Anja Z u Postani student

Jedna skupina maturanata traži drugačiji tretman na državnoj maturi: 'Nismo u istoj poziciji kao ostatak Hrvatske...'

Prema do sada objavljenim informacijama iz NCVVO-a, državna matura će se pisati u cijelosti, ali će biti uvedeni pojedini noviteti

20. Siječnja 2021 11:24
Državna matura

Državna matura Foto: MojFaks

Prošlogodišnja generacija maturanata susrela se s dodatnim otegotnim okolnostima pored polaganja državne mature. Završnu školsku godinu obilježila im je pandemije koronavirusa, učenicama u Zagrebu i potres, a dodatno opterećenje bilo je i ne davanje konkretnih informacija hoće li se i pod kojim uvjetima državna matura održati. Nažalost, i ovogodišnji maturanti našli su se u sličnoj situaciji.  


...NIŠTA OD MATURE PRIJE LJETA? Obilježena generacija: \'Ovogodišnje maturanate treba ocijeniti drugačije od ostalih\'...


...Čega nema, bez toga se može: Napokon je službeno – ovo gradivo maturanti NEĆE morati učiti za \'državnu\'...


Na početku drugog školskog polugodišta najviše briga imaju maturanti koji što prije žele doznati kako će izgledati završetak njihovog obrazovanja, odnosno polaganje državne mature. Kako doznaje HRT, u susret će se maturantima izaći tako da će biti prilagođeni kriteriji vrednovanja, predlaže se uvođenje bonusa te polaganje u dva bloka. 


...Briljirali na maturi pa zašto ne biste i vi? Ovi studenti pripremaju vas za najvažniji ispit u životu – postanite im kolege...


"Vjerujem u svoje profesore svi se trude, ali nismo u istoj poziciji kao ostatak Hrvatske. Neki su krenuli učiti, ali to nije pravo učenje to je samo da skrenu misli s ovog podrhtavanja",  kazala je Laura, maturantica Srednje škole Petrinja. Nije joj svejedno kako će izgledati matura.

"Moj prijedlog je da bude jednostavnije od prijašnjih i da nam se izađe ususret", rekla je Bela, maturantica Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb za HRT.

Prema prijedlozima koje će Nacionalni centar predložiti Ministarstvu planira se izlazak u susret maturantima. Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić otkriva da, ako se usvoji njihov prijedlog, ovogodišnja matura će se pisati u cijelosti, odnosno obuhvatit će sve sadržaje, ali će kriteriji vrednovanja biti prilagođeni maturantima. I bit će takvi da će pozitivno utjecati na njihov uspjeh, istaknula je.

Predlažu i uvođenje bonusa


"Bonus je jedna zaštita maturantima tako da se ne bi ove godine dogodilo da se eventualno zbog svih okolnosti u kojima su se našli poveća broj maturanata koji nisu položili ispite mature", kazala je Katavić.

Jedan od scenarija je i da se ponovno polažu u dva bloka, obvezni pa izborni predmeti. Plan je da se konačni rezultati znaju do 21. srpnja, a produlji li se nastavna godina u pričuvi su i drugi rasporedi pisanja ispita. I još jedan važan prijedlog.

"Za Sisačko moslavačku županiju, naš je prijedlog, da se u toj županiji osnuju školski ispitni centri kako bi učenici i dalje pisali u njima poznatom okružju", istaknula je Katavić. Nadaju se da će Ministarstvo prihvatiti njihove prijedloge, prilagođene maturantima, kako bi uz sve stresove koji su ih snašli u ove dvije završne godine, što bezbolnije izašli iz srednjoškolskih klupa.


izvor: HRT