V.K. u Vijesti

Super prilika za studente ova 4 visoka učilišta: Prijavite se za stipendiju vrijednu 10 tisuća kuna

Planira se potpisati 900 ugovora, za što je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo devet milijuna kuna.

23. studenog 2021 16:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv kojim su pozvana visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku godinu 2021./2022.


Stipendiranje studenata iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema dio je Razvojnog sporazuma "Slavonija, Baranja i Srijem“"koji objedinjava aktivnosti na području pet slavonskih županija. Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.


>>>Hrvatska dobiva još jedan sveučilišni grad: Najbolje veleučilište u zemlji sada postaje fakultet<<<


Za stipendiju mogu aplicirati samo studenti viših godina


Ovo je već treća godina zaredom kako Ministarstvo poljoprivrede dodjeljuje stipendije studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10 tisuća kuna po studentu za akademsku godinu. Drugim riječima, svi studenti osim brucoša mogu aplicirati za ovu stipendiju.


Planiran iznos stipendija: 9 milijuna kuna

 
U akademskoj godini 2019./2020. na sva četiri visoka učilišta realiziran je ukupno 841 ugovor sa studentima u iznosu od 8,41 milijun kuna, dok je za prošlu godinu realizirano 897 ugovora sa studentima u iznosu od 8,97 milijuna kuna. Iz Ministarstva pojašnjavaju kako je porast broja ugovorenih i realiziranih stipendija pokazatelj da raste interes mladih za obrazovanje u sektoru poljoprivrede.


>>>Malo Veleučilište pokreće jedinstveni program u RH: Preko 70% maturanata ovih škola odlučilo – želimo taj studij<<<


Cilj stipendiranja je zadržavanje mladih na selu, kako bi se time promijenila struktura poljoprivrednih gospodarstava i kako bi se modernizirala poljoprivredna proizvodnja koja je jedna od strateških grana našeg gospodarstva, pojašnjavaju na svojim službenim stranicama Ministarstva.


Kako stoji u njihovim uputama, za ovu je godinu planiran još veći iznos: od 9 milijuna kuna. Javni poziv za prijave studenata visokim učilištima je do sljedećeg ponedjeljka, 29. studenoga 2021., dok je Javni poziv za prijave visokih učilišta raspisan do 8. prosinca 2021. godine. Cijeli javni poziv sa svim detaljima možete pronaći ovdje.

Još vijesti