Mojfaks.hr u Postani student

Snažna poruka maturantima! Ove savjete morate pročitati: 'Budite ponosni, jedina ste generacija koju je snašlo ovoliko problema...' A evo i par trikova za prolaz na maturi

Ova godina bila je sve samo ne uobičajena. Ako ste maturant, ovo posebno vrijedi za vas...

26. svibnja 2020 15:10
Snažna poruka maturantima! Ove savjete morate pročitati: 'Budite ponosni, jedina ste generacija koju je snašlo ovoliko problema...' A evo i par trikova za prolaz na maturi

Snažna poruka maturantima! Ove savjete morate pročitati: 'Budite ponosni, jedina ste generacija koju je snašlo ovoliko problema...' A evo i par trikova za prolaz na maturi Foto: MojFaks

I dok su se nizale godine u srednjoj školi, napokon ili prebrzo došla je i ta zadnja godina. Ona je nešto za što se učenici pripremaju otkad upišu prvi razred jer već tada počinju priče o polaganju ispita državne mature. I dok su se maturanti pripremili na to – sve ono što je ova godina donijela ipak je nadmašilo uobičajene planove i programe. 

...Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli....


Da podsjetimo, početak ove školske godine obilježen je štrajkom prosvjetara koji je trajao 36 dana. Već tada pojavila su se pitanja hoće li i kako to utjecati na pripreme za polaganje državne mature. Od sredine ožujka 2020. godine, nakon kratkog povratka učenika u klupe, oni su ponovno iseljeni, sada zbog pojave nepoznatog virusa i proglašenja pandemije diljem svijeta. Učenici nastavu drugog polugodišta prate putem malih ekrana i online predavanja. Pripreme za državnu mature također se odvijaju online, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj i sama provedba ispita mature bila je neizvjesna.

Turbulencije oko održavanja državne mature...


Na jednoj strani nalazili su se maturanti s pokrenutom Peticijom za otkazivanje mature, s druge oni koji su raspisali Peticiju za dozvolu polaganja izbornih predmeta. Ima pak i onih koji smatraju da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nije uspjela opravdati očekivanja maturanata i izboriti se s problemima koje su snašli ovogodišnje maturante. Odluke i naknadne promjene tih odluka doprinijele su nerazumijevanju i osjećaju nesigurnosti među dijelom maturanata.

...\'Bez mature fakultete će upisati polupismena mladež\': Oni koji su položili \'državnu\' komentiraju poteze maturanata – jesu li PRIVILEGIRANI ili UGROŽENI?...


Sada kada je ostalo deset dana do početka ispita mature, ovogodišnji maturanti trebaju biti ponosni zbog svega s čime su se suočili ove godine. Nije mala stvar u jednoj godini doživjeti štrajk profesora, pandemiju nepoznatog virusa i potres. I kod onih najčvršćih, koncentracija i volja za učenjem oslabile bi, a naročito zato što je završna godina ionako stresan period u životu svakog srednjoškolca.

Nekada bi motiv za što uspješnije završavanje škole bila završna proslava, popularno zvana "norijada", ali ovogodišnja generacija uskraćena je i za to događanje. Starije kolege znaju kako je njima bilo kada je svijet još uvijek bio "relativno normalan", a jedna nekadašnja pristupnica državne mature odlučila motivirati i ohrabriti buduće brucoše, prije "ispita života".

Poruka sadašnje studentice svima koji će tek proći državnu maturu


U nastavku prenosimo njenu objavu iz jedne od Facebook grupa u kojoj se okupljaju ovogodišnji maturanti.

"Bok ekipa! Htjela bih vam uputiti par savjeta i malo vas ohrabriti prije mature jer sam sama sve to prošla i znam donekle kako vam je i da vam je svaki savjet dobrodošao.

Prije svega budite optimistični i opustite se! Znam da vam sad to ništa pretjerano ne znači, ali hladne glave jedino i možete postići najbolje rezultate. Panika i stres vam samo može odmoći, a vidjet ćete da nije tako strašno kako ste mislili kad sve to prođe.

Sad dok je još ostalo svega 10-ak dana do prvih ispita ponavljajte si ono najbitnije i najosnovnije kako bi se sve sleglo i posložilo u glavi jer sama znam po sebi da mi uvijek treba vremena za ponavljanje... Najviše se fokusirajte na Hrvatski jezik jer je on nekako najopsežniji i ponavljajte si sva ta razdoblja i pisce kako bi imali što manje problema na eseju jer najgore je kada dođeš na maturu iz Hrvatskog, a djelo znaš perfektno osim razdoblja ili tako neke banalne stvari. Što se tiče testa iz Hrvatskog naoružajte se s puno sna i koncentracije jer sve one tekstove možete riješiti i bez greške ako se u potpunosti skoncentrirate. I nemojte previše gledati na sat imat ćete vremena za sve, a uostalom i ako nešto ne znate i bubnete odgovor vrlo vjerojatno će biti točan kao što je kod mene bilo. Samo ništa ne ostavljajte prazno.

Sve drugo je stvarno savladivo i matura vam je prije svega dosta koncipirana na logičkom zaključivanju i ako čitate zadatke s razumijevanjem neće biti problema. I da ovo će vam biti najbolje ljeto vašeg života ikad i uživajte dok još možete. Za godinu dana kada ćete svi biti na željenim fakultetima s ispitima do grla na ove dane ćete gledati kao jednu jako lijepu uspomenu i sve ovo što sada prolazite će vam biti smiješno. Puno sreće vam svima želim i budite ponosni na sebe jer ste vi ipak jedina generacija maturanata koju je snašlo ovoliko problema", napisala je članica grupe. 

...\'Ako ne znaš izborne, nisi za taj faks!\' Studenti se slažu: Izborni se MORAJU polagati, a evo i zašto!...


Kako god bilo, ova generacija maturanata zasigurno će imati velike priče za prepričavati, a ostat će zapamćena i po mnogobrojnim akcijama s ciljem što uspješnijeg završavanja svog srednjoškolskog obrazovanja.

Anja Zulić
foto: Shutterstock By l i g h t p o e t

Još vijesti