V.K. u Postani student

Brutalno predobre ocjene? Ovogodišnji maturanti briljirali: Svaki drugi se može pohvaliti peticom

Skoro svaki drugi ovogodišnji maturant može se pohvaliti zaključenom odličnom ocjenom.

29. lipnja 2021 18:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno smo prenosili zanimljiv komentar poznatog splitskog profesora Vinka Bajrovića koji smatra da je velik dio ocjena u osnovnim školama zapravo „korona – poklon“ školarcima, a među ostalim razlozima naveo je upisnu politiku u srednje škole. Naime, kako smo tada prenosili, više od 50% učenika je imao izvrsnu ocjenu na kraju godine.


>>>Više od 50% učenika u Hrvatskoj godinu završilo ODLIČNIM uspjehom: Jesu li ocjene na kraju godine 'korona-pokloni'?<<<


Situacija sa srednjim školama i završnim ocjenama očito je vrlo blizu i ovom scenariju, s obzirom na to da se, kako prenosi KAportal, čak 49,43 posto maturanata gimnazije može pohvaliti da im je opći uspjeh odličan.


Naime, gimnazijalci se na kraju ove akademske godine mogu pohvaliti općim prosjekom 4,44 koji je zapravo prosjek po zaključenim ocjenama u školama, a u to se ne računa matura koja završava sutra. Između 10.944 učenika četvrtih razreda gimnazija od ukupno njih 11.324 koliko ih je u Hrvatskoj, i kojima su ocjene u sustavu, njih 49,43 posto ima ocjenu odličan.


Od 5410 učenika s odličnim uspjehom, "čistih" petica ima čak 397 gimnazijalaca, a tek su tri učenika kojima je opći uspjeh nedovoljan. I dok maturanti strukovnih škola imaju završne radove te potom mature, gimnazijalci svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju tek polaganjem državne mature, čiji bi rezultati trebali stići sredinom sljedećeg mjeseca.


S rezultatima mature saznat će se i točan broj gimnazijalaca koji su 'pali' jer se rezultati mature ne podudaraju nužno s ocjenama u školi.


Spominjući strukovne škole, oni također imaju vrlo visoko postavljenu ljestvicu po pitanju prosjeka, iako nižu od gimnazijalaca – njima je opći prosjek 3,99, što je i dalje vrlo dobar. Od njih 15.790 maturanata, njih 3582 ima odličan uspjeh za kraj godine.


>>>Češće odustaju jer studiraju od kuće, a plaćaju jednako! Više od 50% hrvatskih studenata tvrdi: 'Opterećeniji smo nego prije'<<<


Ipak je više strukovnjaka koji još ne završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje. Naime, njih za sad 51 ide na popravni prema sadašnjim podacima iz sustava. Posljednja grupa maturanata, čije srednjoškolsko obrazovanje traje 5 godina imaju najbolji prosjek među svim učenicima završnih razreda: 4,74. Takvih je učenika sveukupno 1053, a njih 716 ima odličan uspjeh, dok 'čistu peticu' ima 166 učenika.


izvor: KAportal

Još vijesti