V.K. u Postani student

[NORIJADA 2021] Zagreb maturantima organizira ONLINE KONCERT – oni imaju DRUGAČIJU ideju! Sprema li se norijada 'na crno'?

Zadnji je tjedan srednjoškolskog obrazovanja za sve maturante u ovoj 2020.2021. akademskoj i pedagoškoj godini. Grad Zagreb za maturante priprema 'zabavu' identičnu prošlogodišnjoj, no čini se da maturanti imaju svoje, drugačije planove.

17. svibnja 2021 19:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Norijada slovi za završni "tulum" nakon srednje škole, grand finale kojemu se zasigurno veseli svaki maturant. Od ludih zabava do kasno u noć, pjesme i plesa, osjećaja povezanosti s prijateljima s kojima su dijelili život posljednje tri ili četiri godine i tuge jer se s njima rastajemo, tradicionalne povorke gradom pa i tog finalnog pozdrava od jednog dijela života, svi znamo koliko je norijada bitna "kruna" srednjoškolskog obrazovanja.


>>>Otkazana norijada! Studenti se prisjetili svog zadnjeg dana srednje i poručili: 'Ima načina da i ove godine maturanti partijaju...'<<<


No, uslijed pandemije i ovaj se dio života mladih promijenio. Baš kao i prošle godine, i ove je održavanje ovih svečanosti i druženja - zabranjeno. No, čini se da maturanti imaju sasvim drugačiju ideju o tome kako će proslaviti kraj srednje.


I ove godine online koncert u I. gimnaziji


Upitali smo Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba koji su im planovi za ovogodišnji Dan zagrebačkih maturanata. Odgovorio nam je Ivica Lovrić, koji kaže da imaju planove za ovu norijadu, no - online planove. Baš kao i prošle godine, za maturante će organizirati online koncert.


"S obzirom na epidemiološku situaciju i pandemiju virusa COVID-19 te trenutno važeće epidemiološke mjere, Grad Zagreb će i ove godine povodom Dana zagrebačkih maturanata umjesto tradicionalne povorke maturanata za sve zagrebačke maturante organizirati online koncert", odgovorili su nam iz Ureda za obrazovanje.


Otkrili su nam i "line up" ovog online događanja. "Koncert na kojem će nastupiti Marko Kutlić i prateći band, s gostima: Matija Cvek, Nela Đinđić i Nika Turković, održat će se 25. svibnja 2021. godine s početkom u 19 sati u I. gimnaziji, a prenosit će se uživo", kazao nam je Lovrić.


>>>Počele 'tajne norijade'! 2000 tisuće maturanata partijalo na jezeru – neki se pijani htjeli okupati, intervenirala policija...<<<


U kontekstu značaja koji za maturante predstavlja "norijada", ali i zasićenja svim online sadržajima kojima su izloženi u posljednje vrijeme, nije ni čudo što se među njima rađaju posve drugačije ideje kojima bi realizirali zabavniji i njima atraktivniji Dan maturanata - onaj uživo, obilježen masovnim okupljanjem na jednoj od nekoliko predloženih točaka u gradu Zagrebu.


Spominju se tri lokacije za masovno okupljanje


Na društvenim mrežama moguće je pročitati da maturanti ove godine planiraju organizirati "norijadu", bez obzira na trenutne mjere, a priča se i o maturalnim zabavama. Po pitanju zagrebačke "norijade", spominje se više datuma, ali samo tri ključne lokacije: Trg bana Josipa Jelačića, Jarun i Bundek.


Kako maturanti napominju, nije im cilj "ići protiv zakona, mjera ili policije", nego im je do posljednjeg srednjoškolskog slavlja u tradicionalnom duhu u kojemu je prošlo za sve maturante - do onih koji su kraj srednje dočekali u pandemijskim uvjetima.


Ako i dođe do Norijade 2021., maturanti će svakako paziti na sve epidemiološke mjere. Foto: screenshot via Facebook/"Maturanti 2020./2021."


Maturanti su snalažljivi i ne žele probleme


Među ostalim, pojavilo se nekoliko aktualnih pitanja poput onoga kada se i gdje finalno nalaze, ali i kako to pravdati pred policijom, ukoliko odaziv bude velik te okupljanje postane masovno. Spominje se čak i ideja da okupljanje prijave pri policiji kao prosvjed.


Dan i mjesto norijade su već poznati, put od točke A do točke B možda i nije detaljno odrađen, no to ne smatraju toliko bitnim faktorom. Također, maturanti su raspoloženi i za "usputne postaje".


Maturanti dogovaraju gdje je okupljanje. Foto: screenshot via Facebook/"Maturanti 2020./2021."


Maturanti spominju i potencijalne usputne točke kojima planiraju aktualnom ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu dati do znanja da su ljuti i razočarani recentnim odlukama njegovog Ministarstva. Jedna od tih točaka je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u znak protesta i s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva i bunta.


Možda je u planu proći nekoliko usputnih punktova. Foto: screenshot via Facebook/"Maturanti 2020./2021"


Proveli pola srednjoškolskog obrazovanja kod kuće, žele barem "normalnu" norijadu


Ovogodišnji maturanti, kako ukazuju, proveli su pola svog srednjoškolskog obrazovanja kod kuće, stoga se nadaju da će barem "norijadu" imati na tradicionalni način - uz pjesmu, ples, veselje, i povorku kroz grad, u sjećanje na period koji ostaje iza njih."Nismo ništa imali...", komentiraju maturanti. Foto: screenshot via Facebook/"Maturanti 2020./2021"


U kontekstu dosadašnjih restrikcija kojima su, kao i ostali građani, bili izloženi, svim problemima u online obrazovanju, ali i nedostatku socijalnog kontakta i druženja koje je za mlade sastavni dio života, za pretpostaviti je da ih online koncert neće zadovoljiti te da ne predstavlja vrhunac zabave koju priželjkuju na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja. No, hoće li maturanti organizirati svoju Norijadu 2021. ili će ju pratiti online, tek ćemo vidjeti.


>>>Ljeto prije prvih predavanja je NAJBOLJE i NAJDULJE u životu – hoće li ove godine maturanti ostati bez njega? Evo što bi sve mogli propustiti…<<<


Gdje god obilježavali svoj Dan maturanata i "norijadu", bili kod kuće ili ne, svakako svim maturantima želimo dobar provod, sreću na maturi i još sretniji upis na željeni fakultet.

Još vijesti