V.K. u Postani student

Znate li za ovu 'tajnu' grupu hrvatskih maturanata? Zajedno uče, ponavljaju, ali i organiziraju grupno plakanje

Matura je u punom jeku i stres se među maturantima zasigurno može 'rezati nožem'. Negativne emocije svima teško padaju, posebice mladima kojima budućnost ovisi o ispitima koje polažu sada – na maturi. Zbog toga ne čudi da im treba ispušni ventil.

21. lipnja 2021 18:29
meme matura

meme matura Foto: MojFaks

Na Facebook grupi ovogodišnjih maturanata osvanuo je poziv na događanje koje se "održalo" danas nakon pisanja mature iz više razine Hrvatskog jezika. Događaj je upriličen online i trajao je sat vremena, a nazvan je "grupno plakanje".


Čak 251 maturant označio je da dolazi na događanje / Foto: screenshot via Facebook@Grupno plakanje event


Kontaktirali smo organizatoricu grupnog plakanja kako bismo s njom popričali o ovom eventu i razlozima za njegovo organiziranje. Bea Tomičić, maturantica koja se nada upisati Učiteljski fakultet s pojačanim engleskim jezikom, no zadovoljna je i drugim izborima koje je označila na Postani student stranici. "Moj stav je onaj pravi maturantski: 'Kam' upadnem, tu idem!' Nadam se ipak Učiteljskom fakultetu, smjeru Engleski jezik, no što bude, bude. Još me čeka matematika, što mi nije lak predmet, pa ćemo vidjeti!", govori nam otvoreno.


>>>Poznata voditeljica poslala poruku maturantima: 'Srce mi se steže zbog svega što vam je oduzeto...'<<<


Upitali smo Beu da nam detaljnije pojasni ideju koja stoji iza ovog događanja na koje je čak 251 maturant potvrdio dolazak, s time da se broj povećava iz minute u minutu. "Inače imam jednu jako veliku grupu od 430 članova na društvenoj mreži Discord i tamo smo se zafrkavali da bi svi mogli kolektivno početi plakati u 11 sati, iz šale", započinje pričati kroz smijeh.


Maturanti pozivaju i svoje prijatelje kako bi se svi uključili u grupno plakanje / Foto: screenshot via Facebook@"Maturanti 2020./2021."


Neki su maturanti krenuli već jučer... / Foto: screenshot via Facebook@"Maturanti 2020./2021."


Bili su toliko aktivni da su srušili server, a učenje je 'maratonsko'


Discord kao relativno nepoznata društvena mreža spojila je maturante diljem Hrvatske kako bi svi učili zajedno. "Grupa (ili server) se zove 'DM grupa za učenje' i započela sam ju prošli tjedan. Samo jučer nam se pridružilo preko 300 članova. Imali smo prvo veliko grupno učenje jučer i pridružilo se oko 150 ljudi, što nije mali broj! Srušili smo kapacitet poziva upravo zbog toga što su svi bili toliko aktivni. Ponavljanje smo vodili kolega maturant Ivan Ćorić i ja, te smo prošli tri skripte, dvije mature i hrpu dodatnih pitanja", govori nam.


>>>KVIZ: Otkrijte koji faks odabrati ako i dalje NE ZNATE što biste studirali<<<


Interes je, kako kaže, bio sve veći. "Uključivali su se maturanti iz cijele Hrvatske, šalili smo se, učili, jadali jedni drugima i super se zabavili. Grupno je učenje trajalo od 5 sati do pol jedan ujutro, te se broj zainteresiranih nije smanjivao, dapače, sve ih se više pridruživalo. Osim Hrvatskog, ponavljamo i matematiku, a predavanja uglavnom vodi Ivan Ćorić. Planiramo svaki dan raditi gradivo za esej, a grupno plakanje je pošlo po planu", pojašnjava nam kroz šalu naša sugovornica.


"15.07 će se plakati" / Foto: screenshot via Facebook@"Maturanti 2020./2021."


Kako nam dalje kaže, čim su maturanti krenuli izlaziti iz učionica u kojima su pisali maturu, počeli su objavljivati u grupi i komentirati točne i netočne odgovore s mature. "Pali su i prvi memeovi nakon samo pet minuta", govori nam.


'Čak si i plakanje moramo organizirati!'


Na ovoj su mreži uspjeli organizirati grupno učenje, a otvorili su i posebne kanale preko kojih si dijele skripte, kvizove i slično. "Svaki dan od pet sati uglavnom, radimo nešto novo ili ponavljamo staro! Ali inače ide prema dogovoru, ili kad tko može. Osim toga, imamo kanale u toj grupu gdje dijelimo skripte, prezentacije, kvizove i YouTube videe za maturu", pojašnjava kako funkcionira ova grupa.


>>>Neki su pauzirali godinu, a neki žale što studiraju: Jesu li brucoši trebali upisati faks tek nakon pandemije?<<<


Za sam događaj nam kaže kako je to bila šala da se ljudi malo opuste jer im je ovaj period vrlo stresan. "Bila je to šala, ali glavna poruka je bila to da nemamo vremena, pa si moramo čak i plakanje organizirati, jer inače ne bi svi stigli učiti", kaže kroz smijeh za MojFaks.


memes koje su maturanti slali memes koje su maturanti slali Foto: MojFaks

Inspiracije za kreiranje memes nikada dosta... / Foto: B.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


S obzirom da je ova grupa za učenje brzo narasla, zasigurno ju nije lako moderirati, posebice u kontekstu velikog broja maturanata iz cijele Hrvatske. "Ekipa je odlična. Jučer smo bili na pozivu, nas 150 i sve je zapravo teklo odlično. Svi su razgovarali, ubacivali i jedni drugima objašnjavali stvari. Ivan i ja ne znamo sve, ali kad se male ruke slože, sve se može", rekla nam je sugovornica i napomenula kako rade i male pauze da svima bude lakše.


"Kad smo imali male odmore, razgovarali smo o faksu i što tko želi studirati, ali uglavnom su svi bili fokusirani na maturu, pa se nismo stigli baš 'off topic' nešto posebno razgovarati. Ali svi su bili jako zahvalni. I Ivan i ja smo dobili hrpu privatnih poruka zahvale za naš doprinos organizaciji tog učenja. Žao mi je samo što nisam prije otvorila taj server!", priznaje za MojFaks.


memes za maturante memes za maturante Foto: MojFaks

Maturanti su vrlo kreativni u svojem kreiranju / Foto: B.T., privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Server koji pomaže maturantima diljem zemlje


"Otvaranjem servera i prije bih upoznala neke ljude i ranije koji su sada već vrlo dobre prijatelji", iskreno nam govori. Također, naša sugovornica nije htjela sebi pripisati sve zasluge za ovo masovno učenje i plakanje pa je pohvalila i još nekoliko kolega zbog kojih se sve ovo moglo organizirati. "Osim Ivana i mene, 'glavni' su Gabriel, Antun, Tami, Ilija, Danijela i Brankica. Puno ih još mogu navesti, ali ovo ih je samo par kojih se odmah mogu sjetiti!", kaže ponosno.


Zasad ne planiraju "plačljiva" događanja


Upitali smo ju hoće li još koji puta organizirati ovakve online evente, za plakanje ili barem za slavlje nakon što matura završi. "Možda! Nadam se da ne bude potrebe za još plakanja, već da slavimo. Za sada nemamo planirane nikakve 'plakačke' evente, ali tko zna! Nadam se da će se slaviti poslije eseja", priznaje za kraj ova buduća brucošica koja nam je poslala i ove memeove, nastale "friško" nakon pisanja mature.


Svim maturantima želimo sreću na preostalim ispitima uz poruku da paze na svoje mentalno i fizičko zdravlje dok istovremeno daju sve od sebe kako bi upisali željeni fakultet.

Još vijesti