Mojfaks.hr u Postani student

Prije 7 godina 'nitko nikad nije čuo' da Hrvati tamo studiraju: U ovoj privlačnoj europskoj zemlji možeš do diplome BESPLATNO

Iako je danas općepoznata činjenica da je ova zemlja europska velesila po pitanju obrazovanja i da učenicima iz Hrvatske omogućuje besplatan studij i još mnoge financijske i stručne pogodnosti, prije sedam godina 'nitko nikad nije čuo' da netko iz Hrvatske studira baš ovdje.

10. veljače 2021 13:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Upravo ove škole su nam otvorile svoja vrata, a otvorenost i progresivno razmišljanje njihovih ravnateljica, stručnih suradnica i profesorica utjecale su na činjenicu da su stotine učenika iz Hrvatske nastavile svoje školovanje u Danskoj i tako napravili prvi korak prema međunarodnoj karijeri i brisanju granica u svojim glavama.


Maturanti ovih škola najčešće odlaze u Dansku na studij


Iz BHV Education-a su istražili koje su to top škole po gradovima iz kojih najviše maturanata otputuje na studiju u Dansku. Što se Zagreba i okolice tiče to su uglavnom maturanti Hotelijersko-turističke škole, Prve ekonomske škole, X. gimnazije Ivan Supek, XVI. Gimnazije, Nadbiskupske klasične gimnazije, Graditeljske tehničke škola, Srednje škola Jelkovec iz Sesveta, II. gimnazije, III. gimnazije te Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.


...Besplatno studiranje ipak nije dobra ideja? Predobar standard motivira mlade da vječno studiraju...


Iskustvo studiranja u Danskoj – iz perspektive triju studentica


Sestre Nika i Karla studentice su druge godine Marketing Managementa u Koldingu, gradu na jugu Danske, dok je Veronika studentica druge godine Service, hospitality & tourism managementa u Randersu, gradu u središnjoj Danskoj, a za BHV Education su podijelile svoja iskustva studiranja u toj zemlji.


Nažalost, i njihov je studij u Danskoj obilježila "korona", no, kako tvrde, unatoč zatvaranjima fakulteta profesori su se brzo snašli pa nije bilo problema s izvršavanjem obaveza. "Danska je puno modernija i sve je bilo lakše tehnološki provesti. Dosta našeg programa se bazira na prezentacijama i online općenito, tako da su profesori baš znali kako predavati i kada smo online", kaže Karla. "Pa mogu reći da nam je ova situacija čak išla u korist, iako su profesori držali autoritet kao i prije. Na primjer, kolege koji su imali strah od javnog nastupa i prezentiranja uživo, što bi im ranije znalo utjecati na ocjenu, to se preko kamere nije vidjelo i osjetilo", dodaje Nika.


Prizor iz Kraljevske knjižnice (Royal Danish Library)...foto: Radiokafka via Shutterstock


Nadalje, tvrdi da su korona-okolnosti čak dodatno pojednostavile studiranje koje je prošlo u opuštenijem tonu. "Iako smo imali istu količinu zadataka kao i prije, mogli smo bolje organizirati vrijeme, s obzirom na to da nismo gubili vrijeme na spremanje i sam odlazak na faks. Meni je čak i bilo bolje, sve obaveze sam lakše posložila", kaže Nika s kojom se složila i Veronika. "Meni treba skoro sat vremena do faksa, tako da nisam gubila vrijeme. Imamo jednak broj zadataka i predavanja, jednako se profesori trude, stvarno se ne može reći da su nas oni zakinuli. Tko želi, stvarno ima priliku dalje učiti normalno. Ipak, utjecalo je na to da se ljudi ulijene (npr. nosiš pidžamu tijekom predavanja)", govori ova studentica.


Ne prepisuje se, a plagijati se provjeravaju


Što se provjera znanja tiče, djevojke kažu da je sve organizirano tako da se ne može prepisivati te da se provjeravaju plagijati. "Ako je usmeni ispit, nas četvero-petero je u zasebnom chatu s profesorom gdje svatko prezentira ono što je radio. Ako je pismeni ispit, isto je kao da smo na faksu. Princip ispita nije da možeš prepisivati, dobiješ zadatak gdje sve moraš opisati, tako da ne možeš kopirati", kaže Nika.


Za kraj su poručile svima kojima je ova ideja privlačna, da svakako dođu na studij u Dansku. "Na faksu su se maksimalno potrudili da i dalje dobijemo isti visoki nivo obrazovanja kao i prije, profesori su tu za nas. Faks nas stalno izvještava o situaciji, kada će biti moguće otvoriti faks i rade na tome da to bude što prije. Ima jako puno studenata (pogotovo iz Hrvatske) koji su u jednakoj situaciji i uvijek će ti netko pomoći kad si nov. Treba imati na umu da je sada ipak izazovnije naći posao", kaže Veronika.


...Studiraj besplatno u Danskoj – zemlji tisuću dvoraca...


Kako kaže Nika, Danska je jako dobro uređena zemlja i sve dobro funkcionira što je iskustvo koje, po njoj, ne treba propustiti. Kao najpozitivnije aspekte studiranja u ovoj zemlji ističu praktični rad, dok od prepreka prepoznaju samo strah od nepoznatog. "Nema klasičnog štrebanja, radimo na konkretnim slučajevima. Najgori je strah od nepoznatog, puno je lakše doći i snaći se ovdje nego što se to čini na početku. Samo treba napraviti prvi korak i doći!", kaže Veronika.


Ako istražujete mogućnosti besplatnog studija u Danskoj prijavite se za online prezentacije koje će se održati u veljači povodom otvaranja prijava na preddiplomski studij u Danskoj. Savjetnici za obrazovanje BHV Education-a pripremili su za vas vodič kroz prijavu na besplatan studij u Danskoj 2021.


Više informacija doznajte ovdje.

Još vijesti