L.B. u Postani student

Od jeseni 3501 novi brucoš na ovom sveučilištu: Najviše mjesta za ekonomiste, dva studija ne primaju nove studente

Poput prijašnjih godina, i ove će godine Ekonomski fakultet upisati najviše brucoša – 485.

30. ožujka 2022 17:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Preddiplomski sveučilišni programi Sveučilišta u Rijeci na predstojećim će upisima u prvu godinu studija budućim studentima ponuditi ukupno 3.501 upisno mjesto. Najveći broj tih upisnih mjesta bit će namijenjen redovitim studentima, njih 2.634, dok će se izvanrednim studentima ponuditi 700, a stranim studentima 97 upisnih mjesta, piše Novi list.


Prednjače ekonomija i turizam


Poput prijašnjih godina i ove će godine s najvećom upisnom kvotom raspolagati Ekonomski fakultet koji će upisati 485 brucoša. Gotovo jednako veliku upisnu kvotu imat će i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji očekuje upis 473 studenta.


>>>Popularni zagrebački fakultet diže cijene: Trošak prijemnog ispita raste na čak 400 kuna<<<


Po broju upisnih mjesta slijedi Filozofski fakultet s 412 upisna mjesta, a potom Pomorski fakultet koji planira upisati 391 brucoša. Tehnički fakultet planira upis 315 novih studenata, a upisi na stručne preddiplomske studije Strojarstvo, Brodogradnja i Elektrotehnika neće se provoditi.


S 300 upisnih mjesta slijedi Pravni fakultet, dok Medicinski fakultet planira upisati 273 brucoša. Fakultet zdravstvenih studija u upisni postupak ide sa 190 upisnih mjesta, Građevinski fakultet sa 160, a Učiteljski fakultet sa 120.


Novoosnovani Fakultet informatike i digitalnih tehnologija ima u planu upisati 82 brucoša koji će na trećoj godini preddiplomskog studija moći odabrati modul studiranja prema svojim interesima, a zatim i nastaviti studiranje na Fakultetu na diplomskim studijima informatike među kojima je i nastavnički smjer.


>>>[VIDEO] Dvije studentice iz Slavonije pokrenule podcast za maturante koji se pitaju: 'Koji fakultet izabrati?'<<<


Odjel za biotehnologiju raspolagat će s upisnom kvotom od 48 mjesta, a novoosnovani Fakultet za matematiku s 45. Fakultet dentalne medicine ove godine prima 42 brucoša, a ove godine neće se provoditi upis na preddiplomski sveučilišni studij Dentalna higijena. Na dva preddiplomska sveučilišna studija, politehnike i logopedije, upisat će se po 30 studenata, dok će Odjel za fiziku upisati 24 brucoša.


Školarine na dosadašnjoj razini


Iznosi školarina u idućoj akademskoj godini ostat će na dosadašnjoj razini.


Tako puni iznos participacije u troškovima studija za studije koji se izvode u znanstvenom području društvenih i humanističkih znanosti iznosi 5.500 kuna, za studije koji se izvode u znanstvenom području tehničkih i biotehničkih znanosti 7.370 kuna, a za studije koji se izvode u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, za studije Odjela za biotehnologiju i Akademije primijenjenih umjetnosti 9.240 kuna.


>>>Ovo je fakultet na koji se najteže 'upada': Više od 60 tisuća prijava, mjesta za nešto više od 2000<<<


Ove godine neće upisivati nove studente


Podsjetimo, dva studija ove godine neće primati nove studente. Riječ je o preddiplomskom sveučilišnom studiju Dentalna higijena Fakulteta dentalne medicine te stručnim preddiplomskim studijima Strojarstvo, Brodogradnja i Elektrotehnika Tehničkog fakulteta.


izvor: Novi list

Još vijesti