Anja Z u Postani student

Ima kemiju u malom prstu! Ovo je Zrinka – top studentica farmacije koja pomaže maturantima da lakše upišu željeni faks

Studentica završne godine farmacije Zrinka Duvnjak kao maturantica riješila je maturu iz kemije među najboljima (centil 99.82), a danas svoje znanje želi prenijeti budućim studentima.

25. Siječnja 2021 13:46
Zrinka Duvnjak

Zrinka Duvnjak Foto: MojFaks

Posljednje četiri godine, odlična studentica Zrinka drži instrukcije za sve razine znanja, kako za osnovne i srednje školu te za fakultete. Ove godine odlučila je napraviti i pripreme za maturu iz kemije. "Jako volim taj posao, super mi je osjećaj kada zbog mene netko nešto shvati ili kada mu i sama kemija postane bliža, razumljivija i zanimljivija", govori Zrinka na početku našeg razgovora.


...Štrebaju po 12 sati dnevno! Studenti ovog zagrebačkog faksa tvrde: \'Nama korona ništa novo nije donijela, naučili smo na izolaciju\'...


S obzirom na pandemiju koronavirusa i preporučeno smanjenje susreta uživo među nepoznatima – Zrinka je započela i s online instrukcijama.

"Neki ljudi su skeptični oko tog tipa instrukcija, no mislim da sam se i tu dobro snašla. Sada mi se pogotovo isplatila investicija u dobar laptop koji ima touch screen pa za vrijeme online instrukcija podijelim svoj zaslon na kojemu mogu crtati skice i grafove što je učeniku odmah vidljivo te i sama pišem bilješke u word-u (što je puno brže nego zapisivanje rukom) pa učenik dobije i to nakon samih instrukcija. Pokušala sam i s pisanjem po ploči za vrijeme online instrukcija, no prethodna opcija mi se ipak pokazala praktičnijom za obje strane", govori nam o novitetima u svome radu.

Manjkavosti srednjoškolskog obrazovanja


Kada je riječ o polaganju mature iz kemije i dosadašnjem radu sa srednjoškolcima, Zrinka nam govori kako uočava manjkavosti u srednjoškolskom obrazovanju i potrebu za \'popunjavanjem rupa u znanju\' na njenim satovima.


...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


"Vidim da učenici ne razumiju kemiju konceptualno, oni će naučiti napamet da se \'slično otapa u sličnom\', a pri tome neće razumjeti što zapravo znači da je neka tvar otopljena te zašto je zapravo ona otopljena, također ne razumiju zapravo kemijske veze i međumolekulske sile. Posljedično, kad se priprema za maturu, učenik će štrebati koji tip kristala ima koja svojstva (molekulski, ionski, atomski), to će mu biti teško, glupo, nepotrebno i postojat će dobra mogućnost da će mu se to sve pobrkati, a zapravo da je shvatio osnovni koncept bi o svim tim svojstvima sam zaključio. Žao mi je što je to tako te kroz svoje pripreme pokušavam popuniti te neke važne rupe u znanju učenika", govori naša sugovornica. 


foto: Zrinka Duvnjak, privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


Pripreme za maturu iz kemije kod Zrinke sastoje se od 30 sati video-materijala u kojima prvo objašnjava gradivo neke cjeline, a onda u sljedećem videu rješava zadatke s matura koji su povezani s objašnjenim gradivom.

"U pripremama se također mogu pronaći razni savjeti i trikovi koji će pomoći učeniku pri učenju i rješavanju same mature kao što su rad na kalkulatoru (puno toga kalkulator može što vas ne uče u školi, npr. rješavanje nesređenih jednadžbi što vam štedi mnogo vremena, a može pomoći i s drugim predmetima) ili način na koji trebate pristupiti zadatku kojeg ne znate riješiti te kako ga ipak riješiti, jednostavniji način preračunavanja mjernih jedinica s kojim se nećete zeznuti te kvizovi na kraju svake cjeline koji sadrže konceptualna pitanja s kojima možete provjeriti jeste li razumjeli gradivo", pojašnjava Zrinka. 


...Marko i Luka s PMF-a pripremaju vas za NAJTEŽE I NAJPOPULARNIJE ispite na maturi: \'Fizika? Možda je opširna, ali 90% zadataka je lakše od onih u školi...\' ...


Videi su već snimljeni te ih učenici mogu pregledavati koliko god puta žele i u vrijeme koje im odgovara. Pronaći ih možete na sljedećem linku. Iako Zrinkin ogromni trud prenošenja znanja nije sasvim besplatan, govori nam da klikom na paket lekcija maturanti mogu pronaći i pet besplatnih videa kako bi prvo vidjeli odgovara li im njen način objašnjavanja. Poslije toga svakako će laše odlučiti je li Zrinka prava tutorica za njih.


Za kraj našeg razgovora poručuje nekoliko stvari maturantima koji će polagati državnu maturu iz kemije. Između ostaloga, ohrabruje da je najvažnije shvatiti gradivo prvog i drugog razreda i temeljne principe u kemiji, a sve kasnije je primjena tih istih principa. 


foto: Zrinka Duvnjak, privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


"Kemija se ne uči napamet, nije tako strašna (to ne kažem iz perspektive studenta, nego nekadašnjeg maturanta) i  nemojte si postavljati ciljeve \'samo da prođem\', nego pokušajte shvatiti što više toga – jer ipak, to je srednjoškolsko gradivo koje su svi učili", poručuje ova odlična studentica.

Još vijesti