V.K. u Postani student

Najbolji hrvatski učenici birali slične studije: Ovih top 5 fakulteta upisuje 'creme de la creme' maturanata

Objavljene su službene rang-liste za ovogodišnje upise na fakultete u ljetnome roku. Ove godine najtraženiji smjerovi ne odudaraju od višegodišnjeg trenda, no zabrinjava velik broj nepopunjenih mjesta.

22. srpnja 2021 16:16
Indeks u džepu studenta

Indeks u džepu studenta Foto: MojFaks

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje javljaju i prve statistike. U ljetnom upisnom roku bila ponuđena 894 studijska programa s ukupno 40 171 upisnim mjestom. Ove se godine prijavilo 32 090 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 26 403, što bi značilo da imamo brojku od iznad 13 tisuća maturanta koji će ili svoju sreću oko upisa ponovno testirati na jesen ili će upise na fakultete odgoditi za neka druga vremena. No, postoji i treća opcija – nitko nije htio upisati određene studijske programe.


Najpoželjniji opet isti programi


Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji su studijski programi: Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni) (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Animirani film i novi mediji  (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te Sestrinstvo (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek).


>>>Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata<<<


Iz AZVO-a također javljaju i ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi: Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


>>>[FOTO] Urnebesni odgovori s mature! Ovo su TOP 'biseri' ovogodišnjih maturanata: 'Ne znam to', 'Dobro pitanje', 'previše seksualno'.<<<


Najbolji učenici upisuju medicinu i zdravstvo


Zanimljivo je i to da su top 5 visokih učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata, gledajući srednjoškolski uspjeh, svi mahom u zdravstvenoj struci.

1. Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 4,85
2. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 4,78
3. Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu 4,76
4. Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu 4,68
5. Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci 4,67.


>>>Tko je kriv za debakl na prijemnom za Medicinu? S faksa tvrde: 'Učenici zadnje 2 godine uče u vrlo teškim uvjetima'<<<


Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 13 768 mjesta.

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.


Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 16. rujna 2021. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste.