Mojfaks.hr u Postani student

Ove godine 'državna' prošla bolje! 4 učenika rasturila najteže predmete 100%, a 'padali' su manje nego lani

Izazovna školska godina koja se, s objavom privremenih rezultate državne mature, za mnoge maturante napokon privodi kraju.

14. srpnja 2020 12:35
Ove godine 'državna' prošla bolje! 4 učenika rasturila najteže predmete 100%, a 'padali' su manje nego lani

Ove godine 'državna' prošla bolje! 4 učenika rasturila najteže predmete 100%, a 'padali' su manje nego lani Foto: MojFaks

Ovogodišnjoj državnoj maturi pristupila je 31 tisuća učenika, a kako su iz NCVVO-a kazali za RTL, rezultati su bolji nego lani. I dok su tijekom godine maturanti vodili bitku s Ministarstvom i novim virusom te nerijetko bili etiketirani kao "lijeni" zbog svojih zahtjeva oko ovogodišnje državne mature, rezultati su pokazali drugačije. "Palo" je nešto više od 400 gimnazijalaca, što je oko 60 posto manje nego 2019.

4 maturanata matematiku i fiziku riješila 100%


"U obveznom dijelu ispita državne mature, oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Zasad, prema privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koji su dva ispita, matematiku i fiziku riješili u potpunosti te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, fizika, kemija, biologija i matematika", rekla je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić za RTL.

...U najprestižnijem društvu: Ovo je TOP 10 najpoželjnijih studija među ovogodišnjim maturantima...

  
Kazala je i kako je ove godine bio povećani interes za pisanje ispita iz informatike.

Prošle godine "palo" čak tisuću gimnazijalaca


"Bilježi se veliko smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i smanjenje broja nedovoljnih ocjena svih pristupnika. U odnosu na prošlu godinu kada je palo tisuću gimnazijalaca, ove godine je taj broj oko 400, što je za 60 posto manje nego lani", kazala je. 

...Dva pitanja na državnoj \'zapalila\' maturante: I ove godine učenici dobili zadatke koje nisu znali riješiti...


Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita svakako treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava. Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s ostvarenih između 65 i 75 posto bodova.

Maturi je ove godine pristupila 31 tisuća učenika, a završena je pisanjem informatike i povijesti. Za 27 učenika ispit iz matematike je poništen, a 24 njih jučer ga je trebalo pisati ponovno. Njih šestero dolazi iz Gimnazije Gospić, kažu iz NCVVO-a.

...I ove godine više mjesta na fakultetima nego maturanata: \'Upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet\'...


Tijekom provedbe ispita i procesa vrednovanja ljetnog roka državne mature u školskoj godini 2019./2020. NCVVO je utvrdio ukupno 27 nepravilnosti u više srednjih škola.

Konačni rezultati bit će poznati 20. srpnja.

A.Z.
izvor: RTL
foto: MojFaks
Još vijesti