V.S u Postani student

Maturanti mogu odahnuti: Ako polažete državnu maturu, ova će vas vijest oduševiti!

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poslala je maturantima važnu poruku i poručila im veliku novost vezano uz polaganje ispita državne mature.

21. travnja 2020 12:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ministrica Divjak obratila se putem svojega Facebook profila svim učenicima završnih razreda srednje škole porukom koja će zasigurno obradovati brojne ovogodišnje maturante.

Gradivo 2. polugodišta 4. razreda obveznih predmeta neće biti na maturi


Naime, poslala je pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem navodi da se gradivo drugog polugodišta 4. razreda za obvezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature.

Podsjeća ovom prilikom da će se ispiti državne mature za obvezne predmete održati od 8. do 29. lipnja, a u tom periodu održat će se i esej iz hrvatskoga jezika. Umjesto eseja iz hrvatskoga jezika, koji je bio predviđen za sredinju svibnja, održat će se online probni esej kako bi maturanti dobili povratnu informaciju o spremnosti.

"Želim vam svima da se dobro pripremite za državnu maturu, a mi ćemo vam i dalje u tom postupku davati punu podršku", zaključila je u kratkom videu na svojem Facebook profilu.

U kratkom su se vremenu već javili brojni komentari maturanata koje zanima hoće li se napraviti novi katalozi u kojima će se jasno razjasniti o kojem se smanjenju gradiva točno radi. Napominju da je štrajk utjecao na brojne regularne obrade gradiva pa je većina profesora morala nadoknađivati gradivo, stoga se sada kasni s obradom pojedinih nastavnih cjelina.

Vjerujemo da će ovaj ustupak olakšati već ionako nezadovoljnim maturantima koji se bore za to da se ovogodišnja matura reducira, ali čak i odgodi.