Mojfaks.hr u Vijesti

6 stvari o seksualnom životu studenata koje moraš znati

Zdrav seksualni život može ti pomoći u rješavanju nagomilanog stresa i frustracije.

25. rujna 2015 15:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stereotipno je razmišljati da se svakom studentu nakon upisa na željeni fakultet život počne vrtiti oko dvije stvari: seksa i alkohola, ali 2014. godine Tinder je objavio statistiku koja je pokazala da je većina njegovih korisnika stara od 18 do 24 godine te da studiraju na nekom fakultetu.

Kad je već toliko broj studenata u potrazi za ljubavlju i(li) dobrim provodom, evo nekoliko stvari koje moraš znati, a koje se tiču seksa u studentskoj fazi života.

1. Više partnera ne znači nužno i bolji seksualni život.

Moramo li to obrazlagati? Kvaliteta i kvantiteta nisu isto! U prilog tome govore i ova istraživanja.

...Studenti nisu promiskuitetni: tijekom studiranja promijene puno manje partnera no što se misli...

2. Seks ti može pomoći kad si pod stresom

Istraživanje provedeno 2010. godine u Velikoj Britaniji otkrilo je da je prosječan broj seksualnih odnosa u populaciji osoba starih između 16 i 44 godine značajno smanjen.
Iako se mirniji i slabiji libido najčešće povezuje sa starijim osobama, neka istraživanja pokazuju da bi i klasični studentski način života mogao doprinijeti ovoj, sve manjoj, potrebi za seksom.  Pretrpan raspored, manjak sna i loša prehrana mogu dovesti do smanjenog libida, ali intimnost s partnerom zbilja može pomoći u postizanju boljeg općeg psiho-fizičkog stanja.
Seks pomaže smanjiti stres, krvni tlak, sagorijeva kalorije i poboljšava zdravlje. Također osnažuje vezu između dvoje osoba jer povećava osjećaj intimnosti među partnerima što zauzvrat utječe na općenitu razinu sreće koju osjećamo.

3. Vrijeme za eksperimentiranje

Period studentskog života dobro je vrijeme za eksperimentiranje na ovom polju. Mlade osobe moraju shvatiti koliko je komunikacija s partnerom važna za dobar seks: jednostavno treba iskomunicirati što im odgovara, a što ne.

...Šokantni kalkulator: Izračunajte s koliko ste osoba indirektno spavali...

4. Zapamti da se uvijek moraš štititi

Siguran seks je veliki problem za mnoge studente koji možda nisu informirani o potencijalnim rizicima seksa bez zaštite. Oblici, veličine, okusi pa čak i boje prezervativa zbilja su raznoivrsne pa je svakome moguće odabrati nešto za sebe – nema izgovora za neudobnost ili neodgovarajuću veličinu!

...Kome još trebaju 'gumice': Zašto ne trebate koristiti kondome...


Spolno prenosive bolesti su velik rizik uslijed nezaštićenog seksa jer ponekad možeš biti nositelj bolesti bez ikakvih simptoma. Primjerice, muškarci bez ikakvih poteškoća mogu prenositi klamidiju koja kod žena može uzrokovati neplodnost.

5. Moguće je održati vezu koja je započela prije fakulteta


Mnogo osoba krene na fakultet u 'single' aranžmanu, ali ima i onih koji su u vezama. Međutim, istraživanje portala Hexjam pokazalo je da je samo polovina veza koje su započete prije upisivanja fakulteta potrajale više od godine dana.
Iako će vas možda upozoriti da ne odlazite na fakultet u vezi, jer ju je nemoguće sačuvati, moguće je ostati u dobroj vezi čak i na daljinu. Ako odlučite da se isplati potruditi dogovorite se kad ćete se posjećivati, a kad se jednom vidite – smanjite druženje s prijateljima i posvetite se sebi. Naravno, ne smijete niti potpuno zapostaviti prijatelje jer bi i to moglo loše utjecati na vaš odnos.

6. Bol i nelagoda

Ako prilikom spolnog odnosa osjećaš bol ili nelagodu – nemoj to ignorirati. Za djevojke to može biti znak upale ili iritacije, ciste ili oštećenja, a može se raditi i o vaginizmu.

L.B./izvor: Independent
foto: arhiva

Još vijesti