak trebale postojati.  "Realno rješenje bi bilo izuzeti gradivo razreda u kojemu su maturanti zakinuti (za ovu generaciju 4. razred, za iduću 3. razred ako ne uspiju nadoknaditi itd.), tu se opet dovodi u pitanje poštenost jer maturanti ne konkuriraju samo međusobno u kojem slučaju bi ovo rješenje bilo potpuno prihvatljivo, već konkuriraju i s ostalim generacijama koje su to gradivo morali pisati. Tu se dovodi u pitanje postoji li mogućnost zasebnog vrednovanja ove generacije i ostalih. To je meni najlogičnije rješenje, ne znam je li najbolje, je li izvedivo i slično", napisao je Luka.

...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


Maja smatra da se matura sigurno neće ukinuti, ali da će se najvjerojatnije razlikovati od prethodnih. "Vjerojatno će im oprostiti drugo polugodište pa neće biti tog gradiva na maturi i vjerojatno će se kasnije provoditi nego inače. Umjesto da uče i pripremaju se, rade peticije za ukidanje mature", napisala je Maja. 


Matura do rujna?


Ocjena u online nastavi, prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja još uvijek neće biti, a provođenje mature ovisi o epidemiološkoj situaciji. Neke zapadnoeuropske zemlje u potpunosti su odgodile mature, što su u svojoj Peticiji istakli i hrvatski maturanti. 

Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru, Rade Šimičević, istaknuo je kako se oni pripremaju kao da se sve održava po prethodnom rasporedu, iako je skeptičan da je to moguće.

"U ovoj situaciji koja nas je zahvatila ne možemo ništa planirati jer ne znamo koliko će sve ovo trajati. Trenutno smo u fazi da ovakav sustav funkcionira, učenici mogu zadovoljiti svoje potrebe za učenjem i savladavanjem gradiva i u isto vrijeme biti doma na sigurnom. Državnu maturu možemo pripremati, ali mislim da prije srpnja neće biti ništa od toga", kazao je ravnatelj Šimičević u razgovoru za Zadarski list te dodao da se nada da će se matura održati do rujna.

A.Z.
foto: Shutterstock By Monkey Business Images
Još vijesti