V.K. u Postani student

Zašto roditelji forsiraju studiranje? Maturant nije siguran vrijedi li danas upisati fakultet: Evo što su mu poručili

Mladi maturant je u velikoj nedoumici. Pritisak roditelja da 'mora nešto upisati' sve je snažniji jer smatraju da je to najbolje za njihovog sina. On se ne slaže...

23. kolovoza 2021 16:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Postoji nekoliko rečenica koje svi čujemo barem jednom u životu, bilo do roditelja ili nekog starijeg, a koje često propitujemo, posebice u kontekstu njihove istinitosti. Uz onu da mladi "nemaju nikakve brige u životu" tu je i da nam je razdoblje studiranja "najljepše u životu", ali i ona "na tebi je samo da učiš". Prema ovoj, diploma nam osigurava sigurnost.

Jedan je maturant na Redditu nedavno postavio upravo to pitanje. Njega zanima mišljenje korisnika ove mreže o razlozima zbog kojih "roditelji misle da će nam fakultet donijeti sigurnost u životu i da ćemo bolje proći od nekoga tko nije završio faks?"


>>>Od odlikaša do frustracije! Brutalno iskreno pismo ogorčenog studenta: 'Fakultet me učinio ovakvim, osjećam se izgoreno...'<<<


Kako je pojasnio u svojoj objavi, roditelji ga tjeraju da upiše faks kako bi "radio lakši posao za više para". Kako navodi, njemu to nema smisla jer nema volje ni motivacije za daljnjim obrazovanjem. "Ja sam im to rekao, međutim oni se sa mnom ne slažu i tu dolazi do svađe. Od svoje 15 godine se bavim photoshopom i video editingom i mislim da je to jedino što me zanima i želim nastaviti u tom smjeru. Bilo kakav savjet je dobro došao", napisao je maturant i zamolio za pomoć.


Sa stotinjak komentara koje je izazvala njegova objava, Redditovci su spremno priskočili upomoć mladom čovjeku.


Ili zaradi ili upiši faks jer si na grbači


Jedan korisnik smatra da bi najbolje mogao riješiti svoju obiteljsku svađu, ali i daljnje korake u svom životu vlastitim trudom i primjerom. "Ako zarađuješ svoje novce od kojih živiš to jest, ako nemaš, a misliš da možeš lako pronaći posao i početi zarađivati onda to i napravi i pokaži im. Objasni im da nije ništa čudno upisati faks poslije 18-te godine te da bi radije probao raditi dok ne shvatiš što točno želiš studirati (čak i ako nemaš namjeru nikad studirati). Ako živiš na njihovoj grbači i uvjet za to nastaviti je upisati faks onda ili upiši faks ili prestani živjeti njima na grbači", poručio mu je u savjetu koji je označen kao najbolji.


Zasad zaradi oko 500 eura mjesečno


>>>Ne damo se od mame i tate: Sa skoro 80 posto mladih koji žive s roditeljima, najgori smo u Europi<<<


Na ovaj je komentar maturant odgovorio da trenutno radi, zaradi kojih 500 eura mjesečno radeći ono što voli i smatra da je to dovoljno za neki početak, iako mu je iznimno teško. "Mislim da kad bih dao sebe u ovo 100 posto, da bih i više zarađivao, samo mi je bitna ta podrška. Ne znam kako da kažem. ali mentalno mi je jako teško jer jako je loš osjećaj kada nemaš podršku od svojih roditelja", požalio se.


Grafički, multimedija... Bilo koji "bakalar" je dovoljan


Neki su mu dali savjet da spoji ugodno s korisnim, pa da upiše faks upravo onog smjera koji ga zanima. "Razmisli o nekom faksu koji je blizak tvojim interesima. Npr. grafički, multimedija, digitalni marketing i sl. Uz takve studije možeš i raditi. Završen faks nije garancija za 'bolji' posao, ali vjerojatno će se isplatiti na kraju", piše jedna Redditovka.

Također, javio se i Redditovac koji je prošao spomenutu životnu odluku, a odabrao je rad umjesto fakulteta. "I ja sam bio kao ti. Do 27. godine sam probao sve i svašta raditi, bez faksa naravno. Nikako nisam mogao upecati dobar posao, iako se ne smatram nekim debilom. Upisao sam faks sa 27, dobio bakalara nakon 3 godine i odmah dobio odličan posao. Onaj tko kaže da se edukacija ne gleda kod poslodavaca taj te laže sine. Poslušaj savjet i završi barem 3 godine za bakalara, ako ništa drugo bit će ti zezancija s ekipom sa faksa. Sretno", poručio mu je da uči iz njegovog iskustva.


>>Je li znanje bolje u SAD-u nego na Balkanu? Amerikanac želi studirati u susjedstvu: Obitelj mu rekla da je to 'najgluplja moguća ideja'<<<


Jedan od komentatora stao je na stranu roditelja. "Zato jer su dovoljno stari i zreli i kalkuliraju najbolju šansu da imaš dobar život ( ne savršen, ali dobar ), a ne padaju na ideale tipa: bavi se samo svojom strasti jer to je život. Od takvih, samo par uspije, a ostali flipaju burgere. Jesi li jedan od tih par? Ulog je ostatak tvog života. Zato ti to kažu", napisao mu je.


"Pao u depresiju, postao suicidalan, nesanicu utapao u alkoholu..."


Javio se još jedan koji je zažalio što je upisao fakultet, a kazna je bila narušeno psihičko stanje. "Mene su roditelji tjerali na faks iako nisam htio. Nije bilo bitno koji sve dokle je faks jer u njihovoj glavi faks=bogatstvo. Upisao faks koji sam mrzio, klao se s njim, pao u depresiju, postao suicidalan, anti-socijalan, nisam imao niti jednog prijatelja na faksu i konstantnu nesanicu bi utapao u alkoholu", prepričao je svoju lošu odluku.


"Starci skužili da im se dijete pretvorilo u depresivnu i suicidalnu hrpu i rekli 'Pa okej je ako ne želiš ići na faks'. Počeo sam raditi, zarađivati, u godinu dana postigao više no ikad do tad u životu. Nije mi žao što sam napustio faks, jedino mi je žao što sam ga ikad upisao. Samo moje iskustvo. Sad imam 27 i nimalo mi nije žao što nisam završio fakultet", poručio mu je drugi korisnik.


>>>Roditelji plaćali školarinu, a onda se zaposlila na stranici 'za odrasle': 'Zarađuje više od nas, a i dalje ne želi plaćati faks...'<<<


Iskustva ostalih Redditovaca raznolika su, no većina i dalje kaže da je odluka o upisu na fakultet ili radu poslije srednje škole – samo na njemu.

Još vijesti