L.B. u Postani student

Na faks tek iduće godine: Istjeran s državne mature jer mu je nos virio iznad maske

Ni osam opomena nije ovog kandidata potaknulo da masku navuče preko nosa.

20. Siječnja 2021 17:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mladić koji je prošle subote u japanskome gradu Tokyju polagao standardizirani prijemni ispit za fakultete odbio je masku navući preko nosa. Zbog tog kršenja pravila izbačen je iz predavaonice i diskvalificiran.


...Briljirali na maturi pa zašto ne biste i vi? Ovi studenti pripremaju vas za najvažniji ispit u životu – postanite im kolege...


Nadglednik koji kontrolira buduće studente, kako prilikom polaganja ispita tako i po pitanju poštivanja protuepidemijskih mjera, tvrdi da je ovaj kandidat više puta odbio masku staviti preko nosa, iako ga je nekoliko puta zamolio i opomenuo da to napravi. Nije otkriveno radi li se o studentici ili studentu, kao ni njegova/njezina dob, a odgovorna osoba tvrdi i da je razlog odbijanja pravilnog nošenja maske nepoznat, piše Kyodo News.


Na internetskim stranicama Nacionalnog centra za provođenje prijemnog ispita (ovo bi testiranje bilo ekvivalent domaćoj državnoj maturi), kao i u promo-letcima, objavljeno je da kandidati neće moći pristupiti provjeri znanja ukoliko maske na budu nosili "ispravno". Centar dozvoljava da osobe koje iz opravdanih, medicinskih razloga ne mogu nositi maske, ispit pišu u zasebnim prostorijama, uz prethodnu najavu. No, ovaj kandidat nije zatražio poseban tretman.


...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


Iako je nadglednik pristupnika upozorio na potencijalnu diskvalifikaciju čak osam puta, kandidat se oglušio na upozorenja pa je udaljen s ispita, pišu iz Centra.


Prijemni ispit održan je na 681 lokaciji diljem Japana, a pristupilo mu je 535,245 kandidata. Tijekom pisanja ispita, strogo se pazilo na održavanje fizičke distance, provjetravanje prostorija, dezinficiranje ruku i nošenje maski, kako od strane osoblja, tako i od strane kandidata.


Izvor: Kyodo news

Još vijesti