Mojfaks.hr u Postani student

'Dan D' za maturante: Više od 32 tisuće učenika danas započelo s rješavanjem državne mature

Pisanjem testa iz hrvatskog jezika na A razini počela je ovogodišnja Državna matura.

8. lipnja 2020 14:52
'Dan D' za maturante: Više od 32 tisuće učenika danas započelo s rješavanjem državne mature

'Dan D' za maturante: Više od 32 tisuće učenika danas započelo s rješavanjem državne mature Foto: MojFaks

Ova školska godina maturante nije štedjela. Prvo su doživjeli štrajk prosvjetara, zatim prebacivanje nastave u online sferu zbog pandemije koronavirusa, a onda je svakodnevicu uzdrmao i potres u Zagrebu. 

...MATURANTI SVE GLASNIJI! Sve više zahtjeva: Imaju ideju o tome kako bi matura trebala izgledati, ali i što bi fakulteti trebali zanemariti prilikom upisa....


Zbog svih događaja, maturanti su bili pod dodatnim stresom, a pisali su i Peticiju za ukidanje ovogodišnje Državne mature. Nakon niza nesuglasica između maturanata i odluka ministrice Divjak, odlučeno je da se ovogodišnja matura provede pod posebnim uvjetima zbog koronavirusa. Više od 32 tisuće pristupnika prijavilo se za polaganje mature, a nadzirat će ih oko sedam tisuća nastavnika.

...Snažna poruka maturantima! Ove savjete morate pročitati: \'Budite ponosni, jedina ste generacija koju je snašlo ovoliko problema...\' A evo i par trikova za prolaz na maturi...


Prema kalendaru ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ljetni termin ispita državne mature trajat će od 8. lipnja do 3. srpnja, ali u dva bloka - prvi od 8. do 24. lipnja u kojemu će se polagati obvezni predmeti, te od 25. lipnja do 3. srpnja kada će biti ispiti iz izbornih predmeta.

Prva provjera stečenoga znanja za ovogodišnje maturante bit će ona iz hrvatskoga jezika, a ispit iz hrvatskoga jezika sastoji se iz dva dijela - testa i eseja. \'Led će probiti\' tako oni maturanti koji su prijavili ispit iz hrvatskoga jezika na A razini. Dans u 9 sati pristupnici su pisali test iz hrvatskog jezika. U utorak, 9. lipnja, pisanju testa iz hrvatskoga jezika na B razini pristupit će njihovi kolege koji su odabrali tu razinu ispita. Esej na A razini maturanti će pisati 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja, a i svi ovi ispiti počet će u 9 sati.

Drugi ispitni tjedan


Testovima iz materinskih jezika nacionalnih manjina – češkoga, mađarskoga, srpskoga i talijanskoga koji maturanti pišu u ponedjeljak, 15. lipnja, započinje drugi ispitni tjedan. Istoga dana u 14 sati maturanti će polagati ispit iz grčkoga jezika, sljedeći dan, 16. lipnja u 9 sati maturanti će pisati esej iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a u 14 sati ispit iz latinskoga jezika i na A ili B razini.


...32893 maturanta ove će godine pisati DRUGAČIJU maturu: Evo što je sve novo, koji su predmeti i dalje najpopularniji, a što neće morati učiti...


Ispiti iz stranih jezika počet će 17. lipnja polaganjem njemačkoga u 9 sati i španjolskoga jezika u 14 sati na obje razine.
Ispit iz engleskoga jezika na A razini na rasporedu je 18. lipnja u 9 sati, dok će se u 14 sati polagati francuski jezik na obje razine. Engleski jezik na B razini maturanti će polagati 19. lipnja u 9 sati, a istoga dana u 14 sati talijanski jezik na obje razine. Blok obveznih predmeta završit će ispitima iz matematike - 23. lipnja na A razini i 24. lipnja na B razini.

Sukladno odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o redukciji sadržaja koji će se vrednovati u ispitima državne mature, odnosno o izostavljanju sadržaja iz drugoga polugodišta ove školske godine, NCVVO objavio je usuglašene promjene u ispitnom sadržaju, pa je tako u hrvatskom i grčkom jeziku došlo do promjena u višoj i nižoj razini, a na višoj razini u latinskom i talijanskom jeziku. 


Ispiti iz izbornih predmeta od 25. lipnja do 3. srpnja


Do određenih promjena došlo je i na višoj razini matematike, dok je niža-osnovna razina matematike ostala ista, a ispit iz engleskoga jezika se nije promijenio.

Drugi ispitni blok državne mature, u kojemu se polažu izborni predmeti, počet će 25. lipnja ispitima iz fizike u 9 sati i glazbene umjetnosti u 14 sati, a 26. lipnja maturanti će polagati ispite iz psihologije (9 sati) i logike (14 sati). Zadnji tjedan mature počet će 29. lipnja ispitima iz biologije u 9 sati i filozofije u 14 sati. Maturanti će 30. lipnja polagati likovnu umjetnost u 9 sati i geografiju u 14 sati, a 1. srpnja kemiju (9 sati) i sociologiju (14 sati). Politika i gospodarstvo na rasporedu su 2. srpnja u 9 sati, a etika i vjeronauk u 14 sati, a 3. srpnja maturanti će polagati informatiku (9 sati) i povijest (14 sati).


...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


Rezultati ispita bit će objavljeni 15. srpnja, rok za prigovore je 17. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja. Maturantima će se svjedodžbe podijeliti 22. srpnja.

A.Z.
izvor: HINA
foto: Facebook@Algebra državna matura

Još vijesti