V.K. u Postani student

71% studenata pati od 'sagorijevanja'! U samo godinu dana psiha studenata dodatno stradala: 'Cijepljenje može smanjiti tjeskobu...'

Studenti sve češće osjećaju anksioznost, depresij, burn-out i razvijaju 'nezdrave mehanizme' suočavanja s problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa.

28. rujna 2021 18:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanje koje je nedavno provelo državno sveučilište "Ohio" iznjedrilo je zabrinjavajuće podatke. Prema riječima dr. Bernadette Melnyk, prodekanice za studentski standard koja je ujedno i vodila istraživanje, ovo je drugi put da se istraživanje ponovilo u manje od godinu dana, a mentalno se zdravlje studenata značajno pogoršalo.


>>>Pandemija ostavila traga na mladima: Sve ih više sreću traži u kanabisu i alkoholu<<<


>>>Lockdown slomio mlade u Hrvatskoj! Psihijatrijski odjeli grcaju: 'Ovo je slično ratu, preplavljeni smo pacijentima…'<<<


Broj prijavljenih slučajeva "sagorijevanja" među studentima naglo je skočio od kolovoza 2020. do travnja ove godine. "U kolovozu 2020. kada smo prvi puta radili anketu, burn out je prijavilo oko 40 posto studenata. U travnju 2021. godine brojka je narasla na 71 posto", kazala je Melnyk u svom istraživanju. "Istraživanje je doista otkrilo kontinuirani napor studenata da očuvaju mentalno zdravlje, a ključno je da studente naoružamo otpornošću, kognitivno-bihevioralnim vještinama i vještinama suočavanja za koje znamo da štite od poremećaja mentalnog zdravlja", zaključuje doktorica u svom istraživanju.


Zastrašujući podaci


U ovom vremenskom rasponu koje je proteklo između provođenja dva istraživanja, postotak studenata koji pate od anksioznosti porastao je s 39 na 43 posto. Zastrašujuće je i da je, s prijašnjih 24 posto studenata koji se bore s depresijom, taj postotak skočio na 28 posto.  


>>>60% studenata nema više volje ni koncentracije za studij: 'Mladi će biti najveće preživjele žrtve pandemije'<<<


Osim toga, otkrili su da je i puno više studenata 'pribjeglo' pušenju, pijenju alkohola i nezdravoj prehrani kako bi se mogli nositi sa stresom, prenosi healthline. Zdraviji načini rješavanja stresa, poput povećane tjelesne aktivnosti također su pali sa 35 posto na 28 posto.


'Prilagodba novim uvjetima oduzima mnogo energije'


Prema riječima dr. Naomi Torres-Mackie, psihologinje u bolnici Lenox Hill u New Yorku i voditeljice istraživanja u The Mental Health Coalition, promjena je teška, čak i ako je pozitivna.


Tvrdi da s popuštanjem mjera i ograničenja u školama, na fakultetima, u poslovnome i životnom okruženju, stižu i izmiješane emocije, ali i stres, depresija i tjeskoba. "Prilagođavanje ponovnom 'otvaranju' također oduzima mnogo energije, što znači da je iscrpljujuće", rekla je Torres-Mackie. "U bilo kojim okolnostima, doživjeti veliku promjenu u životu, poput odlaska na fakultet, stresno je, a doživjeti je u isto vrijeme kada se svijet pokušava normalizirati, posebno je izazovno."


>>>Psihologinja pokreće Shy party: Trening ovladavanja socijalnom anksioznosti, prijave otvorene!<<<


Ističe da je upravo to razlog zbog kojega je ove godine studentima još i bitnije brinuti o svojoj tjelesnoj, emocionalnoj i mentalnoj dobrobiti. "Na primjer, tjeskoba će vjerojatno biti veća kada se studenti pripremaju za povratak u predavaone, za razliku od samog, stvarnog povratka", pojašnjava.


Cijepljenje može smanjiti anksioznost


"Imamo odlične dokaze da se cijepljenjem protiv COVID-19, bilo kojim cjepivom, smanjuje vjerojatnost da ćete se jako razboljeti od COVID-a", ponavlja dr. Barbara Keber, predsjednica obiteljske medicine u bolnici Glen Cove u New Yorku.


Također nadodaje da se određeni broj cijepljenih zarazi, rijetko razviju teški oblik ove bolesti, a još manje njih završava u bolnicama. "Ovo znanje trebalo bi pomoći onima koji su zabrinuti zbog ove bolesti, pa im se time smanjuje i anksioznost vezana uz obolijevanje", rekla je, te nastavila da nakon što se cijepe, studenti imaju veću mogućnost za boljim uspjehom u akademskoj godini jer ostaju zdravi, a time i manje brinu.


>>>Studentska depresija: Kako se nositi sa stresom tijekom studiranja<<<


Doktorica Keber svjesna je i činjenice da dio studenata odbija cijepljenje pa kaže kako je online nastava najbolja trenutna opcija za takve slučajeve. "Oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, trebali bi imati opciju biranja žele li dolaziti osobno na predavanja ili virtualno", govori za kraj.
 

izvor: healthline.com