Mojfaks.hr u Postani student

I ove godine više mjesta na fakultetima nego maturanata: 'Upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet'

U tijeku je polaganje ispita državne mature, a predmet koji već godinama zadaje muke maturantima je matematika.

18. lipnja 2020 13:18
I ove godine više mjesta na fakultetima nego maturanata: 'Upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet'

I ove godine više mjesta na fakultetima nego maturanata: 'Upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet' Foto: MojFaks

Rezultati ispita iz matematike na Državnoj maturi već godinama su poražavajući, a u javnosti se počelo raspravljati hoće li fakulteti zbog toga spuštati kriterije. 

No, kada se gleda ukupan broj kvota u Hrvatskoj i broj maturanata slika je drugačija. Razlika je velika, a iz godine u godinu sve više mjesta na fakultetima diljem Hrvatske ostaje nepopunjeno. Igor Drvodelić iz AZVO-a za Dnevnik.hr ističe da je raspisana kvota za dvanaest tisuća kandidata više nego što uopće ima maturanata. To je dvije tisuće više nego prošle godine.

...Hoće li i ove godine fakulteti ostati nepopunjeni? Evo koliko maturanata ove godine planira upisati studij u Hrvatskoj...


Prema podacima AZVO-ovog Izvješća s prikupljenim podacima o aktivnostima koje su se odvijale tijekom 2019. godine prošle godine je u ljetnom upisnom roku bilo 40 590 slobodnih mjesta na svim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, a od ukupno 33 267 kandidata, pravo upisa na nekom studijskom programu ostvarilo je njih 24 043.  Objavljeni podaci Agencije za znanost i obrazovanje, pokazali su da se i dalje nastavio trend manjeg broja maturanata koji pristupaju državnoj maturi, ali i lošijih rezultata na samoj maturi što na kraju rezultira i manjim brojem upisanih brucoša. 

...Studenti bacili \'hejt\' na peticiju maturanata: \'Ionako nemaju pametnijeg posla nego učiti, a i matura je prelagana...\'...


Zašto kvote rastu?


Posljednjih pet godina kvote su najviše rasle na Zagrebačkom sveučilištu.

Ako se pogledaju posljednje tri godine, prema podacima Agencije, na zagrebačkom sveučilištu značajniji porast je imao studijski program poslovne ekonomije i za redovite i za izvanredne studente. A na Zavodu za zapošljavanje ističu da je zaključno sa svibnjem ove godine bilo najviše nezaposlenih diplomiranih ekonomista i pravnika, zajedno njih oko pet tisuća. Podsjećamo i da HZZ svake godine objavljuje preporuke za upisne politike i stipendiranje studenata, no prema brojkama na burzi čini se da se to u praksi uopće ne primjenjuje.

...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


Degradiraju uvjeti upisa


Nakon polaganja državne, u zavisnosti od fakulteta budući studenti moraju položiti i prijemni ispit. I dok maturanti gledaju što fakulteti traže, većina bira nižu razinu matematike. Tvrde kako je to logično jer tu ima puno zadataka koji se lako riješe s kalkulatorom. Iznenađuje i podatak da čak osamdeset studija iz tehničkog znanstvenog polja traži nižu razinu matematike.

...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


"Svake godine nam pada broj kandidata pa u želji da se popune kvote, odnosno da se popune studijski programi zbog toga dolazi do nekog određenog pada na određenim studijskim programima u uvjetima upisa. Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet", zaključio je Igor Drvodelić iz AZVO-a i dodao da je to problem koji se mora riješiti. 

A.Z.
izvor: Dnevnik.hr
foto: Facebook@Algebra državna matura