V.K. u Postani student

Popularni zagrebački fakultet diže cijene: Trošak prijemnog ispita raste na čak 400 kuna

Iako točan datum prijemnog ispita još nije objavljen, poznato je da će budući studenti za njega morati izdvojiti 400 kuna, 100 kuna više no što su to prijašnji kandidati plaćali.

14. ožujka 2022 14:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poskupjele su režije, poskupjelo je gorivo, energenti također, a sada je skuplji i primjeni ispit na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Umjesto dosadašnjih 300 kuna, koliko su pristupnici morali platiti troškove polaganja prijemnog ispita, ove godine morat će izdvojiti 400 kuna.


Iako se ne zna točan datum pisanja prijemnog ispita za ovaj popularan fakultet, poznato je da će se odviti nekad u srpnju. Osim toga, Medicinski fakultet i ove godine upisuje isti broj brucoša: njih 300.  


>>>Tko je kriv za debakl na prijemnom za Medicinu? S faksa tvrde: 'Učenici zadnje 2 godine uče u vrlo teškim uvjetima'<<<


Budući studenti od ukupnih 1000 bodova, svoje mogu skupiti na temelju uspjeha u srednjoj školi, na temelju položenih ispita na državnoj maturi, na temelju provjere posebnih sposobnosti, dok na temelju dodatnih postignuća ne dobivaju bodove.


"Razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 330 bodova, tj.  55 posto od ukupno 600 bodova koje je moguće ostvariti na temelju testa provjere znanja. Prag po svakom predmetu iznosi 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka", pišu na svojim službenim stranicama.


"Troškovi naknade za polaganje ispita za sve pristupnike uplaćuju se Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u iznosu od 400,00 kn", pišu s Medicinskog fakulteta ovu primjenu uz napomenu da će se test provjere znanja održati u srpnju 2022. godine.


Popis cijele dodatne dokumentacije koju treba dostaviti možete pronaći ovdje.


>>>'Jesenski debakl' na prestižnom fakultetu: Prvi put u 20 godina ostalo mjesta na zagrebačkom Medicinskom fakultetu<<<


>>>'Nema snižavanja kriterija!' Oglasio se dekan zagrebačke Medicine o poraznom rezultatu prijemnog<<<


Kao i dosad, na prijemnom se ispitu provjerava znanje iz biologije, fizike i kemije. Podsjetimo, prošle smo godine pisali o debaklu tadašnjih maturanata na prijamnom ispitu, kada je bilo manje maturanata koji su uspjeli upisati nego što je bilo upisnih mjesta, pa je Medicinski fakultet morao provoditi prijemni ispit i u jesenskim rokova – što nisu imali punih 20 godina.