Anja Z u Postani student

Top studenti prestižnog studija brutalno iskreno maturantima: 'Ako ti je ovaj faks drugi izbor, bolje da ga uopće ne upišeš'

Ovi studenti smatraju da kompromisa nema - ili se u potpunosti predaš ovom studiju, ili ga je bolje izbjeći prilikom upisa.

5. ožujka 2021 16:13
Studenti s maskama

Studenti s maskama Foto: Shutterstock

Mia Maretić, Ivan Čović i Christian Libers studenti su Medicinskog fakulteta u Splitu. Mia je peta godina studija dentalne medicine, Ivan je peta godina studija medicine, a Christian šesta godina studija medicine na engleskom jeziku.

Za Miu je Medicinski fakultet bio prvi izbor prilikom odabira fakulteta. Kako govori u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, od djetinjstva je voljela stvarati predmete vlastitim rukama te je kreativne prirode. 


...Buduće studente ovog fakulteta čeka dvostruki posao: Moraju prijaviti maturu, ali i prijemni – putem nove aplikacije...


"Vještina i znanje dvije su neophodne stavke u dentalnoj medicini koje se međusobno isprepleću. Baš ta njihova neraskidiva veza čini naše zanimanje posebnim. Jedina dvojba bila je pri odabiru između iskustva studiranja u drugom mjestu i ostanka u rodnom Splitu", objašnjava Mia, koja se na kraju odlučila za ostanak u rodnome Splitu.

Dobitnica je Dekanove nagrade 2018. godine kao najbolja studentica na godini sa zavidnim prosjekom ocjena tijekom studiranja od 4,7. Nakon studija planira upisati doktorski i specijalistički studij i dodatno usavršavati znanja i vještine na području dentalne medicine. Osim kliničkog, zanima ju i znanstveni rad te ističe kako bi se, ako joj se ukaže prilika, rado okušala i na području nastave i obrazovanja.

Puno ulaganja


Njezin kolega Ivan trenutno ima prosjek ocjena 4,8 te je također dobitnik Dekanove nagrade za izniman uspjeh na fakultetu, a ujedno je i volonter u studentskoj udruzi CroMSIC te od ove godine predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta i član predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Ivanu je Medicinski fakultet također bio prvi izbor prilikom upisa. 


Kirurzi Kirurzi Foto: Shutterstock

foto: Shutterstock By Satyrenko


"Još sam od malih nogu uvijek sanjao i pričao kako želim postati liječnik. Naravno, ne mogu reći kako nije bilo perioda kada sam se premišljao oko toga izbora. Većim dijelom zbog toga što sam pohađao Prirodoslovno-matematičku gimnaziju koja mi je dodatno usadila ljubav prema matematici, fizici i programiranju. Zbog toga sam jedan dio srednje škole proveo razmišljajući kako bih mogao upisati računarstvo na nekom od naših fakulteta. Na kraju je ipak presudila dječačka želja da postanem doktor zbog čega niti malo ne žalim", govori Ivan za Slobodnu Dalmaciju.

Ivan još uvijek nije siguran za planove nakon studija, jer mu je teško odlučiti se samo za jedan smjer. Želi iskusiti i klinički rad ali i nastaviti proces obrazovanja u vidu poslijediplomskog studija, te pokušava pronaći opciju kojom bi zadovoljio obje želje.

U studij medicine treba uložiti puno vremena


Kada god se povede rasprava o zahtjevnosti fakulteta, Medicinski fakultet zasigurno će biti spomenut kao jedan od "najtežih". Ivan govori da se u studij medicine zaista treba uložiti puno vremena, a njemu je obitelj bila velika potpora kada je u pitanju stres prouzrokovan silnim obavezama.

"Komunicirajući s ljudima kojima je narušeno zdravlje postanete svjesniji koliko je zdravlje bitno za sreću pojedinca te se u, usporedbi s time, sve brige oko fakulteta spuste na niže razine. Priznajem i da imam dosta sreće te sam zahvalan što uza sebe imam djevojku koja razumije zašto ponekad nemam vremena da se nađemo i koja mi je uvijek velika podrška u svemu", govori Ivan, a njegovo mišljenje dijeli i Mia.

Bitna stavka je i vještina organiziranja slobodnog vremena. Kako govore, učenje zauzima veći dio dana, ali preostalo vrijeme može se posvetiti tjelesnim aktivnostima i druženju s pozitivnim ljudima, što značajno reducira stres.


...Žestoka borba među maturantima: Ovo je 10 najpopularnijih studija u Hrvatskoj ove godine...


Kao i svi uspješni studenti i Mia i Ivan sudjeluju u brojnim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. Tako su osim na vježbama, sudjelovali i na brojnim kongresima u organizaciji fakulteta ili samih studenata. Mia izvan fakulteta, radi i na usavršavanju jezičkih kompetencija u školi njemačkog jezika.

Njen kolega Ivan također je uključen u mnoge aktivnosti uz koje obavlja i studentski posao: "Volim rad s djecom tako da radim kao animator za djecu i kao maskota. Volim taj posao jer je dosta drugačiji od onoga što mogu iskusiti na fakultetu i veseli me činjenica što time mogu biti financijski samostalniji", govori Ivan.


Važnost doktora u zajednici


Tijekom pandemije koronavirusa, još jednom smo shvatili i osvijestili važnost doktora u zajednici, ali stvarnost je da mnogi mladi liječnici odlaze u inozemstvo.

"Brojni mladi liječnici odlaze u inozemstvo upravo u potrazi za afirmacijom. Osobno podržavam odlazak u inozemstvo u službi stručnog usavršavanja, upoznavanja s novim tehnologijama i stjecanja novih znanja, ali pod uvjetom da se ti liječnici vrate i prenesu svoje spoznaje na nove generacije. Upravo na taj način dodatno obogaćuju svoju zemlju i potiču napredak vlastitog zanimanja u njoj. Ne smatram da bi odlazak trebao biti trajno rješenje jer se danas u Hrvatskoj mladima nude brojne mogućnosti i prilike za rad u sektoru zdravstvenih djelatnosti", komentira Mia sve veći odlazak mladih u inozemstvo.


...Ušli na prioritetnu listu građana: Studenti ovog fakulteta moći će se cijepiti protiv korone prije ostalih kolega...


A da pojedini strani studenti odluče doći na studij u Hrvatsku, govori i primjer Christiana Libersa koji dolazi iz Njemačke, a sada je šesta godina studija Medicina na engleskom jeziku na splitskom Medicinskom fakultetu. Christian ima trenutni prosjek 4,5 a i njegov dječački san bio je da postane doktor. On je u Split došao na nagovor majke koja je na internetu vidjela mogućnost studiranja medicine na engleskome jeziku.

"U Splitu i inače ljetujem s obitelji, zaljubljen sam u grad. Kada mi je majka spomenula mogućnost studiranja u prekrasnom gradu u kojem ljudi ljetuju, odmah sam se prijavio", govori kroz smijeh te dodaje da se itekako snašao i uklopio na Sveučilištu u Splitu.

"Ono što mi je na početku izgledalo pomalo zastrašujuće, na kraju se pretvorilo u moju najbolju odluku u životu. Dolaskom u Split sam još više zavolio svoju profesiju. Atmosfera na predavanjima je ugodna, profesori pristupačni i spremni pomoći. I u trenucima kada možda izgubim motivaciju za učenjem, sjetim se da sam izabrao ovaj studij da bi pomagao ljudima. Motivacija se odmah vrati", kaže Christian koji je trenutno u Njemačkoj na kliničkim rotacijama u poljima ginekologije, kirurgije i interne medicine.


...Rad u bolnicama i prije diplome? Provjerili smo hoće li se hrvatski apsolventi medicine uključiti u borbu protiv pandemije...


"Rotacije su dio studijskog programa, omogućuju učenje i učvršćivanje praktičnih vještina kao i pomoć u borbi protiv pandemije na prvoj crti bojišnice. Susret s pacijentima, uzimanje povijesti bolesti i postavljanje dijagnoze ključni su aspekti rotacija", pojašnjava Christian koji još nije siguran u kojem području medicine će završiti po završetku studija.

Kako na kraju razgovora studenti Medicinskog fakulteta poručuju, najvažnije je da oni koji razmišljaju o upisu tog fakulteta dobro razmisle prije.

"Jedan od boljih savjeta kojih sam dobio prilikom upisa na fakultet je taj da ti medicina može biti samo prvi izbor, ako je drugi, bolje je da uopće nije na popisu. Ako je tomu tako, iskreno preporučujem fakultet u Splitu te smatram da s time ne mogu pogriješiti", za kraj je poručio Ivan.


izvor: Slobodna Dalmacija