Mojfaks.hr u Postani student

Online nastava stiže na naplatu? Samo 17 studenata prošlo prijemni na ovom fakultetu u susjedstvu

Iako su na Medicinskom fakultetu u Tuzli vrata otvorena za 160 brucoša, na prvom upisnom roku primljeno ih je samo 81 koji su ostvarili prag za daljnji postupak rangiranja.

13. srpnja 2021 13:17
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Natječaj za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultete/akademiju na Univerzitetu u Tuzli u akademskoj 2021/22. godini objavljen je 08.06.2021. godine na službenim stranicama, piše Studomat.ba.


Prema podacima navedenim u ovom natječaju, Medicinski fakultet na Sveučilištu u Tuzli u akademskoj 2020/21. godini otvara svoja vrata za 160 brucoša, od čega se 100 financira na teret Ministarstva, a 60 ima status samofinancirajućih studenata.


U istom natječaju navedena su pravila za polaganje prijemnog ispita i rangiranje studenata.


Rangiranje kandidata vrši se na osnovu ukupnog broja bodova ostvarenih prema općim i pojedinačnim kriterijima. Opći kriteriji odnose se na postignuti uspjeh u srednjoj školi i vrednuje se sa najviše 50 bodova, a pojedinačni kriteriji odnose se na prosjek ocjena iz jednog do tri predmeta, iz dva razreda srednje škole, koji su od značaja za odgovarajući studij (koji su povoljniji za kandidata) i vrednuje se s najviše 5 bodova.


Na prvom roku primljeno samo 81 maturanata – za daljnje rangiranje


Prijemni ispit polaže se kroz test provjere znanja i sposobnosti kandidata iz jednog do tri predmeta koji su od značaja za odgovarajući studij i vrednuje se sa maksimalno 40 bodova. Prijemni ispit je eliminatoran. Kandidat na prijemnom ispitu mora ostvariti najmanje 20 bodova da bi ušao u daljnji postupak rangiranja. 4. kriterij na temelju eksterne mature vrednuje se s najviše 5 bodova.


Iako su na Medicinskom fakultetu u Tuzli u akademskoj 2021/22. godini vrata otvorena za 160 brucoša, na prvom upisnom roku primljeno ih je samo 81. Razlog tome je što, od prijavljenih 278 kandidata zainteresiranih na upis na ovaj fakultet, na prijemnom je ispitu samo 81 student/ica imao preko 20 bodova te su ušli u dalji postupak rangiranja.


Samo 17 brucoša položilo prijemni


Treba napomenuti da 20 bodova podrazumijeva samo prag koji studenti moraju preći da bi mogli ući u postupak rangiranja, a položen prijemni ispit podrazumijeva rezultat od 24 boda što je na prvom upisnom roku imalo samo 17 brucoša.


Također, prvorangirani kandidat je osvojio 30 bodova što znači da je najbolje plasirani student izgubio čak 10 bodova na prijemnom ispitu.


"Da li je ovakav rezultat posljedica kolapsa obrazovnog sistema i online nastave u toku pandemije, ostaje tek za vidjeti", zaključuju s ovog portala za studente.


izvor: Studomat.ba

Još vijesti