V.K. u Postani student

[UPISI 2021] Vodič za prijemne iz prve ruke: Kako se pripremiti za ARHITEKTURU i tri sata crtanja?

S obzirom na to da neki fakulteti, osim rezultata na državnoj maturi, od kandidata zahtijevaju i dodatnu provjeru znanja, polaganje takozvanog prijemnog ispita, u sljedećim tjednima donosimo vam savjete o pripremama za prijemne ispite iz prve ruke.

27. travnja 2021 18:33
Prijemni, arhitektura

Prijemni, arhitektura Foto: MojFaks

Aktualni studenti koji su proteklih godina položili prijemne ispite u detalje nam objašnjavaju cijeli proces – od samog učenja do polaganja. U ovom tekstu saznajte sve o polaganju prijemnog ispita na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.


Studentica D.R. s treće godine studija prije polaganja prijemnog dodatno je znanje potražila na pripremama za maturante jer ništa nije željela prepustiti slučaju.


>>>Arhitektura je dobra, ali što mislite o studiju svemirske arhitekture?<<<


"Pripreme su bile jednom tjedno, a trajale su oko 3 mjeseca. Imali smo profesora koji nam je zadavao zadatke iz crtanja i svaki bi ih sat pregledavao. Što se predavanja tiče, bila su uglavnom o perspektivi i bile su isključivo fokusirane na prijemni za arhitekturu u Zagrebu tako da nas je profesor aktivirao da budemo upućeni o događajima u umjetnosti, posebice za dio o općoj kulturi", govori nam.


Crtanje traje tri sata


Na upit o najtežem dijelu prijemnog ispita, iskreno nam je rekla da je to bilo upravo crtanje koje je jako dugo trajalo.


"Najteži dio je bilo crtanje i, ako se dobro sjećam, trajalo je 3 sata. Zadatak je bio da nacrtamo ptičju perspektivu grada, što  mislim da je bilo malo nedorečeno. Drugi zadatak je bila normalna perspektiva, pa je s tim bio i lakši od prethodnog. Naredni zadaci bili su jedan za drugim, za percepciju smo trebali izraditi kućice od papira. Nakon toga ispiti na zaokruživanje odgovora", prisjetila se. D.R. smatra kako je najteži dio zapravo rad kod kuće, no kako kaže, ovdje je bitna želja za studiranjem na ovom fakultetu.


Brucošima bi za uspjeh na dodatnoj provjeri znanja i vještina preporučila sličan "put" koji je i ona prošla prije upisa na željeni fakultet.


>>>Teško mu je: Očajni brucoš pitao postane li studiranje lakše nakon prve godine – evo što su mu odgovorili<<<


"Budućim brucošima preporučila bih pripreme iz crtanja ako jako žele ići na ovaj fakultet. Iako se i sami mogu pripremiti kod kuće, dodatna vježba nikako ne može odmoći. Uz to, trebali bi pretražiti internet jer postoje pitanja koja se nekad znaju ponavljati, no generalno se može proći bez toga ako se dobro prate događaji u arhitekturi i umjetnosti, neke veće izložbe i slično", kazala nam je.


Na kraju daje podršku svim budućim kolegama. "Glavu gore! Naravno da na fakultetu zna biti jako stresno, ali te nauči organizaciji i kontroli, posebno s obzirom na zahtjevnost nekih kolegija. Na kraju, sve se može kad se hoće!", optimistična je ova studentica.


Prijemni, arhitektura Prijemni, arhitektura Foto: MojFaks

Kućice od papira - jedan od zadataka. Foto: A.K., privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


I njena kolegica A.K., koja je trenutno na petoj godini studija, prisjetila se svog prijemnog ispita. I njoj je crtanje bilo najzahtjevnije.


"Test crtanja vjerojatno je najteži dio, a naglasak je na provjeri sposobnosti crtanja u perspektivi. Zadaci su različiti: od crtanja zamišljenog grada iz ptičje perspektive, crtanja prostorije iz dobivenih nacrta i obrnuto ili savijanja papira u određenu kompoziciju pa crtanje njegovih pogleda. Test percepcije sastoji se od niza zadataka gdje se ispituje vizualna percepcija, procjenjivanje i slično. Opća kultura se sastoji od niza pitanja na zaokruživanje, dopunjavanje ili spajanje", govori za MojFaks.


Kako nadalje kaže, pitanja su stvarno raznolika i kreću se od naziva tradicionalnih jela nekih zemalja, glumaca u filmovima do prepoznavanja tlocrta gradova, određivanja vremenskih zona, prepoznavanja umjetnika i njihovih djela. "Najbolje je pogledati primjere prijemnih prijašnjih godina kako bi se bolje dobio uvid kako koji dio izgleda", smatra.


"Prijemni mi je bio katastrofa!"


Za razliku od svoje kolegice s treće godine, A.K. nije imala pripreme u ovakvom obliku što se pokazalo pogreškom. Kako tvrdi, olako je shvatila cijeli proces provjere znanja pa joj na prijemnom nije sve išlo "glatko".


>>>Odlikašica iz Zagreba htjela upisati diplomski, s vlastitog faksa joj poručili: 'Nisi dovoljno ZRELA, uzmi godinu dana PAUZE...' Umiješali se i odvjetnici!<<<


"Nisam išla ni na kakve posebne pripreme za prijemni s obzirom na to da sam previše olako shvatila upis željenog fakulteta i polaganje mature generalno, što se odrazilo s katastrofalno napisanim prijemnim ispitom. Prijemni se obično održava početkom srpnja, a ja sam početkom godine počela ići jednom tjedno po tri sata na pripreme iz crtanja kod jednog bivšeg profesora s drugog fakulteta. Ukupno sam bila 8-9 puta. Crtali bi predmete i scene iz stana uz viziranje te bi mi zadavao razne logičke zadatke, a sve bi korigirao na licu mjesta", priznaje.


Arhitektura, prijemni Arhitektura, prijemni Foto: MojFaks

Malo kreativnog nereda...foto: A.K., privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


Smatra da se pripreme za crtanje uživo ne mogu usporediti s video tutorialima ili knjigama/priručnicima jer je to jedna od stvari koja se vježbom usavršava, a profesor može ukazati na greške čim ih napravite što je vrlo važno. "Što se tiče dijela percepcije, to su sve logički zadaci gdje sam rješavala po par primjera iz prijašnjih godina prijemnih. Za opću kulturu sam samo pokušavala što više pratiti razna kulturna događanja u zemlji i svijetu tijekom godine (poput dodjela nagrada, izložbi, natječaja, obljetnica…) te važnija događanja u svijetu", kaže A.K.


Upis na fakultet treba shvatiti ozbiljno


Gledajući retrospektivno na svoja dosadašnja iskustva kaže da je trebala ozbiljnije shvatiti upis na fakultet jer, kako kaže, imala je više sreće nego pameti što ne bi preporučila budućim brucošima.


"Trebali bi pogledati prijemne od prijašnjih godina te ih rješavati. Tako će najlakše shvatiti gdje zapinju i oko kojeg dijela se trebaju više pripremati, a bilo kakve pripreme su bolje nego nikakve, ne samo za prijemni nego će biti i dobra podloga za kad upišu fakultet. Arhitektura nije za svakoga, treba biti spreman na puno nespavanja i intenzivan rad, ali s vremenom sve postane lakše, važno je imati volje", zaključila je za kraj.

Još vijesti