L.B. u Vijesti

15-godišnjak je najmlađi diplomac ovog fakulteta: 'Pao' u trećem osnovne, a sad ima 4 diplome

Uskoro će se ovjenčati prvostupničkom diplomom iz povijesti, iako još nema ni vozačku dozvoli.

15. prosinca 2021 15:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, ovaj se 15-godišnjak priprema za titulu najmlađeg diplomca Sveučilišta u Nevadi smještenoga u Las Vegasu.


Jack Rico svoju će togu i kapicu ponosno nositi na svečanoj dodjeli diploma uz prosječni uspjeh studiranja od 3,8. Postat će najmlađa osoba koja je diplomirala na ovom sveučilištu, u njegovoj 64 godine dugoj povijesti, piše Boston25news.


"Nisam počeo s idejom da ću tako mlad diplomirati", kazao je Rico lokalnim medijima. "Mislio sam samo odslušati par kolegija i prije nego što sam se snašao – polagao sam završne ispite", kaže.


Kolege ga ne tretiraju kao klinca


Rico je već dobro poznat po svojim akademskim uspjesima. Prije devetnaest mjeseci, sa samo 13 godina, dobio je svoju četvrtu diplomu koledža na kojemu se pripremao za fakultet tijekom u dvije godine. Time je postao najmlađom osobom koja je ikada diplomirala na koledžu Fullerton, javnom koledžu u Kaliforniji. "Svako malo netko se šokira kad sazna, ali većina mojih kolega odlično me prihvatila", izjavio je. "Ne tretiraju me kao klinca već kao vršnjaka."



Neki njegovi profesori bili su jednako začuđeni. "Kad sam ga prvi put vidio u predaonici, pomislio sam 'zbilja čudno'", izjavio je profesor Paul Werth. "No, nikada nisam ništa rekao niti se prema njemu odnosio drugačije", tvrdi. "Jednostavno je bio kao i svi drugi studenti, iako jedan od najboljih."


"Pao" je treći razred osnovne škole


No, njegov ubrzani put do brojnim diploma skoro se nije dogodio. Naime, u trećem razredu nije se snašao s gradivom i novim načinom učenja pa je tu godinu morao ponavljati. Majka ga je odlučila školovati kod kuće, a nakon tri godine ovakvog obrazovanja, rezultati su bili nevjerojatni.


"Sa samo 11 godina je bio pametniji od mene i znala sam da mu moram pružiti sve što mogu te da vjerojatno treba bolje nastavnike no što ih je imao", izjavila je Ricova majka, Ru Andrade.
Kad je napunio 11 godina, Andrade ga je povela sa sobom na posao pa je mogao prisustvovati predavanjima na koledžu Fullerton. Ubrzo se i upisao. "Čak nisam ni izgledao kao da imam 11 godina nego 6", šali se Rico.


Na faksu je saznao da Djed Božićnjak ne postoji


Rico kaže da je bio uznemiren kad je od profesora na ovom koledžu doznao da je Djed Božićnjak "izmišljeni lik". "Na koledžu sam naučio da Djedica nije stvaran", priznao je.


Diplomirao je na vrhuncu pandemije koronavirusa i to u sva četiri polja – povijesti, društvenim znanostima, humanističkim znanostima i socijalnome ponašanju. Ove će godine svojim akademskim uspjesima dodati i prvostupničku diplomu povijesti.


Što je sljedeće? Hoće li upisati diplomski studij ili pokušati naći posao? "Javio sam se Zavodu za zapošljavanje s upitom mogu li početi raditi i dali su mi zeleno svjetlo", kazao je. Dodao je da planira pisati scenarije i igrati video-igre.


"Još uvijek je dijete", rekla je njegova majka. "Ulazimo u neistražene vode", dodala je.


Da nije bilo njegovog pada treće godine osnovne škole, ovakav razvoj događaja ne bi se dogodio. Kad su ga upitali što bi radio da nije na ovaj način ubrzao obrazovanje, odgovara filozofski. "Bio bi u srednjoj školi, kao moji bratići. I to bi bilo također u redu", kaže za kraj.


izvor: boston25news.com

Još vijesti