L.B. u Postani student

'Skockano' domaće veleučilište želi privući što više studenata: Varit će pivo s vrhunskim majstorima craft pivovara

'Šteta je imati sve ovo, a za malo studenata, zar ne?'

1. travnja 2022 14:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Projekt Atrij znanja vrijedan 40 milijuna kuna većinom dodijeljenih iz Europskog fonda za regionalni razvoj preodjenuo je Veleučilište u Karlovcu u novo ruho.


Zgrada u središtu grada obnovljena je, pogotovo je dotjeran upravo atrij po kojemu projekt i nosi ime, piše Večernji list.


Žele privući što više studenata


"Ovdje je već bilo i predstava i drugih događanja, prostor je posebno osvijetljen tako da i za to postoje uvjeti. Sada nam preostaje da privučemo što više studenata, prepoznao je to i novi dekan koji puno ulaže u promociju našeg Veleučilišta", kaže dr. sc. Sandra Zavadlav, profesorica visoke škole na studiju prehrambene tehnologije.


>>>Seminar koji se ne propušta! 2 dana degustiranja piva: 'Sve što student mora znat' o biri'<<<


Pivovara je godinama bila dijelom Veleučilišta, a sada je iz nekog temeljnog, gotovo kućnopivarskog oblika pretvorena u moderan pogon za izobrazbu budućih majstora pivara. Nigdje u bližem okruženju nema tako kompletiranog sustava za obrazovanje u pivarstvu.


Već sada uspostavljena je suradnja s dvije pivovare, ispituju se najvažnije osobine piva korištenjem najsuvremenije opreme, a dr. sc. Ivana Ćosić, voditeljica fizikalno-kemijskog laboratorija Veleučilišta u Karlovcu, nada se i većem broju korisnika njihovih usluga. "Osim što ovakav laboratorij rijetko tko ima, uslugu ispitivanja kakvoće piva i sirovina korištenih u njegovoj pripremi možemo ponuditi po, vjerujem, najpovoljnijim uvjetima. Najbitniji su, ipak, studenti koji ovdje stječu znanja potrebna za kontrolu kvalitete sirovina i konačnog proizvoda", kaže dr. sc. Ćosić.


PCR uređaj za detektiranje bakterija


U mikrobiološkom laboratoriju koji vodi dr. sc. Bojan Matijević u pivu, ali i u mlijeku, može se provjeriti prisutnost mikroorganizama. Sada se to može učiniti i s bitno višom preciznošću, nabavljen je PCR uređaj.


"Jasno, iako se radi o istoj vrsti ispitivanja kao i za koronavirus, mi ćemo ovdje tražiti mikroorganizme koji mogu naštetiti proizvodima poput piva ili mlijeka i pokvariti ih. Odlična je to dopuna za opremu koja je ovdje već bila. Ovakvo je ispitivanje vrlo bitno jer tvrtki koja plasira proizvod, a u njemu pronađemo kontaminante poput bakterija iz roda Lactobacillus, Megasphaera ili Pectinatus, to može značiti tržišnu štetu. PCR-om brže dolazimo do željenog rezultata i možemo točno odrediti o kojem se mikroorganizmu radi", rekao je dr. sc. Bojan Matijević, profesor visoke škole.


>>>Studentice iz Splita 'skuhale' novo studentsko craft pivo 'Brucošica': 'Uz dobro pivo lakše pamtim štivo'<<<


Na Veleučilištu je u sklopu projekta Atrij znanja poboljšana mikropivovara koja je sada bitno modernizirana, ali i s novim voditeljem. Dr. sc. Goran Šarić viši je predavač na Veleučilištu u Karlovcu koji vodi kolegije Sirovine pivarske industrije, Senzorska procjena prehrambenih proizvoda, Proizvodnja slada, Tehnologija proizvodnje piva I i II te Nusproizvodi proizvodnje piva i slada. Izgleda ambiciozno, no sve to zapravo obuhvaća izradu jednog kvalitetnog i dobrog stila piva.


A upravo se to radi u mikropivovari Veleučilišta. "Znatno smo unaprijedili pivovaru u kojoj se sada mogu raditi različiti stilovi piva. Upravo nam je u tanku za odležavanje jedan američki pale ale kojim smo zadovoljni, ali ima prostora za poboljšanje. Probali smo s dva različita kvasca, rezultati su zaista zanimljivi", kaže dr. sc. Šarić.


Studenti će kuhati pivo s pivarima Zmajske pivovare


Već su uspostavljene suradnje s više pivovara, od kojih će profitirati i sami studenti.


"Počet će uskoro suradnja sa Zmajskom pivovarom s kojom ćemo napraviti pivo stila West Coast IPA koje će studenti s pivarima Zmajske kuhati u njihovu pogonu, dakle u većoj količini od 125 litara koliko se može napraviti u našoj pivovari. Nešto slično namjeravamo i s pivovarom Varionica. U Zmajskoj je glavni pivar naš nekadašnji student Nenad pa se i zbog toga veselimo toj suradnji", objasnio je voditelj pivarskog studija na karlovačkom Veleučilištu.


>>>Karlovački vatrogasci i studenti ujedinili snage i svarili Vatrogasno pivo<<<


No, sada treba potaknuti sve brojnije ljubitelje kućnog i craft pivarstva da dođu studirati.


"Šteta je imati sve ovo, a za malo studenata, zar ne? Vjerujemo kako razinu znanja koju mi možemo prenijeti ne može praktično nitko u nas jer je opće poznato da znanje čini znalca, a praksa profesionalca. Računamo i na studente iz Slovenije i BiH gdje postoji također razvijena pivska kultura, a primjerice u Sloveniji ne postoji uopće studij pivarstva iako imaju vrlo poznati institut za hmeljarstvo", kaže dr. Šarić.


Kuhaju i pivo po narudžbi


Posebna je atrakcija pivovare Veleučilišta u Karlovcu mogućnost kuhanja piva po narudžbi. "To se može napraviti! Ako postoji interes i želja da se napravi pivo posebno za nečiji rođendan ili svadbu, može se dogovoriti s dr. Šarićem. Stilovi piva mislim da nisu problem, naši su studenti pokazali da odavde odlaze s dovoljno znanja, već ih nekoliko radi u malim i velikim pivovarama", rekla je dr. Sandra Zavadlav.


>>>Student iz Hercegovine voli 'Karlovac', a Dalmatinac 'Žuju'? Anketa pokazala koje je pivo među studentima uvjerljivi FAVORIT<<<


izvor: Večernji list

Još vijesti