V.K. u Postani student

Kod nas se traže logopedija, ekonomija… U Norveškoj poludjeli za carinom i graničnom kontrolom, na sve utjecala TV serija

Najtraženije u državi: skoro 60 studenata na jedno mjesto: diplomski studij carine i granične kontrole.

11. kolovoza 2021 20:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kad su u srpnju objavljeni brojevi prijava za norveška visoka učilišta, najpopularniji program u Norveškoj bio je novoosnovani diplomski studij carine i granične kontrole na Sveučilištu u Stavangeru (UiS).Na studij, uspostavljen u suradnji s Carinskom upravom pri Ministarstvu financija, zaprimljene su 2.064 prijave prvog prioriteta i 5.066 ukupno, za samo 35 studijskih mjesta, što znači 59 kandidata s prvim prioritetom po studijskom mjestu.


Drugi najpopularniji studij u Norveškoj je preddiplomski studij socijalnog rada, uz plaćanje, na VID Specialized University, trećoj najvećoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi u Norveškoj, sa 687 kandidata za 30 studijskih mjesta ili 23 kandidata po studijskom mjestu.
Treći je bio studij arhitekture na AHO - School of Architecture and Design u Oslu - sa 1.253 kandidata za 60 studijskih mjesta.


>>>'Idemo u Švedsku': Odljev mozgova u Hrvatskoj najgori u regiji<<<


Sljedeće studije na ovoj rang listi su preddiplomski studij prava na Sveučilištu u Bergenu (1.973 kandidata za 390 studijskih mjesta) i na Sveučilištu u Oslu (1.928 kandidata za 234 studijska mjesta).


Prvo u nordijskoj regiji


Susanna King, koordinatorica tržišta na Sveučilištu u Stavangeru izjavila je za University World News da je novi studijski program iz carinske i granične kontrole s praksom, a omogućuje i kontinuirano daljnje obrazovanje. Norveška je prva zemlja u nordijskoj regiji koja je organizirala carinsko obrazovanje.


Studij je interdisciplinaran i uključuje kolegije poput prava, trgovine i kretanja roba, obavještajnih podataka, zdravlja i sigurnosti, psihologije, kulture i društvenih znanosti, upravljanje sukobima i logistike.


Do sada, ovakva vrsta studijskog programa bila je organizirana kao interna obuka u carinskoj službi. No, Carinska služba je htjela formalizirati studijski program kako bi ispunila sve složeniju društvenu zadaću te zaposlenima u svojoj službi dala bolje mogućnosti za dobivanje kompetencija i daljnji razvoj karijere.
Nakon procjene 16 obrazovnih ustanova, Carinska služba odlučila je surađivati sa Sveučilištem u Stavangeru na novom studijskom programu zbog jedinstvene kompetencije u socijalnoj sigurnosti i upravljanju rizicima unutar istraživanja i obrazovanja.


>>>Kreću upisi na satove korejskog jezika, kulture, pa i popularnog kpop plesa na Hrvatskim studijima – evo detalja upisa<<<


„Preddiplomski studij carine, kretanja robe i granične kontrole savršen je primjer inovacija u visokom obrazovanju, u kojem će se razvijati važno iskustvo i vještine iz prethodnog studijskog programa u carinskoj službi i proći će moderan i formaliziran model obrazovanja s našim Sveučilištem“, komentirala je King.


Osim u carini, studenti će imati mogućnost zaposlenja i u drugim javnim poduzećima, ali i u privatnom sektoru.  

Oni koji žele dodatno obrazovanje imaju mogućnosti upisati i magisterij, a onda i doktorat. Čak je i Norveško ministarstvo financija priopćilo kako je iznenađeno velikim brojem kandidata za ovaj studij.
„Ove brojke pokazuju da mnogi mladi ljudi  žele raditi u Carinskoj upravi. I ja to jako razumijem. Carinski sektor ima važnu ulogu u društvu koju je više ljudi naučilo kroz prozatu televizijsku seriju Carina“, komentirao je Jan Tore Sanner, norveški ministar financija.

„Sektor je demonstrirao impresivnu promjenu u protekloj godini, a ovaj novi model visokog obrazovanja jedna je od nekoliko razvojnih akcija u organizaciji koja gleda prema naprijed“, nadodao je ministar.


>>>Top 7 stipendija za sve one koji 2022. godine žele studirati u ŠVEDSKOJ<<<


Postoje dvije mjere o popularnosti studija u Norveškoj. Jedna je broj studijskih mjesta podijeljen brojem prijavljenih, a druga mjera je prag potreban za pristup, koji ovisi o konkurentnim bodovima koje prijavitelji imaju. Tako na primjer studij carine i kontrole ima, s 5.066 kandidata, prag za prihvaćanje 58,6 bodova, dok studij medicine u Oslu ima prag od nešto viših 69,5 bodova.


Najkonkurentniji studijski program je „honours program“ znanosti na Sveučilištu u Oslu. U top 10 najkonkurentnijih, njih pet je na medicini, dok su ostali induskrijsko gospodarstvo i upravljanje tehnologijom, kibernetika i tehnologija robota te medicinska i biološka kemija, prenose.

Izvor: University World News

 


Još vijesti