V.K. u Postani student

Najmaturant, ali samo na par sati: Greškom mu dali laskavu titulu pa je isti dan predao školskom kolegi

I dok se greške u svakom sustavu neizbježno događaju, zasigurno nisu ugodne osobama koje zbog njih ispaštaju.

22. srpnja 2021 15:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svi smo svjedočili velikom debaklu na proglašenju Miss Universe 2015. godine kada je popularni američki voditelj Steve Harvey pročitao krivu pobjednicu, što je postalo izvorom dobre internet zezancije i memeova. Iako ovaj scenarij nije pratilo gledateljstvo diljem svijeta, podsjeća na ovu omašku. Naime, jučer su nakon objave službenih rezultata državne mature proglasili i maturanta godine, no njegovo veselje nije dugo trajalo jer su mu ovu titulu ubrzo i oduzeli.


Srećom, oba su maturanta ovo dobro podnijela.


Najbolji maturant - ali samo na nekoliko sati


Jučer su objavljeni konačni rezultati državne mature, a uz njih i neke statistike o najbolje i najgore riješenim ispitima kao i "najmaturantu" za ovu godinu, prenosi HRT. Eugen Bošnjak, maturant XV gimnazije iz Zagreba inicijalno je proglašen maturantom generacije.


>>>Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata<<<


No, kako su neslužbeno doznali, zbog pogreške u sustavu nagrada "Marin Soljačić" ipak odlazi njegovom školskome kolegi, Matku Trupiniću. "Napisao sam 100 posto ispit iz matematike i fizike i 88 posto iz hrvatskog", kaže Eugen Bošnjak iz XV. gimnazije u Zagrebu.


No, u poslijepodnevnim satima šok - Matko Trupinić iz iste gimnazije ipak ima bolji rezultat. "Na matematici i fizici ostvario sam rezultat 100 posto, dok sam na hrvatskom ostvario 91,67 posto", ističe Matko.


>>>Skoro 4 tisuće maturanata ostvarilo 0 bodova na eseju iz hrvatskog: 'Možda su upisali pravo, kroatistiku ili novinarstvo...'<<<


HRT je kontaktirao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje kako bi komentirali ove informacije te su dobili neslužbeni odgovor o tome kako se dogodila neočekivana pogreška na infrastrukturi koja nije u nadležnosti Centra.

"Čestitam Eugenu i žao mi je što smo Eugen i ja nečijom neodgovornošću i nepažnjom dovedeni u ovu situaciju", rekao je Matko Tripunić u razgovoru s HRT-om.

I ravnatelj XV. gimnazije je bio zbunjen ovom situacijom te je napomenuo kako još uvijek čekaju službene rezultate, ali da nema dvojbe kada su u pitanju pravi rezultati. "Kriteriji za dodjelu nagrade su egzaktni, ako netko ima bolji rezultat od Eugena, onda on treba dobiti nagrade. Pogreške se događaju, ali nismo ih očekivali na ovakav način i u ovakvom trenutku", rekao je ravnatelj XV. gimnazije Nikola Dmitrović.

Tijekom današnjeg dana očekuje se očitovanje odgovornih za ovu pogrešku i neugodnu situaciju u kojoj su se našla dva maturanta, za koje iskreno vjerujemo da ih čeka blistava budućnost.


izvor: vijesti.hrt.hr

Još vijesti