V.K. u Postani student

Diplomirati na Jamajci? Zašto ne! Evo kako je studirati na ovom otoku: 'Puno je toga što vas može ometati u učenju...'

Studiranje u gradu stotinjak kilometara udaljenome od mjesta odrastanja dovoljno je velika promjena u životu svake mlade osobe. No, kako se snaći ako studirate u mjestu u potpunosti kulturološki i ekonomski drugačijem od onoga iz kojega dolazite?

5. Siječnja 2022 16:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jamajka – prekrasan otok za koji malo tko nije čuo. Prve asocijacije većini ipak su reggae glazba, Bob Marley, palme, plaže, a onda i "filmska" verzija s narko-kartelima. No, nekima je upravo ovaj otok destinacija za stjecanje diplome.


"Studiranje i studentski rad na Jamajci mogu se opisati kao vrlo dinamično, uzbudljivo i izazovno iskustvo. Postoji nekoliko zamršenih situacija povezanih s ovom dvojnom ulogom kojih morate biti svjesni kako biste se mogli uspješno snalaziti", kaže Shanari Fearon za Thehighereducation.com.


>>>Studentica komunikologije zapela na otoku u južnom Pacifiku: 'Za vrijeme cijele pandemije nisam ni jednom nosila masku'<<<


"Sve se svodi na vašu sposobnost multitaskinga, obavljanja više zadataka odjednom. Svodi se i na to da ustrajete i da se nosite sa stresnim situacijama. Na Jamajci postoje socio-ekonomski čimbenici koji utječu na to kako pojedinci nastavljaju svoj put kao studenti u radnom odnosu. Postoje studenti koji imaju posao da sami financiraju svoje obrazovanje, a ima i studenata koji rade i uz plaćanje svojeg školovanja, rade kako bi uzdržali sebe i svoje obitelji. Situacija kod svakog studenta je drugačija", komentira mlada studentica.




Multitasking, odnosno obavljanje više zadataka istovremeno nije neka novost za studente. Studiranje i rad su postali normalni na fakultetima i sveučilištima u cijelom svijetu, ali priče studenata su one koje čine razliku. "Razmišljam o svom putu od kako sam kao apsolventica počela izvanredno studirati i raditi posao na puno radno vrijeme. Moram priznati da nije bilo lako, pogotovo ako radite u dinamičnom zanimanju kao što je sport u zemlji s toliko različitosti. Ali, ovo me ispunjava", priznaje studentica.


Mnogo je distrakcija koje mogu ometati učenje


Kako nastavlja, na Jamajci postoji nekoliko velikih distrakcija koje mogu smetati studentima koji studiranju i rade. Također, kaže da se teško oduprijeti pozivu na neki događaj, a oni su organizirani na tjednoj bazi. "Na primjer, meni kažu da sam dosadna, radoholičarka i antisocijalna svaki puta kada ne mogu pronaći vremena za druženje izvan studija ili posla. Međutim, znala sam da će mi rad i studiranje biti izazov, ali je i zadovoljavajuće jer napredujem i osobno i profesionalno", kaže.


>>>[FOTO] Najluđa mjesta na kojima spavaju zagrebački studenti kad zaborave ključ ili ne mogu do svog kreveta: 'Fulao i sobu i paviljon...'<<<


Studentica Fiona Binns također pokušava žonglirati studijskim obavezama i poslom na puno radno vrijeme. "Ovo mi pomaže da mentalno rastem, a uz to, stvaram i bolji menadžment svog vremena", kaže Fiona i napominje da to može biti posebno teško i izazovno ako i posao i studij istovremeno traže njen potpuni fokus.


Rad i školovanje na istom mjestu


"Zamislite da ste redoviti student na preddiplomskom studiju s unaprijed utvrđenim rasporedom nastave i uz to dva honorarna posla", priča svoju situaciju i Kimberly Gray. "Uspijevam sve odjednom jer imam mentore koji su puni razumijevanja. Ali, to je i dalje ponekad previše jer moram napustiti nastavu zbog posla", priznaje Kimberly.




"Jedna stvar koja olakšava studiranje i rad simultano na Jamajci je ako oboje obavljate na istom mjestu", kaže Kimberly i nadodaje da je upravo ona imala takve sreće da studira i radi na istom mjestu. "Stvarno mi to koristi jer mogu žuriti s posla ravno na nastavu i koristiti sve sadržaje na kampusu", kaže.


"Kada postane previše, slušajete dancehall i reggae"


Jovaughn Neil radi sa studentskim predstavnicima na Sveučilištu West Indies, a uz to je i student na diplomskom studiju koji također ima sreće da studira i radi na istom mjestu. "Moj savjet onima koji rade i studiraju je da uvijek imaju raspored odvojeno od obaveza na poslu i na fakultetu. Uvijek morate pamtiti koji je vaš krajnji cilj. Odvojite vrijeme za opuštanje, druženje s obitelji i prijateljima i za neke zabavne stvari. A kada postane jednostavno previše, napravite pauzu i, kako mi to radimo najčešće na Jamajci, poslušajte dancehall ili reggae glazbu", savjetuje student za kraj.




izvor: timeshighereducation.com

Još vijesti