V.K. u Postani student

[UPISI 2021] Vodič za prijemne: Kako upasti na Medicinu? Riješite barem 16 zadataka u 3 sata i učite iz ovih udžbenika

Studenti koji žele upisati Medicinski fakultet imaju još samo par dana za prikupljanje sve dokumentacije, jer je krajnji rok za prijavu 30. svibnja.

24. svibnja 2021 14:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U sklopu serije članaka o prijemnim ispitima za upise na fakultete u sljedećoj akademskoj godini, ovaj puta razgovarali smo s koordinatoricom prijemnih ispita na Medicinskom fakultetu, dr. sc. Jasnom Lovrić, koja nam je približila kako se najbolje pripremiti, koje udžbenike i priručnike koristiti te na koje datume pripaziti, ukoliko se pripremate za ovaj vid testiranja na spomenutom fakultetu.


Iako je za upis na zagrebačku Medicinu potrebno proći prijemni ispit (što nije slučaj s ostalim medicinskim fakultetima u RH), ovo ne sprječava maturante da hrle na ovaj studij i u velikome ga broju odabiru u predprijavi.

1330 maturanata u pred-prijavama izabralo medicinu u Zagrebu


"Iako je Medicinski fakultet u Zagrebu jedini medicinski fakultet koji provodi razredbeni postupak, 1330 učenika je u predprijavi ove godine odabralo naš Fakultet pa smatramo da ćemo kao najstariji medicinski fakultet sa stogodišnjom tradicijom izobrazbe liječnika uvijek biti visoko na listi najpoželjnijih fakulteta za studiranje u Republici Hrvatskoj", hvali se profesorica.


>>>[UPISI 2021] Veliki vodič za prijemne: Kako upasti na Kineziološki fakultet i savladati rumunjsko mrtvo dizanje<<<


Prijave za prijemni ispit  za upis u prvu godinu Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na hrvatskom jeziku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ak. god. 2021./2022. obavljaju se putem aplikacije dostupne na poveznici. Ispit će se održati 10. srpnja u školama MIOC (XV. gimnazija) i Vladimir Prelog u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Kako nam govori Lovrić, detaljan raspored pristupnika biti će objavljen na OVOJ stranici 72 sata prije održavanja ispita.

Također, razredbeni ispiti za studij medicine na engleskom jeziku održavaju se online – više puta godišnje. Sljedeći termin je već sljedeći mjesec, točnije, 30. lipnja i 14. srpnja 2021. Informacije vezane za razredbene ispite za Studij medicine na engleskom jeziku dostupne su na linku. Kandidati iz zemalja EU-a na upisu moraju priložiti potvrdu o poznavanju hrvatskoj jezika na razini B2, kako nam pojašnjava koordinatorica.


Učite iz udžbenika


Na upit kako bi se budući studenti trebali pripremati, profesorica sve maturante koji se pripremaju za testiranje na ovom fakultetu upućuje na udžbenike koje su koristili u školama.


"Na razredbenom ispitu se provjerava znanje iz predmeta biologija, fizika i kemija. Budući da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo više obvezatnih gimnazijskih udžbenika za pojedine razrede, preporuča se pristupnicima da gradivo ponavljaju iz onih udžbenika koje su rabili u školi, jer će na testu biti postavljena samo ona pitanja na koje postoje odgovori u svim alternativnim udžbenicima. Ova napomena važi za sva tri predmeta", kaže za MojFaks.


>>>[UPISI 2021] Vodič za prijemne iz prve ruke: Kako se pripremiti za ARHITEKTURU i tri sata crtanja?<<<


Dakle, ukoliko dobro usvojite gradivo iz srednjoškolskih udžbenika, neće vas iznenaditi nijedno pitanje iz biologije, fizike i kemije.

Kako bi maturante bolje uputila u potrebnu literaturu za ovaj ispit, profesorica je preporučila 3. izdanje Priručnika sa zadacima za upis na Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a koji sadrži zadatke s prijemnih ispita od 2016. do 2019. godine, osim testa iz 2017. godine, koji je objavljen u prošlom izdanju Priručnika. U Priručniku je prikazan test provjere znanja iz prošle godine, kao i ispunjeni list za odgovore pa maturanti mogu na ovaj način provjeriti svoje znanje.

Prag za prolaz je 16 točno odgovorenih pitanja na prijemnom


"Maksimalan broj bodova kojeg pristupnici mogu postići na temelju ocjena iz škole iznosi 160, 240 bodova na osnovu rezultata postignutih na državnoj maturi i 600 bodova na osnovu testiranja znanja iz biologije, kemije i fizike. Najveću težinu dali smo postignutom rezultatu na prijemnom ispitu na kojem svi kandidati imaju jednake uvjete. Razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 330 bodova, tj. 55% od ukupno 600 bodova koje je moguće ostvariti na temelju testa provjere znanja. Prag po svakom predmetu iznosi 40%, odnosno 16 točno riješenih zadataka. Ispit provjere znanja traje 180 minuta", detaljno nam opisuje naša sugovornica.

Pravo pristupanja ispitu na studij medicine na hrvatskom jeziku imaju pristupnici koji su u propisanome roku prijavili studijske programe, poslali liječničku potvrdu i izjavu te podmirili obvezu plaćanja troškova polaganja ispita.

Što se dokumentacije koju kandidat, putem aplikacije, mora dostaviti najkasnije do 30. svibnja, pobrinite se da sadržava sve potrebno. Provjerite, dakle, da ste priložili:

1. Upitnik temeljem koje se izdaje Potvrda školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij,
2. Izjavu o psihofizičkoj sposobnosti,
3. Potvrdu o uplati troškova polaganja ispita u iznosu od 300 kuna,
4. Potvrdu o invaliditetu, ako pristupnik želi ostvariti svoje pravo temeljem općih odredbi natječaja.


Svim maturantima želimo sreću na prijemnom ispitu te da u tih 180 minuta pokažu svo znanje koje su stekli tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja.

Još vijesti