V.K. u Postani student

TOP i FLOP fakulteti ove godine: Neki studiji i ove godine 'gore', a ima i onih koje nitko dosad nije prijavio

Iako su prijave putem sustava Postani student tek nedavno počele, na nekim je fakultetima već sad 'napeto', dok za druge nitko nije zainteresiran, barem zasad.

11. veljače 2022 11:27
Indeks u džepu studenta

Indeks u džepu studenta Foto: MojFaks

Od početka veljače, ovogodišnji maturanti imaju mogućnost prijave željenih fakulteta, a krajnji rok im je do završetka pisanja državne mature. Kao i svake godine, Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavljuje statistiku najtraženijih i najmanje traženih fakulteta. Naravno, ova će se statistika zasigurno još mijenjati kako se približavamo i maturi.


>>>Većina brucoša radi ove TIPIČNE greške na početku studiranja: Evo koje su i kako ih ispraviti<<<


Ove godine nema neke velike promjene po pitanju izbora fakulteta. Kriteriji po kojima se računaju najpoželjniji fakulteti su kroz omjer upisne kvote i broja maturanata kojima je određeni studij za sada na prvom izboru.


Logopedija opet "gori"


Unazad nekoliko godina na prvom mjestu prednjači Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema sadašnjim brojkama, logopediju je na prvo mjesto stavila čak 201 osoba, a upisna kvota je samo 50 studenata.


Na drugom mjestu nalazi se Psihologija, jednopredmetni, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kojoj je kvota 76, a čak 187 osoba je postavilo upravo ovaj studij na prvo mjesto na Postani student.


>>>10 korisnih savjeta onih koji znaju (starijih studenata) onima koji još ne znaju (brucošima)<<<


Na trećem mjestu nalazi se Akademija likovnih umjetnosti, smjer Animirani film i novi mediji. Od 16 brucoša koliko primaju po godini, njih 35 stavilo je Nove medije na prvo mjesto prioriteta.


Sljedeće na listi je Visoka policijska škola Zagreb, smjer Kriminalistika. 58 osoba želi upisati ovaj smjer, a kvota za spomenuti studij je 30.


Koji fakulteti imaju najmanji broj prijava?


Prema podacima koje je objavila Agencija za znanost i obrazovanje, zasad čak 40 studija nema nijednu zabilježenu prijavu, bez obzira na upisnu kvotu.


S najvećim kvotama koji nemaju niti jednog zainteresiranog maturanta su Multimedijsko računarstvo na engleskom jeziku u Zagrebu, stručni studij kojem je ovogodišnja kvota 30, zatim Teologija, izvanredni stručni smjer u Osijeku koji ima kvotu 40, te izvanredni, stručni studij Poduzetništva u Rijeci s kvotom 30.

Još vijesti