L.B. u Postani student

Na Fakultetu političkih znanosti diplomirala 60-godišnja studentica, ali nije najstarija: Prestiže ju baka s Ekonomije

Nikad nije kasno da steknete diplomu.

7. veljače 2022 14:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Beogradu upravo je diplomirala studentica s nepunih 60 godina, a na Ekonomskom fakultetu još nekoliko ispita ostalo je studentici koja ima više od 70 godina, piše Telegraf.rs.


Što nekoga može nagnati da završi fakultet u poznim godinama?


1992. upisala fakultet


Ljubica Knežević je 1992. godine upisala Pravni fakultet. Ipak, nepredvidive okolnosti često mijenjaju prioritete. Kako kaže, njoj se, kao i mnogima, dogodio život, pa je studij privremeno prekinula, javlja RTS.


>>>Mirovina joj je dosadna: Upoznajte bakicu od 84 godine koja je upravo diplomirala<<<


Sada je majka troje djece i da bi njima pokazala da se sve može ostvariti, vratila se studiju i diplomirala u studenom prošle godine. "Postojao je razlog da zaokružim jednu cjelinu u životu, da mi tako neke stvari ne ostanu nedovršene, da se nešto započeto završi i da time dam primjer svojoj djeci", kaže Ljubica.


Zbog specifičnosti vođenja evidencije, nije poznat točan broj studenata upisanih po starom programu na Sveučilište u Beogradu. Ipak, na Fakultetu političkih znanosti u prosjeku njih deset godišnje diplomira.


>>>Nikad nije kasno: Gospođa Jasminka studira na zagrebačkom fakultetu i ima 75 godina<<<


"Razmak godina je izuzetno velik. Upravo je diplomirala studentica s nepunih 60 godina i mislim da je to i najstarija studentica na našem fakultetu", ističe izvanredna profesorica dr. sc. Natalija Perišić.


Upisivanje fakulteta i nakon tridesete


S 34 godine, Goran Štulić je odlučio upisati povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Do kraja studija mu je ostalo još pet ispita, a razmišlja i o magistarskom studiju. "Ja mislim da nikad nije kasno, a pogotovo recimo u tridesetima i četrdesetima, kada imate i realno šansu da poslije izgradite karijeru", smatra Goran Štulić.


>>>Najstariji diplomant u povijesti svog faksa: Ovaj djedica je diplomirao s 95 godina<<<


Uz slogan "Nikad nije kasno da steknete svoju diplomu" na Sveučilištu York u Kanadi ukinuli su školarinu studentima starijima od 60 godina. Našim studentima nedostaje dodatni poticaj institucija kako bi se hrabrije vraćali svojim studijima.


Profesori koji često odlaze u inozemstvo kažu da su tamo amfiteatri ispunjeni studentima različitih godina. Kada bi tako bilo i kod nas, to bi znatno povećalo prosjek visokoobrazovnog stanovništva i mnogima dalo mogućnost da opet sanjaju.


izvor: telegraf.rs

Još vijesti