Mojfaks.hr u Postani student

Novi preokret: Izborni predmeti na državnoj maturi nisu otpisani! Evo kada će se IPAK PISATI

Ispiti na Državnoj maturi polagat će se u dva bloka i to tako da će se obavezni predmeti polagati od 8. do 24. lipnja, a izborni počevši od 25. lipnja, rekla je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

7. svibnja 2020 20:48
Novi preokret: Izborni predmeti na državnoj maturi nisu otpisani! Evo kada će se IPAK PISATI

Novi preokret: Izborni predmeti na državnoj maturi nisu otpisani! Evo kada će se IPAK PISATI Foto: MojFaks

Prioritet na Državnoj maturi mora biti polaganje obaveznih predmeta jer ono osigurava završnost učenicima gimnazija i jer je uvjet za upis na veliku većinu visokih učilišta, rekla je ministrica Divjak u izjavi novinarima u Nacionalnih i sveučilišnoj knjižnici nakon konzultacija s ravnateljicom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivanom Katavić.

\"S Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno s epidemiolozima prvo smo napravili epidemiološki okvir za provođenje državne mature u dijelu obaveznih predmeta. To je prvi blok\", rekla je Divjak.

Izborni ipak nakon obaveznih


U prvom ispitnom tjednu, koji počinje 8. lipnja, polagat će se hrvatski jezik, i to test i esej na obje razine. U drugom tjednu, od 15. do 19. lipnja polagat će se strani jezici, a u trećem, odnosno 23. i 24. lipnja na rasporedu su ispiti iz matematike na A i B razini.

\"U konzultacijama s epidemiolozima i temeljem kretanja epidemiološke slike u Hrvatskoj zaključilo se da epidemiolozi mogu osigurati i drugi epidemiološki blok za izborne predmete, ali koji ide nakon obaveznih predmeta\", rekla je ministrica.

Taj drugi blok ispita u kojemu bi se izvodili izborni predmeti, provodio bi se po drukčijem epidemiološkom okviru i počeo bi 25. lipnja.


Novi službeni kalendar polaganja još se čeka


\"Obavezni i izborni predmeti više se ne bi miješali kako bismo u prvom bloku prema postojećem izrađenom epidemiološkom okviru osigurali polaganje obaveznih ispita državne mature. Jako je važno da se u tom prvom bloku osigura završnost za gimnazijalce\", naglasila je ministrica.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić rekla je da će Centar na temelju novoga dogovora o pisanju ispita Državne mature u dva bloka, izraditi kalendar koji će biti objavljen u petak, 8. svibnja.

L.B./izvor: HINA
foto: MojFaks

Još vijesti