V.K. u Postani student

S diplomom FFZG-a do prvog posla za 5 mjeseci: Bivši studenti hvale se iznadprosječnom plaćom i ugovorom na neodređeno

Pitanje zaposlenja nakon diplome muči sve studente završnih godina studija, ali i maturante koji biraju svoj put. Diploma kojeg fakulteta im garantira brzo i sigurno zaposlenje, ali i dobre prihode?

18. ožujka 2022 13:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nedavno je objavio rezultate ankete koju su proveli 2021. godine. Ovo im je drugo takvo istraživanje radnih karijera bivših studenata dosad, a u istraživanje je bilo uključeno 2266 bivših studenata koji su od početka 2014. do kraja 2019. godine završili neki od 47 diplomskih studija ovog fakulteta.


Pronađu prvi posao za 5 mjeseci


"Rezultati istraživanja o radnim karijerama bivših studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazalo je da alumni Filozofskog fakulteta prvi posao nalaze u roku od pet mjeseci nakon završetka studija, a u prosjeku imaju iznadprosječne prihode u odnosu na prosječnu neto plaću u Hrvatskoj", zaključak je ove ankete.


>>>Čak 90% mladih s diplomom društveno-humanističkih znanosti zapravo je zadovoljno svojim životom<<<


Kako pišu, u trenutku provođenja istraživanja, 88 posto ispitanih bilo je zaposleno, od čega je 70 posto njih imalo ugovor na neodređeno.


70 posto zaposlenih zadovoljno je svojim mjestom


"Najviše bivših studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu radi u sustavu obrazovanja (35 posto), potom u informacijskoj i komunikacijskoj djelatnosti (17 posto) te u stručnoj, znanstvenoj i tehničkoj djelatnosti (11 posto). Oko tri četvrtine alumna procjenjuje da rade na radnom mjestu za koje je primjereno obrazovanje u području njihovog studija, što znači da su zaposleni u struci za koju su se obrazovali", pišu.


>>>Zašto inženjeri i informatičari imaju daleko veće plaće od sociologa i psihologa?<<<


Osim spomenutog, čak 70 posto alumna koji su zaposleni, zadovoljno je svojim trenutnim mjestom zaposlenja i ne razmišljaju o promjeni posla, "a oko 30 posto njih prvi posao, kojeg rade i nakon završetka studija, pronašlo je još za vrijeme studija".




"Ovi podaci ohrabruju i maturante i njihove roditelje"


Kako smatraju, prikupljeni i obrađeni podaci ohrabruju i maturante koji odabiru svoj studij i ove godine planiraju upisati prvu godinu, a podjednako i njihove roditelje, jer pokazuju da se budući brucoši ne trebaju bojati za mogućnosti zapošljavanja ako odluče upisati neki od studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


"Naš je Fakultet među rijetkim visokoškolskim ustanovama na kojima studenti stječu dvije kvalifikacije, što je velika prednost jer im se na tržištu rada nudi više mogućnosti u pronalaženju adekvatnoga radnog mjesta koje će im i osigurati kvalitetan život i istodobno zadovoljiti njihove ambicije za daljnjim razvojem i učenjem", komentirao je rezultate istraživanja dekan Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić.


>>>Istraživanje pokazalo: Trećina mladih misli da ih fakultet ne priprema za rad pod pritiskom<<<

Još vijesti