Anja Z u Postani student

Studenti bacili 'hejt' na peticiju maturanata: 'Ionako nemaju pametnijeg posla nego učiti, a i matura je prelagana...'

Maturanti su prvo od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražili tri izmjene na maturi, a prošlog tjedna na internetu se pojavila Peticija za ukidanje državne mature.

26. ožujka 2020 14:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Trenutno je Peticija prikupila više od 7 tisuća potpisa, a maturanti koji stoje iza nje ističu kako održavanje online nastave nije dovoljno dobro izvedeno stoga zahtijevaju da se ove godine u potpunosti ukine polaganje državne mature. Alternativa bi, po njima, bio upis na fakultete na temelju prosjeka ocjena ili prijemnih ispita na svakom pojedinom fakultetu. 

...Hoće li koronavirus dokrajčiti državnu maturu?! RADIKALNU ideju ovih maturanata podržalo 4 tisuće ljudi, a tek su krenuli...


Peticiju su podijelili i u studentske grupe na Facebooku, smatrajući kako će i studenti podržati ovu ideju. Međutim, sudeći po mnogobrojnim komentarima članova grupa – brucoši na njihove potpise ne trebaju računati

"Ocjene iz srednje nisu realne..."


"Nisam potpisala jer mislim da je matura pravedniji način vrednovanja za sve učenike te da im to više ide u prilog, a ne zaključene ocjene čija je objektivnost u ovom slučaju biti još upitnija. Mislim da se matura svejedno može održati i u sedmom, osmom mjesecu i kvalitetno obraditi do upisa na fakultete", smatra studentica Barbara. 

Ivana nam govori da također nije potpisala peticiju, jer ako je ona polagala državnu maturu, treba i ova generacija. 

"Smatram da je jedino pravedno da ju polaže i ova, jer će oni nama jednog dana također biti konkurencija za posao, bez obzira na to što nismo ista generacija. Svi u ovoj generaciji imaju jednako teške uvjete, tako da što se tiče upisa na faks, svi imaju iste šanse. Također, smatram da ocjene iz srednje škole nisu realne - svi znamo za slučajeve poklanjanja ocjena, navlačenja jer treba za prosjek itd. Uostalom, matura je stvarno nešto prelako, trebali su već 3/4 (pa i više) znati iz prva tri razreda, a ne učiti za maturu samo zadnje polugodište", govori nam ona.


...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


Marin je suglasan s Ivanom i govori kako se ocjene poklanjaju i na faksu, a da ne govorimo u srednjoj školi. Po njemu je upravo državna matura donekle realni pokazatelj znanja.


"Učenici ionako nemaju pametnijeg posla…"


"Iskreno smatram da je glupost ukinuti maturu jer učenici ionako nemaju pametnijeg posla kad su sada doma nego učiti. Stignu ponoviti sve, imaju još 2 i pol mjeseca, ako su od početka godine učili, neki uspijevaju i par tjedana prije naučiti pa koga se pita", komentira Aras. "B razina matematike su osnove osnova, tko ne pogleda moći će dobit 3. A razina hrvatskog je isto lagana, sve što treba je malo bolje naučiti lektirna djela, a engleski B razina također osnove (smiješno lagano). A razina je kao malo zeznutija što se tiče slušanja ostalo je ok. Nije potrebno pretjerano dizati paniku sad jer stignu se bez problema pripremiti, pogotovo sad", dodaje.


I matura i prijemni ispiti!


Po nekima, mature ne samo da ne treba ukinuti već trebaju i svi fakulteti opet uvesti prijemne ispite kako bi ih upisivali samo oni koji ih i planiraju završiti. 

...Već 10 godina iskaču kao iz paštete: Ovo su pitanja koja se najčešće ponavljaju na državnoj maturi...


"Svake godine se upisuje većina studenata koje fakultet ne zanima i znaju da neće završiti. Dođu gubiti vrijeme na faksu ne razmišljajući kako je prije bilo sve drugačije i prva godina nije bila besplatna za sve. Sad se hvale da uče par dana prije mature, prije se moralo godinu dana kvalitetno spremati ako hoćeš upisati. Sada je sve previše servirano, prije je svaki fakultet imao svoj prijamni i morao si se potruditi ako hoćeš upisati. Fakultet je imao vrijednost, sada nažalost nema. Nitko ni ne čita lektire, sve se skida s interneta. Baš žalosno. Nadam se da će jednom fakulteti dobiti svoju vrijednost da se ne upisuje svatko. Sad se svaka budala može upisati na fakultet jer je državna matura takva kakva je", govori nam Valentina.

Studentu suglasni: Nema potrebe za ukidanjem mature


Ana Marija nam piše da nije potpisala peticiju jer smatra da je državna matura odlična stvar te nema nikakve potrebe za njenim ukidanjem. Kako inače, tako i ove godine.

...Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!...


"Mislim da u srednjim školama ocjenjivanje nije uvijek pravedno, a također mislim da se često ocjene iz srednjih škola u manjim mjestima ne mogu uspoređivati s npr. zagrebačkim srednjim školama. Osim toga, mislim da bi matura trebala svakom maturantu biti pokazatelj naučenog tijekom njegovog školovanja, a tek onda mjerilo za upis na fakultet. U ovoj situaciji, smatram da maturanti koji iz nekog razloga nisu sposobni sami naučiti gradivo drugog polugodišta 4. razreda, neće biti sposobni opstati na fakultetu. Na kraju, moje iskustvo je takvo da sam samo s ocjenama bila daleko ispod crte na svih 10 izbora, a nakon dolaska rezultata državne mature sam mogla birati od prvog do zadnjeg. Naravno, znam i za obrnute slučajeve, gdje je kolegica sa 5,0 prosjekom u jednoj gimnaziji jedva položila maturu. Mislim da je matura daleko od teškog i daleko od nerješivog, a niže razine neću ni spominjati te da nema baš nikakvog razloga za ukidanje. Bas suprotno, mislim da je matura jedna od boljih stvari u školstvu", komentirala nam je Ana Marija. 

...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


Helena, kao i većina studenata smatra da se matura ne smije ukinuti jer upravo taj potez donosi više štete nego koristi

"Ocjenjivanje jako, jako ovisi o školi (ono što je u nekim školama 5, u drugima je 2), a dodavanje prijemnih sad u zadnji čas bi samo povećalo stres. S druge strane, mislim da je doslovce opasno za psihičko zdravlje maturanata provesti maturu u punom opsegu u 6. mjesecu, jer zadnje što učenicima treba uz sve ove stresove s koronom i potresom i tko zna još čime je stres oko usvajanja novog gradiva u iduća dva mjeseca", govori nam on te dodaje da je potrebno na određeni način izmijeniti maturu.

Peticija za ukidanjem državne mature i dalje je aktivna, a nakon što su priupitali starije i buduće kolege za savjete, ostaje nam vidjeti hoće li maturanti usvojiti njihove komentare i konstruktivne kritike.