V.K. u Postani student

[UPISI 2021] Veliki vodič za prijemne: Kako upasti na Kineziološki fakultet i savladati rumunjsko mrtvo dizanje

Dok se na nekim fakultetima gleda samo ocjena s mature, dobar dio njih traži određena znanja koja morate imati kako biste uopće upisali fakultet. Nakon arhitekture, sljedeći na redu je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

6. svibnja 2021 18:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naša tri sugovornika upisali su različite smjerove na ovom fakultetu, tijekom različitog vremenskog razdoblja, a za naš su portal prepričali svoj doživljaj testiranja i cijelo upisnog procesa.


Od 8 ujutro pa cijeli dan


L.C., koji je na KIF-u diplomirao Kineziološke rekreacije (s naglaskom na Kondicijsku pripremu) kaže nam kako je bez dobre pripreme gotovo nemoguće upasti na ovaj fakultet. L.C. je inače upisao KIF prije više od 10 godina, ali smatra kako se prijemni ispit nije puno mjenjao, bez obzira na vremenski odmak. O svojem prijemnom ispitu kaže kako je počeo od 8 ujutro i trajao cijeli dan.


>>>[UPISI 2021] Vodič za prijemne iz prve ruke: Kako se pripremiti za ARHITEKTURU i tri sata crtanja?<<<


"Počelo je u osam ujutro plivanjem koje je ujedno bilo i eliminacijsko. Potrebno je bilo isplivati olimpijski bazen, dakle 50 metara za manje od 55 sekundi", prisjeća se.


Kako se prisjeća, Nakon toga, dolaze testovi motoričkih sposobnosti i znanja, što bi zapravo bila neka opća izdržljivost, snaga, poznavanje i kvaliteta izvođenja određenih elemenata u sportovima. "Mi smo izvodili elemente rukometa, košarke, odbojke, nogometa i gimnastike", kaže za MojFaks.


Osim pravilnog poznavanja izvođenja elemenata svih sportova, od budućih se studenata traži još nekoliko stvari. "Rade se i trbušnjaci u jednoj minuti, a kasnije je i vježba ritam (sluh) preko obilježenih polja, malih krugova. Sjećam se kako smo iz gimnastike radili element koji se zove 'uzmah' na visokoj prečki", nastavlja. Nakon svega, prijemni se ispit tek završava trčanjem 1500 metara uz mjerenje vremena koje vam je za to potrebno.


Marko Vedernjak, inače apsolvent treće godine Kineziološkog fakulteta, koji je uz to pokrenuo i vlastiti posao u struci, priča nam kako izgleda prijemni ispit za stručni smjer Fitnesa. "Za moje usmjerenje fitnes je sasvim drugačiji prijemni ispit. Puno je lakši od onoga što prolaze drugi studenti na drugim smjerovima", kaže nam.


Smatrao on prijemni lakšim ili težim, i dalje je imao određene stvari koje je morao pripremiti i uvježbati kako bi mogao upisati Kineziološki fakultet. "U fazi sam završetka treće godine preddiplomskog stručnog studija. Moram priznati kako se nisam dugo pripremao za prijemni ispit jer nije toliko zahtjevan u odnosu na isti kojeg prolaze potencijalni studenti za kineziologiju", kaže nam Marko.


Rumunjsko mrtvo dizanje


Za razliku od prošlog sugovornika, njihov ispit iz plivanja nema vremenski rok. "Prva stvar koja očekuje buduće studente je plivanje, potrebno je preplivati dužinu od 50 metara bez vremenskog ograničenja, u kojem god stilu", nastavlja.


Kako nam govori, nakon plivanja, na provjeru dolazi rumunjsko mrtvo dizanje s otprilike 40 kilograma tijekom kojega profesor provjerava formu pristupnika. "Nakon toga, sljedeći profesor zadaje uvjete ili rekvizite, odabire mišićnu skupinu za koju moramo demonstrirati sve vježbe koje znamo. Primjerice: nalaziš se na plaži, rekviziti su nedostupni, koje vježbe možeš raditi za donji dio tijela?", pojašnjava Marko, koji je inače i osobni trener.


"Zadnji dio je aerobik, gdje profesorica ili asistentica pokazuju pokrete uz glazbu, a studenti moraju pratiti što je bolje moguće. Na temelju toga dobivaju bodove koji se kasnije zbrajaju sa svim ostalim segmentima prijemnog ispita. Generalni dojam cijelog prijemnog ispita je bio dobar, no mislio sam da će biti teže"
, kaže nam iskreno.


Upitali smo što bi poručio budućim studentima koji žele upisati upravo ovaj fakultet.


"Studentima bih svakako poručio da se pripreme što je bolje moguće, bilo bi dobro uzeti par sati kod osobnog trenera koji ih može pravilno naučiti izvoditi rumunjsko mrtvo dizanje, ali i ostale vježbe koje mogu doći na ispitu. Također bih im savjetovao da se uključe u aerobik grupu kako bi se naučili kretati uz glazbu, kako bi se bolje upoznali s pokretima tijela", rekao je za MojFaks.


"Vrlo bitno, uz sve informacije i znanje koje ćete dobiti na fakultetu, potrebno je učiti iz pouzdanih, često stranih literatura te biti u toku sa znanosti", dodaje za kraj.


Ima i onih koji se pripremaju mjesecima prije


Porazgovarali smo i sa studentom pete godine, smjera Kondicijska priprema sportaša. J.K. nam kaže kako se pripremao za prijemni ispit kod jednog zagrebačkog profesora tjelesnog puna dva mjeseca.


"Prijamni je bio dosta dugačak i pomalo naporan jer traje 10 sati! Cijeli dan su kandidati na fakultetu provodili testiranja iz 9 zadanih sportova. Bili smo podijeljeni u grupe u kojima smo išli od sporta do sporta, točnije, svaki sport je imao svoj prijamni u svojem dijelu dvorane. Svaki sport je imao nekoliko elemenata koji su se ocjenjivali", osvrnuo se na dan prijemnog.


Kao i njegovi sugovornici, spominje plivanje kao glavni eliminacijski ispit koji svi moraju proći, a s obzirom na to da je na smjeru kondicijske pripreme sportaša, J.K. je imao vremensko ograničenje. "Jedini eliminacijski sport je plivanje za koji je potrebno isplivati dužinu olimpijskog bazena unutar 55 sekundi, što može svatko tko zna plivati", kaže nam.


Njegov pogled na prijamni ispit je umjereniji naspram njegovog bivšeg kolege te napominje da je dobra opća koordinacija sve što vam treba. "Iako svi misle da je potrebna dobra tjelesna pripremljenost, istina je da prijamni zahtjeva samo opću koordinaciju u vidu mogućnosti kvalitetne izvedbe elemenata iz raznih sportova. Dakle, ne postoji testiranje tjelesne pripremljenosti kao sto su testiranja snage, brzine i slično u sklopu prijamnog ispita za KIF", poručuje.


'Iz nekih sam elemenata imao jedinice, no i dalje sam upao'


Kako se prisjeća, on je na prijemnom imao atletiku, gimnastiku, plivanje, ritmičku gimnastiku, rukomet, košarku, nogomet, borilačke vještine i ples.


Za prolaz prijemnog i upad na faks računaju se bodovi na temelju kojih se računa ocjena, no, iako niste možda najbolji u grupi polaznika, J.K. šalje utješnu poruku. "Upad ovisi o uspjehu drugih studenata, ali sjećam se da sam iz nekih elemenata imao jedinice no svejedno sam upao na fakultet", govori nam.

Naš sugovornik za buduće brucoše ima savjet. "Preporučujem da svi koji planiraju upasti na KIF svakako prouče popis elemenata za prijemni koji je javno objavljen, te se prema tome pripremaju sami ili idealno sa studentima starijih godina koji su već prošli sve te sportove na fakultetu", zaključuje za kraj.

Još vijesti