Mojfaks.hr u Postani student

Čega nema, bez toga se može: Napokon je službeno – ovo gradivo maturanti NEĆE morati učiti za 'državnu'

Nakon što je ministrica Divjak objavila da se iz ispita državne mature miče gradivo drugoga polugodišta 4. razreda, brojne je maturante zanimalo o kojem se točno gradivu radi. Sada konačno imamo odgovor!

4. svibnja 2020 22:36
Čega nema, bez toga se može: Napokon je službeno – ovo gradivo maturanti NEĆE morati učiti za 'državnu'

Čega nema, bez toga se može: Napokon je službeno – ovo gradivo maturanti NEĆE morati učiti za 'državnu' Foto: MojFaks

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak prije nekoliko je tjedana poručila svim učenicima završnih razreda da je poslala pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojemu navodi da se gradivo drugog polugodišta 4. razreda za obvezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature.

Nakon što je ministrica obznanila ovu važnu vijest putem svojega Facebook profila, u kratkom su se vremenu već javili brojni komentari maturanata koje je zanimalo hoće li se napraviti novi katalozi u kojima će se jasno razjasniti o kojem se smanjenju gradiva točno radi.

...Maturanti mogu odahnuti: Ako polažete državnu maturu, ova će vas vijest oduševiti!...


Maturanti sada službeno i konačno mogu odahnuti jer je NCVVO, sukladno odluci ministrice Divjak, objavio službeni dokument u kojem donosi sve izmjene sadržaja ispitivanja u obvezatnim ispitima ovogodišnje državne mature.

Esej hrvatskog bez Ujevića, a neki predmeti ipak BEZ PROMJENA


U esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika A razine neće se naći Krležin "Povratak Filipa Latinovicza", pjesništvo Tina Ujevića, kao ni "Stranac" Alberta Camusa.

Matematika A razine ne donosi znatne promjene, dok matematika B razina ostaje u potpunosti ista odnosno bez promjena. Nepromijenjeni ostaju i ispiti iz engleskoga jezika, kao i ostali ispiti iz većine jezika (njemački, talijanski, španjolski itd.).

Ostale detaljne promjene možete provjeriti OVDJE.

V.S.
foto: MojFaks