V.K. u Postani student

I ovako se polaže državna matura u Hrvatskoj: Tijekom pisanja ispita po maturantu kapala voda sa stropa

Danas se pisao jedan od najiščekivanijih ispita državne mature – viša razina Hrvatskog jezika. I kao ispit nije dovoljno stresan sam po sebi, budući brucoši morali su i seliti po učionici kako bi dobili potrebni mir za pisanje ispita o kojemu im ovisi budućnost.

21. lipnja 2021 17:55
NCVVO

NCVVO Foto: Screenshot

Naime, kako smo imali prilijke doznati, danas su se tijekom pisanja ispita iz više razine Hrvatskog jezika u prostoriji u kojoj su maturanti rješavali test neki od njih našli u problemima. Kako tvrdi jedan maturant, tijekom ispita po njemu je kapala voda sa stropa.


Porazgovarali smo s maturantom kako bi nam detaljnije pojasnio o čemu je riječ. Kako nam kaže, ušao je u učionicu pola sata prije početka pisanja ispita. "Nakon nekog vremena sam primijetio kako mi voda kapa na glavu. To se nastavilo i onda sam pokušao pomaknuti stol u nadi kako će voda kapati samo na pod pored mene. No, nakon toga je i dalje samo kapalo na stol, a već je bilo vrijeme otvaranja ispitne vrećice, a ono i dalje kapa. Čak je kapalo na ispitni materijal", započinje nam pričati maturant.


>>>Preko granice zbog državne mature? Bez problema – maturanti moraju napraviti samo jednu stvar<<<


Kako nam govori dalje, požalio se profesorima na ove nesvakidašnje uvjete pisanja državne mature. "Rekli su mi da opet samo pokušam pomaknuti stol i da se cijeli povučem na kraj jednog stola zajedno s ispitnim materijalima. Kako sam se izgurao doslovno na sam rub stola i više nisam mogao pisati normalno, opet sam se požalio profesorima, a sada je već na stolu bila veća lokva vode", prepričava nam.


List za odgovore mokar, nada se da neće biti problema pri ocjenjivanju


Nakon toga, profesori su ga prebacili u zadnju klupu u prostoriji kako bi naš sugovornik mogao u miru napisati odgovore. "Nakon toga mi se taj drugi profesor, koji me i prebacio u drugu klupu, ispričao za situaciju. Drugi profesori nisu baš tako reagirali, njima je to kao bilo normalno. No nakon toga, ovaj je profesor počistio vodu i rekao da mu se javim ako će biti još kakvih potencijalnih problema", ispričao nam je ukratko.


Na upit o tome jesu li mu se smočili ispitni materijali, budući brucoš nam je rekao da je dio materijala namočen. "Dio ispitnog materijala je bio mokar. List za odgovore malo više i malo ispitna knjižnica. Profesori su mi rekli da nema veze, da će se to osušiti dok ne dođe do vraćanja svih materijala u ispitnu vrećicu. Meni je sve to bilo baš čudno jer je unutra bilo strašno vruće, a sad odjednom kapa nešto po meni. Mislim da je do instalacija", kaže nam svoje mišljenje. "List za odgovore je bio mokar, pa sam čekao da se osuši, nadam se da neće biti problema tijekom ispravljanja", poručio je budući brucoš.


Nadležni zasad ne komentiraju


Uz cijelu situaciju, sugovornik nam je ispričao i kako je ipak imao dovoljno koncentracije da završi ispit, nakon čak dva pomicanja usred pisanja. "Kapalo je svake minute jednom do dva puta što se vremenom nakupilo u lokvu, morali su me micati. Na početku je to narušilo malo moju koncentraciju jer sam morao pisati u kraju stola, ali kada su me premjestili nastavio sam pisati bez problema, uspio sam završiti 5 minuta prije kraja", hvali se za MojFaks.  


>>>Ovo su najpopularniji fakulteti tik pred maturu: Na top studiju čak se 8 maturanata bori za 1 upisno mjesto<<<


S obzirom na njegovu priču, kontaktirali smo Ured ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zagreb kako bi nam komentirali spomenutu situaciju, no ljubazno su nas uputili na kontakt NCVVO-a. Kako kažu, na sva pitanja vezana oko pisanja mature odgovaraju nadležni iz NCVVO-a, iako smo tražili priopćenje na problem curenja vode sa stropa u prostorijama koje su u njihovoj nadležnosti.


Obratili smo se i NCVVO-u iz kojega nam, do objave ovog članka, ništa nisu odgovorili. Odgovor ćemo svakako objaviti čim pristigne na našu adresu.