Mojfaks.hr u Postani student

Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli...

Maturanti se još jednom peticijom obraćaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja, samo ovoga puta žele da se državna matura u potpunosti ukine...

25. ožujka 2020 11:30
Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli...

Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli... Foto: MojFaks

Nakon što je prošloga tjedna na internetu osvanula peticija kojom maturanti od Ministarstva znanosti i obrazovanja traže tri izmjene na maturi, ovih se dana pojavila još jedna, radikalnija. Naime, ovaj put maturanti žele – ukidanje državne mature za ovu školsku godinu.

...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


...Nose ih tinejdžeri, studenti i profesori: Evo kako je izgledao veliki prosvjed u Zagrebu – na transparentima FOTO...


Činjenica je da je ova školska godina uistinu nepogodna za sve učenike osnovnih i srednjih škola, posebice za maturante koje ove godine čeka najvažniji ispit – ispit državne mature te upis na fakultete. Štrajk prosvjetara koji je u svim školama trajao 36 dana te izvanredna situacija uzrokovana epidemijom koronavirusa koja je obustavila nastavu na mjesec dana (najmanje do 19. travnja) i preselila je u online domenu, izrazito nepogoduju kontinuiranome i kvalitetnome tijeku nastave.

\'Omogućite nam da se na fakultete upišemo na temelju prosjeka ocjena ili prijemnog ispita\'


Peticiju za ukidanjem državne mature, do ovoga je trenutka potpisalo više od 4 tisuće maturanata, a svi se oni slažu u jednome: po njima, trenutno održavanje online nastave nije dovoljno dobro izvedeno pa žele da se ove godine u potpunosti ukine pisanje državne mature i da se na fakultete upisuju na temelju prosjeka ocjena ili prijemnih ispita. Njihove razloge i zahtjeve prenosimo u cijelosti.

"Moli se ministrica Divjak da se odazove na našu peticiju ukidanja mature ove godine iz već svima poznatog razloga COVID-19.

Online nastava nije izvediva kako ste zamislili te nam je otežana koncentracija i samo praćenje iste. Ukoliko ne odgodite državnu maturu barem je onda olakšajte. Matura kreće 16.5. pisanjem eseja iz hrvatskog jezika što je sve bliže. U online nastavu se ne priključuju svi.

VB je odlučna u svojoj namjeri te je istoga trena ukinula državnu maturu za ovu školsku godinu. Omogućite nam da se na fakultete upišemo na temelju prosjeka ocjena ili prijemnog ispita

Državna matura ionako nema smisla jer znanje se ne može provjeriti kako je zamišljeno. Svake godine se uvode neke sitne regule oko državne mature koja je dovoljan stres za sve maturante i ostale koji su uvjetovani da je moraju pisati.

Ukoliko se trenutna situacija ne izmjeni, velika većina će opet imat nedovoljan prag prolaza iz državne mature kao i loše ocjene općenito što će dodatno utjecati na upise koji se održavaju u 9. mj. na određene fakultete", pojašnjavaju pokretači peticije.

Prema riječima ministrice Divjak, državna matura nastavlja po planu, no sudeći prema sve većem otporu maturanata preostaje nam za vidjeti što će se dogoditi i hoće li se ostvariti svi zahtjevi ovogodišnjih maturanata.

...Zapiši ih u svoj kalendar! Najvažniji datumi oko kojih se ove godine vrti državna matura...


V.S.
foto: Shutterstock via panitanphoto

Još vijesti