Mojfaks.hr u Postani student

STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine

I dok se deseci tisuća maturanata pripremaju za obavezne ispite iz matematike, hrvatskog i stranog jezika, iznenađuje pomama za jednim izbornim predmetom na ovogodišnjoj državnoj maturi...

5. ožujka 2020 13:58
STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine

STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine Foto: MojFaks

Prijave ispita državne mature za ovogodišnji ljetni rok završile su 15. veljače, a u slučaju da je netko iz opravdanih razloga propustio prijavu, može naknadno prijaviti ili odjaviti ispit do 9. svibnja. Detalje možete provjeriti na službenim stranicama NCVVO-a.

Ovogodišnju je maturu prijavilo ukupno 32 458 kandidata, od čega je 11 740 prijavljenih redovnih učenika gimnazija, 15 315 učenika strukovnih škola te 5403 ostalih pristupnika. Ovo su u ovome trenutku još nepotpuni podaci s obzirom na to da su u tijeku naknadne prijave. 

Najviše maturanata prijavilo osnovnu razine iz matematike


Matematiku na B razini prijavilo je najviše kandidata, i to 20 658, dok će višu razinu matematike pisati upola manje, njih – 10 377. Ispit državne mature iz hrvatskoga jezika – višu razinu prijavilo je 20 205 kandidata, a osnovnu razinu njih 10 244. Kao obvezni predmet na državnoj maturi ispit je stranoga jezika, a ovogodišnjih 17 754 kandidata odabralo je upravo engleski jezik (višu razinu), dok je osnovnu prijavilo 10 914 kandidata.

...Zapiši ih u svoj kalendar! Najvažniji datumi oko kojih se ove godine vrti državna matura...foto: Shutterstock by Nestor Rizhniak

Najpopularniji izborni predmet prijavilo skoro 8 tisuća kandidata


S obzirom na to da pristupnici državne mature, ovisno o odabiru željenoga studija, odabiru i izborne predmete koji su im uvjet za upis na određene studije, izborni su predmeti daleko najpopularniji odabiri na ispitima mature. U slučaju da fakultet za određeni studijski program traži polaganje bilo kojega izbornog predmeta, a vi položite više njih, bodovat će vam se onaj ispit iz kojega ste postigli najbolji rezultat. U jednom roku možete odabrati najviše 6 izbornih predmeta. 

Ovogodišnji daleko najpopularniji izborni predmet jest fizika koju je prijavilo 7 869 kandidata, a iza nje biologija čiji će ispit polagati 5 525 kandidata. Nakon njih, slijedi politika i gospodarstvo koju je prijavilo 5 438 pristupnika. Njih 3 934 prijavilo je izborni predmet kemiju, a psihologiju će ove godine pisati 3 749 pristupnika državne mature.

...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


Oni koji su se, pak, našli na dnu ovogodišnjih izbora su mađarski jezik (materinji) koji će polagati svega troje kandidata, a tek dvoje njih pisat će ispit iz francuskoga jezika na osnovnoj razini. Tu su se još našli i talijanski jezik B razina, češki jezik (materinji) i latinski jezik A razina čijim će ispitima pristupiti najmanji broj kandidata. 

Svi navedeni podaci zaprimljeni su na zahtjev iz NCVVO-a.

V.S.
foto: Chinnapong via Shutterstock

Još vijesti